DetoxikaceKrásaZdravé tipy

Pozor na toxické laky na nehty. Mohou vám způsobit zdravotní problémy

Jenže jak dosáhnout krásných a zdravých nehtů? Mnoho žen volí zjevnou metodu – použití laků a různých výživných prostředků, které mají nehty nejen vyživit, ale dodat jim i krásnou barvu a lesk. Jenže všechno není tak růžové jak by se mohlo zdát. Řada laků na nehty totiž obsahuje toxické látky, které se prostřednictvím nehtů dostávají do našeho těla a mohou nám způsobit zdravotní potíže. Mezi nebezpečné složky, které řada laků obsahuje, patří především toluen, formaldehyd nebo ftaláty. Určitě vám tyto názvy něco říkají a příjemné pocity ve vás asi nevyvolávají. A není divu, patří k látkám, které skutečně mohou ohrozit vaše zdraví.

Toluen

Toluen patří mezi známá rozpouštědla. V lacích na nehty je používán k tomu, aby zajistil zachování pigmentu a také hladký a lesklý povrch nehtu. Možná ale také víte, že toluen je někdy používán jako droga. Ovlivňuje totiž centrální nervovou soustavu a může způsobovat halucinace. Vedlejšími účinky jsou pak bolesti hlavy, slabost, ospalost, závratě a další nepříjemné projevy. Dlouhodobé vystavení působení toluenu může skončit trvalým poškozením nervového systému, ale také ledvin, jater a reprodukčních orgánů.

Rozhodně to tedy není látka, se kterou je radno si zahrávat. A tak pokud některý z vašich laků tuto látku obsahuje, měl by okamžitě letět do koše. Neexistuje žádný důvod, proč takový lak dále používat.

Formaldehyd

Formaldehyd je bezbarvý plyn, který zajišťuje delší životnost laků. Je vysoce nedoporučené používat jakékoliv laky na nehty s formaldehydem, pokud trpíte alergiemi. Může totiž snadno zhoršit jejich projevy, dráždí dýchací cesty a negativně působí i na pokožku.

Mezi další příznaky dlouhodobého vystavení působení formaldehydu patří také nepravidelnosti v srdeční činnosti, rakovina, křeče a další vážné zdravotní problémy. Laky s formaldehydem jsou velmi běžné. Pokud takový máte, vždy si nehty lakujte pouze v dobře větrané místnosti nebo ideálně třeba na balkoně. Nikdy byste si neměli nehty lakovat v koupelně nebo jiných prostorech, kde se můžete snadno nadýchat výparů z laku.

Ftaláty

Ftaláty se běžně používají jako rozpouštědla a slouží také k tomu, aby se lak nedrolil, byl pružný a dlouho vydržel. Ftaláty ale velice snadno vnikají prostřednictvím nehtů do těla a mohou způsobit vážné problémy. Narušují endokrinní rovnováhu, zvyšují riziko gynekologických problémů a zhoršují dýchací onemocnění.

Působí nenápadně a pomalu, ale o to více jsou nebezpečné. Ftalátům je dobré se vyhnout kdykoliv. Pozor si dejte i v jiných kosmetických produktech.

Jak zabránit negativním dopadům lakování nehtů?

  • Nehty si lakujte jen příležitostně a nenechávejte je působit příliš dlouho. Jdete-li třeba do divadla, můžete si nehty nalakovat, ale ještě večer si lak sundejte.
  • Nenoste lak pravidelně. Dejte přednost jiným variantám úpravy nehtů.
  • Zkuste přírodní produkty, které tyto látky neobsahují. Na trhu jich je dostatek, jen to chce trochu více hledat a zajímat se.
  • Než nějaký lak koupíte, vždy si pečlivě prostudujte složení. Najdete-li v něm některé z těchto toxických látek, raději lak vraťte zpět do regálu.

Vidíte, že i tak obyčejná věc jako je lak na nehty může mít negativní dopad na vaše zdraví. Dávejte si pozor, jaké kosmetické produkty používáte, a vždy dávejte přednost čistě přírodním variantám. Žádné produkty pro krásu nestojí za to, abyste si ničila své zdraví.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button