Spolupráce

Jak začít běhat? Zvládne to každý, musíte ale vědět, jak na to

Všichni kolem vás běhají, ale vy máte pocit, že to není nic pro vás. Omyl – běh může bavit každého a také jej každý může zvládnout. Je ale potřeba vědět, jak správně začít, postupovat a vytrvat. Pomalým tempem může začít skutečně kdokoliv a postupným tréninkem se můžete dostat až tam, kde jsou dnes vaši přátelé-běžci.

Proč běhat?

Je to skvělý sport, který prospěje vašemu tělu i duši. Nejenže si pravidelným během dokonale vyčistíte hlavu, ale především také posílíte srdce, svaly a podpoříte hubnutí. Pokud nemáte srdeční vadu nebo vážné poškození pohybového aparátu, je běh bezpochyby vhodný i pro vás.

Jak začít?

Pokud jste předtím nesportovali nebo máte vyšší váhu, je třeba začít skutečně hodně pomalu, pouze delší chůzí. Nic se nesmí přehánět a organismus si na zátěž musí začít zvykat pomalu a postupně.

I chůzi byste měli provádět již v kvalitní běžecké obuvi. Nevíte, podle čeho vybrat boty? Ideální je zajít do obchodu se sportovními potřebami a nechat si poradit. Budou mít obuv pro začátečníky a pokročilé a usnadní vám rozhodování. My doporučujeme například obuv inov8, která nabízí vyváženou kombinaci kvalitních materiálů a správného střihu pro perfektní a zdravý došlap.

Náročné začátky

Start nikdy není lehký, ale věřte, že se to postupně začne zlepšovat. Při prvním běhu začněte zpočátku rychlou chůzí, která se bude střídat s pomalým během. Je možné například 9 minut rychleji chodit a pak 1 minutu pomalu běžet a tuto kombinaci opakovat celkem 3x – tak budete v kuse v pohybu celou půlhodinu. Postupně zkracujte intervaly chůze a prodlužujte běh. Než uběhnete celou půlhodinu, může to klidně trvat i několik týdnů nebo měsíců, takže neztrácejte motivaci.

Správně dýchejte

Velkým problémem bývá také správný dech při běhu. Je nutné dýchat plynule a zhluboka. Ideální je, pokud zvládnete při běhu i mluvit – pak máte správnou tepovou frekvenci a tělo je i dobře okysličované.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button