Spolupráce

Stress less – stresujte se méně

Stres není dobrý pro naše tělo ani zdraví. Může být příčinou hned několika onemocnění, může být důvodem, proč se vám nedaří změna postavy, může být důvodem špatného trávení, ale také mít na svědomí zhoršení kvality pleti, vlasů či lámání nehtů. Také nám stres snižuje imunitu. 

Jak se zbavit stresu? Přidávám pár tipů, které mohou pomoci odbourat stres a žít pozitivněji. 

Omezte sledování zpráv a médií

Asi nikoho nepřekvapí, že média jako jsou televizní noviny, zprávy na internetu či v rádiu, nebývají zrovna ty z těch pozitivních. Média jsou ve většině případů zaměřena na negativní zprávy, protože je to něco, co většinu lidí také zajímá. Uslyšíte o všemožných katastrofách, dopravních nehodách, šířících se virech či o všem, co se nepovedlo. 

Omezení sledování televize, hlavně v době, kdy se vysílají zprávy, vám může pomoci se odpojit od negativního světa a může vám to přinést méně stresu. 

Samozřejmě je dobré jednou za čas se podívat, co se děje ve světě, ale neustálé sledování negativních zpráv vám neprospěje. Navíc jsou často také zprávy ne úplně pravdivé a mohou nás tak média „programovat“ podle svého. 

Zvolte pozitivní filmy, seriály či knihy

Pomoci k lepší náladě mohou také filmy či seriály, které jsou komediální nebo můžete zvolit pohádky. To samé platí o knihách. 

Pokud se nacházíte v době, kdy na vás působí stres ze všech stran, máte hlavu plnou problémů, nesledujte negativní filmy, historické ani katastrofické, to samé platí o knihách. Zvolte něco, co vám vykouzlí úsměv na tváři.

Udělejte si rodinný večer

Můžete si také zlepšit den a odehnat stres rodinným večerem. 

Zahrajte si s dětmi či rodiči nějakou společenskou hru. Dejte si něco dobrého k jídlu, pokud jste plnoletí, dopřejte si sklenku vína a užijte si příjemný večer plný pohody a smíchu. 

Při takových večerech si odpočinete, zlepšíte si náladu a alespoň na nějakou dobu zapomenete na všechny problémy. 

Mějte svůj den či večer

Kromě toho, že můžete strávit večer v kruhu rodiny, můžete ho také strávit sami a také si zlepšit den. 

Neznamená to, že celý den či večer si budete promítat v hlavě, kdy a jaký problém třeba vyřešit a dále se utápět ve stresu. Na mysli mám spíše večer ve znamení pohody, kdy si dáte dobré jídlo, dobrou kávu či čaj, sklenku vína či sklenici piva. Otevřete si brambůrky nebo si dopřejete čokoládu. Zapálíte svíčku, pustíte si příjemnou hudbu nebo opět nějaký film či seriál. Můžete také usednout ke knize. Dát si teplou vanu. Dopřát si delší procházku. Udělat si večer krásy a postarat se o svou pleť. 

Možností je nepřeberné množství a je jen na vás, co zvolíte. Zvolte takový večer a takové aktivity, při kterých si nejvíce odpočinete. 

Hudba

Hudba může být také skvělým lékem proti stresu. 

Mějte zapnutou hudbu, která vás donutí se usmát, zatančit či zahnat negativní myšlenky. 

Sepište si to nebo se svěřte

Posledním tipem, jak se vypořádat se stresem je vypovídání či vypsání se z něho.

Dojděte za blízkou osobou a svěřte se, co vás trápí. Uvidíte, že se vám ihned uleví a vaše problémy se nebudou jevit už tak neřešitelně. Navíc může dotyčná osoba mít nápad, jak vám s problémy pomoci.

Pokud se neradi svěřujete, zkuste si vše napsat. Můžete použít tužku a papír nebo si vše sepsat do počítače. Napište si problémy, své pocity a ze stresu se vypište.

Podobné články

Back to top button