Spolupráce

Zásady zdravého stravování nejsou složité. Dodržujte je i vy?

Cesta k dlouhému a spokojenému životu by byla mnohem jednodušší, kdyby existoval univerzální jídelníček, který sedí naprosto každému. I tak se ale výživová praxe opírá o několik základních pravidel, již tvoří páteř zdravého stravování. O jaké konkrétní návyky jde?

Hlídejte si kvalitu surovin

Každý zdravý jídelníček staví na kvalitních surovinách. Podle čeho je poznáte? Zaměřte se na složení – přídatné látky a množství soli. Pohlídejte si také metody technologického a chemického zpracování, způsob skladování a původ. Snažte se nakupovat tak, aby se do vašeho nákupního vozíku dostalo co nejméně průmyslově zpracovaných potravin.

Stravujte se pestře a s ohledem na nutriční rovnováhu

Na otázku, jak má vypadat rozmanitý a barevný jídelníček, nám odpověděl zkušený výživový poradce Ostrava z nutriční poradny Prajzská Nutri. Aby se tělu dostával dostatek makronutrientů, minerálů a vitamínů, je nezbytné konzumovat dostatek ovoce, zeleniny, semínek, ořechů a obilovin.

Achillovou patou mnoha diet, a to včetně těch velmi populárních, je nedostatek důležitých látek. Vyvážený jídelníček zahrnuje vitamíny, minerály, antioxidanty, bílkoviny, ale také sacharidy a tuky.

Dbejte na střídmost a používejte sebereflexi

Konzumace jídla, které je příliš energeticky náročné, vede k odkrvení mozku a překrvení trávicího traktu – což vede k tomu, že se dostaví pocit nadměrné únavy a přecpanosti. Můžete tomu předejít tak, že budete jíst střídmě.

Sebereflexe však znamená i to, že nenastane opačný extrém – ortorexie. Posedlost zdravou výživou a biologicky čistými potravinami patří mezi poruchy příjmu potravy a v důsledku vede k ochuzení organismu o značné množství klíčových látek, neustálému přemýšlení o jídle a výraznému úbytku na váze.

Hlavně v klidu

Předpokladem toho, že organismus vytěží z přijímaných potravin co nejvíce živin, je důsledné kousání a žvýkání. Vyhraďte si proto na stravování dostatek času, a naopak se vyhýbejte stresujícímu pojídání ve shonu. Udělejte si z jídla zážitek a vždy si ho vychutnejte s myšlenkou, že pro sebe děláte něco prospěšného.

Zdroj obrázku: Pormezz / Shutterstock.com

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button