Spolupráce

Je nošení rovnátek bolestivé?

Asi každý si přeje mít krásný rovný úsměv. Řada z nás si k němu ale musí dopomoci rovnátky. Ve chvíli, kdy vám ortodontista doporučí toto řešení, často zazní otázka: A bude to bolet? Tato obava je naprosto pochopitelná nejen u dětí. Srovnání chrupu sice není zcela bezbolestné, ale výsledek za to určitě stojí.

Nejčastěji se s mírnou bolestí potýkají lidé, kteří se za účelem srovnání chrupu rozhodli pro fixní rovnátka. Tento typ je hojně rozšířený jak mezi dětmi, tak i dospělými. Fixní rovnátka se skládají ze zámků a kroužků, které se lepí na zuby. Do nich se vkládají speciální ortodontické dráty. Ty se v průběhu léčby postupně vyměňují a tím tvarují zubní oblouk.

Prvotní bolest

Nejcitlivější budou zuby a sliznice úst několik prvních dní bezprostředně po nasazení rovnátek. Jedním z důvodů je, že rty, tváře, jazyk ani zuby nejsou na cizí hranaté těleso v ústech zvyklé. Výsledkem je nepříjemné podráždění.

Po pár dnech si sliznice na rovnátka zvykne a přestane je považovat za něco cizího. Po tuto dobu je žádoucí vyhnout se tuhé stravě a zuby zbytečně nenamáhat. Prvotní obtíže vám pomůže zvládnout také speciální vosk na rovnátka, který se přilepí na zámečky v místech podráždění. Tímto způsobem ochráníte jazyk, rty i tváře.

Nežádoucí podráždění lze zklidnit pomocí výplachů – např. chlorhexidinem. Nebojte se také upozornit ortodontistu na ostré části rovnátek, který je během pravidelné kontroly ohladí.

Dalším původcem bolesti je tlak, který na zuby rovnátka vyvíjí. V samém začátku léčby jde o zcela běžný jev, který je zároveň důkazem, že rovnátka fungují, jak mají. ibližně po dvou týdnech si zuby na tlak zvyknou a bolest odezní. V krajních případech lze bolest utlumit léky proti bolesti.

Uvolněné zuby

Po nasazení fixních rovnátek se často dostaví pocit, že se zuby nepatrně hýbou (případně, že jsou lehce uvolněné). I to je naprosto normální, proto není na místě podléhat panice. V praxi to funguje tak, že rovnátka nejdříve zuby uvolní, aby mohlo následně dojít k jejich přesunutí do naplánovaných pozic. Po dokončení léčby se zuby opět „ukotví“ a nepříjemný pocit viklání brzy odezní.

Neustupující bolest

Výjimkou nejsou ani větší bolesti. V takových případech je na místě užití léků proti bolesti, samozřejmě až po konzultaci s ošetřujícím lékařem. Od neustupující bolesti mohou ulevit případně i výplachy úst bylinnou ústní vodou či vychladlým nálevem z hřebíčku.

K alternativním variantám se řadí například slaná voda nebo některé bylinky. Rozhodně však platí, že v případě nepřetržité bolesti po dobu více dní je nejlepším řešením návštěva nebo alespoň konzultace s ortodontistu, který použitý aparát zkontroluje a dle potřeby přenastaví.

Zdroj obrázku: Nina Buday / Shutterstock.com

Podobné články

Back to top button