Spolupráce

Kuchyně v provensálském stylu

Francie to není jen Paříž a elegance, ale také, a možná především, skvělá kuchyně, vynikající víno, nádherné výhledy a … vůně levandule. Jedním z nejpůvabnějších a zároveň nejčastěji zobrazovaných regionů jak ve filmech, tak i v designérských stylech je Provence – plná fialových luk nádherně splývajících s modrou oblohou. Provence je lehkost, vůně, romantismus a přirozenost. To je důvod, proč tolik lidí sní o kuchyni v provensálském stylu. Jak ji zařídit? Stačí jen několik malých změn a nových doplňků – nástěnných obrazů a textilií, abyste v ní vytvořili jedinečnou atmosféru.

Jak vytvořit provensálský styl v kuchyni?

Provence to je především kouzlo barev, ale také romantismus, přirozenost, idyla a elegance – kuchyně ve stylu Provence kombinuje všechny tyto vlastnosti. Obvykle je světlá, v odstínech bílé a béžové, plná denního světlá, takže rozhodně ne minimalistická. O doplňky není nouze – textilie na oknech nebo v jídelně, květináče s bylinkami a květinami. Převládajícími materiály v provensálské kuchyni jsou kámen, dřevo a cihla, které působí přirozeně, ale ne stroze. Dalo by se říci, že provensálský styl je idylická elegance. Provensálská kuchyně překypuje životem – voní bylinkami, zve na šálek čaje nebo skleničku vína, láká čerstvým ovocem na stole. Je prostě útulná a plná tepla, a to navzdory světlým a chladným barvám.

Doplňky do provensálské kuchyně – obrazy na zeď a textilie

Neexistuje provensálský styl bez levandule, která je symbolem tohoto regionu, a proto by měla mít své místo i v kuchyni. Je však známo, že krásnou barvu a svěžest nelze udržet po celý rok. Stojí tedy za to zvolit obraz na stěnu s levandulovým motivem, který oživí kuchyň, dodá jí barvu a zároveň bude stylovou dekorací.

Obraz na stěnu může samozřejmě zobrazovat i něco jiného, co zdůrazní provensálský styl kuchyně stejně dobře jako levandule, např. květiny nebo nádherný výhled, zobrazující tento okouzlující kout Francie. Možností je zde opravdu mnoho!

Pokud jde o textilie – okouzlující, vyšívaná krátká záclonka bude dokonalou ozdobou okna. Zvažte také speciální polštáře na židle nebo barevně sladěné kuchyňské utěrky (levandulové motivy jsou zde velmi vítány). Vynikajícím materiálem bude také len – přírodní, v lehce béžovém odstínu.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button