Spolupráce

Tajemství přírodní kosmetiky

Babičky našich babiček věděly, jaké nám příroda nabízí zázraky. Zdraví prospěšné byliny se využívaly pro léky, kosmetiku, čaje či potravinové doplňky. Už naši předci věřili v sílu přírody. A my v ni věříme i dnes.

Přírodní kosmetika je stále oblíbenější. A není divu. Svět jde rychle kupředu a s ním i potřeby zákazníků, kteří chtějí vyměnit chemii za přírodní složky. Chcete svému tělu dopřát to nejlepší z přírody? Vsaďte na bylinky. A pokud nechcete vyběhnout na rozkvetlé louky sbírat kytičky všeho druhu a vyrábět si přírodní kosmetiku doma, podívejte se na e-shop či do kamenného obchodu dm. Vybrali jsme pro vás pár bylinek a produktů z naší pomyslné rozkvetlé louky.

Zlato evropských hor

Přesně tak se říká rostlině, kterou určitě znáte pod názvem arnika horská (Arnica montana). Tato krásně žlutá vytrvalá bylina je rozšířená po celé Evropě a nalezneme ji i v České republice, kde je chráněna zákonem jako ohrožený druh. Její léčivé účinky se využívají zejména na vnější poranění a záněty. Krémy a oleje jsou vhodné také pro péči o pokožku během těhotenství.

Arnica montana zdroj: dm.cz

Tinktury, oleje a krémy s arnikou mají blahodárné a osvěžující účinky.

Prohlédněte si dostupné produkty s arnikou.

Kráska nachová

Kdo jednou spatřil třapatku nachovou (Echinacea purpurea) na babiččině zahradě, zcela jistě se musel zamilovat na první pohled. Trvalka s krásnými nachovými okvětními lístky zaujme nejen vzhledem, ale také svými vlastnostmi. Blahodárné účinky této rostliny údajně pomáhají při nachlazení či oslabené imunitě.

Třepatka nachová zdroj: dm.cz

Výtažky z pečující třapatky se hodí pro citlivou pokožku (zejména na hlavě.)

Prohlédněte si výrobky s echinaceou.

Oranžový pomocník všeho druhu

Věděli jste, že se rakytník (Hippophae rhamnoides) užíval už v lidovém léčitelství v Mongolsku, na Sibiři a v některých oblastech Číny? Pomáhal při onemocnění plic, jater i kloubů. A také se využíval v kosmetice! Dnes rakytník nachází uplatnění v potravinářství, medicíně, kosmetice i zemědělství. Obsahuje totiž mnoho vitamínů (B, B1, B2, B6, B3, B9, C, E, D, K) a dalších užitečných látek prospěšných pro naše tělo. Oproti jiným rostlinám můžeme využívat všechny jeho části: kořen, kůru, listy, květy, plody, semena i dřevo.

Rakytníkový olej pečuje o pokožku a dokonale ji hydratuje.

Prohlédněte si online nabídku přírodních produktů s rakytníkem.

Rakytník zdroj: dm.cz

Rostlina pro císaře

Ve východní Asii je ženšen pravý (Panax ginseng) známý více než dva tisíce let a dříve byl cennější než zlato. Ženšen dnes roste přirozeně v podrostu smíšených a širokolistých opadavých lesů na severovýchodě Číny, ve východním Rusku a také v horách Severní Koreje. Používáme ho především v kosmetice a kuchyni, ale velice oblíbený je i jako doplněk stravy. Účinky ženšenu jsou pro lidský organismus komplexní.

Ženšen zdroj: dm.cz

Ženšen obsažený v šamponech dokonale obnovuje poškozené vlasy.

Produkty s ženšenem naleznete zde. Rádi byste objevili další úžasné byliny? Inspirujte se při výběru kosmetiky, potravin či doplňků v přehledném seznamu bylin na webu dm.cz.

Zdroj náhledového obrázku: pixabay.com

Podobné články

Back to top button