Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Fitness superpotraviny – stojí opravdu za to?

Jídlo je číslo jedna, je často námětem mnoha konverzací. Napsala se o něm spousta článků a ještě určitě napíše. Je to palivo pro lidi, pro jejich energii, zdraví, tělo. Existují nutriční tabulky, které poukazují na to, jak by lidé měli jíst, co je dobré a co je naopak špatné. Mnoho potravin a jídel nejsou pro tělo úplně dobré, obsahují různé tuky, cukry a podobně. Jiné jsou naopak pro tělo extrémně dobré a správné.

Co jsou to superpotraviny?

Jde o marketingové označení pro potraviny, které mají vysoký obsah látek, které by měly prospívat lidskému zdraví, například vitamíny nebo další minerální látky. Obsahovat superpotravina může antioxidanty, je vysoce nutričně vyvážená a podobně. Existuje pár potravin, které jsou tímto slovíčkem označovány.

Avokádo

avokádo, mísa

S avokádem nemůžete vůbec nic pokazit. Jeho chuť je výborná a textura rovněž. Nabízí celou řadu vitamínů a to včetně A, C, D, E a K. Dále obsahuje kyselinu listovou, hořčík, draslík, omega 3, lutein a vlákninu. V avokádu najdete spoustu omega 3, což může pomoci snížit hladinu cholesterolu a brání srdečním onemocněním.

Sardinky

Vaši kolegové vás asi za vůni sardinek moc nepochválí, pro tělo je to skvělý pomocník. Pomáhá snižovat zánět, podporuje kosti, zdraví srdce a zdraví pokožky. Taková jedna plechovka sardine má víc vápníku než sklenice mléka. Sardinky obsahují spoustu vitamínu D, omega-3 mastných kyselin, selen.

Mango

Mango je velmi oblíbené a to zejména díky skvělé chuti. Obsahuje víc než dvacet vitamínů, minerálů, antioxidantů. Toto ovoce může pomoci zvýšit energii, kdy to vaše tělo potřebuje. Mango je skvělé pro všechny, kteří se snaží řídit zásadami zdravého životního stylu. Mango můžete jít na svačinku nebo jej přidat třeba i do kuřecího salátu.

Quinoa

Quinoa obsahuje všech deset esenciálních aminokyselin a je možno jej považovat za kompletní protein, který pomáhá svalům. Obsahuje také spoustu vlákniny, má nízký glykemický index. Můžete ji přidat kamkoliv. Spousta lidí si myslí, že je quinoa drahá, ale není to tak.

Sladké brambory

Sladké brambory nebo batáty jsou velmi oblíbené, jsou nabité sacharidy, minerály a antioxidanty. Je také skvělý zdroj draslíku. Pomáhá svalovým tkáním bránit při únavě. Sladké brambory pomáhají zlepšovat trávení. Batáty mají velmi dobrý vliv na posilování imunitního systému, pomáhají léčit žaludeční vředy, udržují tělo hydratované.

Výše uvedené superpotraviny mají opravdu spoustu vitamínů, minerálů a dalších látek, které lidskému tělu v mnoha ohledech pomohou. Vyzkoušejte proto jejich sílu i vy. Začleňte je do své stravy a uvidíte, co všechno dovedou!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button