Spolupráce

Podle jakého klíče zvolit zimní sportovní oděvy

Holdujete zimním sportům, milujete krásně zasněženou přírodu? Zima na horách poskytuje spoustu skvělých sportovních zážitků, ale důležité je se do chladného počasí vhodně připravit a užít si tu radost ze sportování v tom správném komfortu a pohodlí.

Pohodlné sportovní oblečení je nezbytnou součástí každého sportovce. V současné sportovní módě jsou v trendu oděvy především z funkčních materiálů – polyamid, polyester, polypropylen, acryl, elastan a jiné, jejichž hlavním úkolem je sportovce zahřát a z povrchu těla odvést vlhkost a pot.

Funkční materiály jsou jasnou volbou

Kvalitní sportovní oblečení má dokonale odvádět vlhkost a pot, aby byl sportovec v suchu a v teple za všech okolností. Sportovní svršky mají být funkční a vlhkost v podobě potu musí přecházet přes jednotlivé struktury látky rychle na povrch, a díky tomu je látka vzdušnější a pohodlněji se v ní sportuje. Oblečení určené ke sportování musí být jemné a mít nízkou hmotnost. Letní i zimní sportovní oděvy musí být elastické ve všech směrech, a to proto, aby neomezovaly sportovce v pohybu. I profesionální sportovci se shodují, že na zimní sportování jsou nejlepší tři vrstvy oblečení – první vrstvu tvoří spodní prádlo, druhá vrstva je tepelněizolační a třetí vytváří ochrannou bariéru před větrem, sněhem a mrazem.

Tři vrstvy oblečení

Důležité je, aby svrchní zimní sportovní oblečení mělo dostatečnou izolaci a bylo nepromokavé a aby bylo vyrobeno ideálně z funkčních materiálů. Ať si vyberete větrovku nebo pánské či dámské lyžařské kalhoty, do svršků nesmí vniknout sníh a vsáknout déšť, což vám zajistí právě funkční materiály a správná konstrukce, ale co je nejdůležitější je, že se tak vyhnete i zdravotním problémům. Proto svrchní sportovní oděvy je dobré volit s vodním sloupcem nad 5000 mm. Komfort zimní sportovní bundy zvýší také kovový dvoucestný zip a kapuce. Při sportování v exteriéru je podstatná také pokrývka hlavy, je vědecky dokázáno, že pokrývka hlavy zadrží tělesné teplo až o neuvěřitelných 50 %. Parádně teplé, ale zároveň prodyšné a jemné jsou úžasné zimní Merino čepice. Výbornou vzdušnost a kvalitní izolační vlastnosti má mít nejen svrchní, ale i spodní sportovní oblečení. Funkční spodní prádlo má tu skvělou výhodu, že v chladném počasí udrží tělo sportovce v teple a v horkém počasí zase v chladu, což je nesmírně praktické. Zda si zvolíte termo triko dámské nebo pánské, všechny jsou příjemné na dotek a výborně se nosí, a to platí také pro termo spodky a punčochové kalhoty z funkčních materiálů – vězte, že s tímto oblečením nešlápnete vedle.

Zimní sportovní obuv je pro sportovce základ

Účelná zimní sportovní obuv se vyznačuje nízkou hmotností, vhodným střihem, kvalitní výstelkou a také hrubou, neklouzavou podrážkou. Každá sportovní obuv musí být pohodlná, správně tvarovaná, měkká, teplá a nepromokavá. Nohám má poskytnout optimální teplotní komfort i ve velmi chladném či deštivém počasí. Při výběru sportovní obuvi proto dbejte nejen na správnou velikost, ale také na vhodný tvar, aby vás obuv nikde netlačila a byla komfortní. A nepodceňte ani kvalitu ponožek.    

Zdroj obrázku: dreamstime.com

Podobné články

Back to top button