DetoxikaceJídlo a stravováníNávodZdravé tipy

Pití teplé vody? Je to k něčemu dobré?

Možná už jste někde zaznamenali to, že se doporučuje po ránu pít sklenice vody s citronem. Na tom by nebylo nic zas tak divného, jenže většinou se doporučuje, aby ta voda byla teplá? Proč teplá? Je v tom nějaký rozdíl oproti studené vodě? Pojďme se dnes podívat této záhadě na kloub a zjistit, proč bychom měli dávat přednost teplé vodě oproti té studené. Možná není tolik chutná a zvlášť jakmile začne být horko, dokážeme si pití teplých nápojů představit ještě méně, ale pravdou je, že to možná není tak úplně k ničemu. Teplá voda, zdá se, má mnoho zdravotních benefitů, o kterých možná ani netušíte.

Zlepšuje trávení

Teplá voda prokazatelně zlepšuje trávení a studená mu naopak může uškodit. Jak je to možné? Je to poměrně logické. Teplá voda pomáhá lépe rozpustit živiny přijaté v jídle a usnadňuje jejich zpracování. Platí to zejména u tuků. Jak dobře víte, tuky se rozpouštějí teplem a naopak chladem tuhnou. Dopřejete-li si tedy po tučném jídle studený nápoj. Veškeré tuky ve stravě ztuhnou a půjdou o dost hůř strávit. Pokud si naopak po jídle dáte teplý nápoj, tuky se rozpustí, rychleji se stráví a je menší šance, že se uloží v našich bocích. Proto pamatujte, že po jídle je vždy vhodnějším pitím čaj nebo vychlazené pivo. A s teplejší vodou samozřejmě také neuděláte krok vedle.

Může pomoci s hubnutím

Pití teplé vody s citronem se doporučuje právě těm lidem, kteří bojují s nadváhou a potřebují opět „nakopnout“ metabolismus. Horká voda společně s citronem na sebe lépe váže tuky i jiné toxické látky a snadněji je odvádí z těla ven. Citron také umí podpořit funkce metabolismu a zrychlit celkový proces trávení a využívání přijaté energie. Teplá voda také zůstává v žaludku o poznání déle než studená a snadněji nám tedy navozuje pocit plného břicha, takže tak brzy opět nepociťujeme hlad.

Uvolňuje ucpaný nos

A nemusí jít jen o situaci, kdy jste nachlazení Ucpaný nos můžete mít i kvůli alergiím nebo z jiného důvodu a i tehdy vám teplý nápoj skvěle pomůže. Teplý nápoj pomáhá stahovat zduřelou nosní sliznici a usnadňuje vám dýchání i případně smrkání a vykašlávání. Teplý nápoj je tedy nezbytným pomocníkem nejen, když vás zachvátí nemoc, ale kdykoliv, kdy se necítíte úplně stoprocentně a potřebujete podpořit svou imunitu. Pomáhá také proti bolestem hlavy a ulevuje od napětí.

Zlepšuje krevní oběh

V neposlední řadě pak teplá voda zlepšuje cirkulaci krve. Teplo totiž rozšiřuje cévy a díky tomu může krev lépe proudit i do těch nejmenším zákoutí. Pokud je vám chladno a dáte si horký čaj, neohřejete se díky tomu, že se napijete teplé tekutiny, ale díky tomu, že toto teplo roztáhne cévy všude po vašem těle a může nimi proudit více krve, která vás zahřívá. Tím, že roztahuje cévy také teplá voda snižuje riziko infarktu nebo mozkové příhody, což je, jak jistě uznáte, velká výhoda. Snižuje i onemocnění srdce a jiné kardiovaskulární obtíže.

Dopřejte si tedy namísto studeného pití, teplé anebo alespoň vlažné nápoje. Uvidíte, že vám nebude o nic více horko, tělo dokáže rozdíly teplot úspěšně regulovat. Ale určitě poznáte celou řadu jiných benefitů, které bude teplá voda na vaše tělo mít.

Chcete-li zrychlit svůj metabolismus a mít více energie, dejte si každé ráno sklenici čerstvě vymačkané citronové šťávy smíchané s teplou vodou.

  • čerstvá šťáva z půlky citronu
  • teplá voda
  • můžete dochutit trochou medu nebo pít jen tak

Uvidíte, že poznáte rozdíl a budete se cítit o mnoho lépe.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button