Spolupráce

Ceny zlata se mohou zásadně lišit. Nakupujte od osvědčených prodejců s tradicí

Dříve lidé spořili, dnes se to vzhledem k rostoucí a zrychlující inflaci nevyplácí. Investiční zlato proto láká především malé a nezkušené investory, kteří chtějí mít jistotu stabilního výnosu, který nebude ovlivněn výkyvy trhu. Kdy se ale skutečně vyplatí do něj investovat a jakou formu zvolit? Jako nejefektivnější se ukazují zlaté slitky, u nichž je ale třeba si v českém prostředí zvláště hlídat cenu. Hrozí, že při nákupu u neosvědčeného prodejce zbytečně přeplatíte a vaše investice vůbec nebude výhodná.

V Česku se slitky nevyrábí

Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna. Právě kvůli tomu může být cena slitků na českém trhu velmi proměnlivá a může se u jednotlivých prodejců lišit klidně i o deset procent. Nezkušený investor tak snadno může nakoupit zlato v dobré víře, že dělá něco pro svou budoucnost, ale ve skutečnosti přeplatí. Smutnou realitou bohužel je, že čeští investoři často zaplatí za slitky mnohem více než lidé v Rakousku či Německu – přitom se jedná o zcela totožné slitky stejné kvality, hmotnosti i od stejného výrobce.

Jak investovat efektivně a výhodně?

Klíčové je vybírat především osvědčeného prodejce a před nákupem pečlivě srovnávat ceny nabízených slitků. Tento postup se vyplatí i při menších investicích a nákupech malých slitků. Každá ušetřená korunu totiž hraje ve výsledku roli. Cena zlata je sice proměnlivá, ale dříve než nakoupíte, vyplatí se sledovat vývoj cen a nakupovat tam, kde se drží celosvětového trendu.

Vyplatí se zlato i vám?

To je samozřejmě velmi těžká otázka, ale obecně platí, že zlato je vždy dobrou investicí takřka pro každého za předpokladu, že je koupeno za dobrou cenu. Pak dokáže skutečně spolehlivě uchovat hodnotu vložených financí a v budoucnu máte naději, že jej budete moci výhodně zpeněžit.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button