Spolupráce

Co dokáže BCAA a jak vám může pomoci?

Každý sportovec už pravděpodobně někdy slyšel o doplňku stravy BCAA. V poslední době se těší velké popularitě, a to jak mezi zvedači těžkých vah, tak také běžci nebo prostě těmi, kteří milují aktivní životní styl plný pohybu.

Co jsou to BCAA a jak fungují?

Naše tělo obsahuje různé aminokyseliny, které jsou základní stavební jednotkou bílkovin. Ty se pak následně starají nejen o růst svalové hmoty, ale i dalších tělesných tkání. Aminokyseliny náš organismus využívá také k produkci hormonů či enzymů. A proto hrají v našem těle zcela zásadní roli. Tělo si je ale neumí shromažďovat, tudíž je potřeba je pravidelně doplňovat – ne vždy totiž stačí to, co přijmeme z běžné stravy. A právě zkratka BCAA neboli Branched Chain Amino Acids je skupinou aminokyselin, které si naše tělo neumí vyrobit, ale my je potřebujeme k celé řadě zásadních procesů. Konkrétně se jedná o valin, leucin a isoleucin. Pravidelným doplňováním BCAA zajistíme, že naše tělo bude mít těchto zásadních látek dostatek a bude bezproblémově fungovat.

Co BCAA dovedou a jak vám prospějí?

Jak již bylo řečeno výše, esenciální aminokyseliny se zapojují do řady zásadních procesů našeho organismu. Mimo to ale mohou prospívat zejména sportovcům, a to hned v několika směrech:

  • Růst svalové hmoty – Podporují nárůst svalové hmoty, protože tělu dodávají potřebný materiál pro budování svalů. Kvalitní silový trénink v kombinaci s dostatečným příjmem aminokyselin a bílkovin dokáže zajistit viditelný progres.
  • Regenerace po tréninku – BCAA dovedou zmírnit bolestivost po náročném tréninku. Řada studií totiž prokázala, že užívání těchto doplňků stravy může vést k nižší bolesti namožených svalů. Pokud tedy cvičíte třeba každý den, může vám BCAA pomoci rychleji regenerovat a zvládat tréninky bez bolesti.
  • Sportovní výkon – Velkou výhodou BCAA je to, že se velmi rychle metabolizují, a proto slouží jako okamžitý zdroj energie pro svaly. Můžete tedy očekávat kvalitnější, intenzivnější, ale také delší výkon, což je zásadní nejen pro silové sportovce, ale třeba i vytrvalostní běžce.

Jaké jsou nejlepší BCAA na trhu?

Na trhu najdete celou řadu různých suplementů s různým obsahem jednotlivých BCAA aminokyselin. Pokud se v produktech dobře nevyznáte, může být složité vybrat správně. Podívejte se na aminokyseliny nejširší výběr, a pokud si nebudete jisti, které zvolit, nechte si poradit v online poradně.

Určitě si všimnete, že BCAA se prodává v různých poměrech. Může jít třeba o 4:1:1 nebo 2:1:1. Tato hodnota prozrazuje, v jakém poměru jsou v suplementu zastoupeny jednotlivé BCAA leucin, izoleucin a valin. Obecně platí, že největší anabolický účinek z nich má leucin, a proto ve většině přípravků převažuje. Za ideální poměr se dnes považuje 2:1:1, protože bývá nejkomplexnější z pohledu podpory růstu svalů, dodávání energie a snížení únavy. Každý sportovec má však jiné potřeby, je tedy vhodné se poradit s odborníkem, případně vyzkoušet více možností a sledovat, jak na ně reaguje vaše tělo. Využít můžete i skvělých slevových akcí a pořídit si BCAA do zásoby.

Jsou BCAA vhodné i pro vegetariány či vegany?

Dá se říct, že většina těchto suplementů je bez problémů použitelná i pro ty, kdo odmítají maso nebo živočišnou stravu. Jsou totiž vyrobeny z rostlinných zdrojů a nenajdete v nich živočišné složky. Přesto ale doporučujeme před nákupem vždy zkontrolovat, zda jsou skutečně veganské.

Jaký je rozdíl mezi volnými BCAA a BCAA obsaženými v proteinovém prášku?

Možná jste si v nabídce všimli také možnosti pořídit si BCAA jako součást proteinu. Je to lepší varianta? Jsou účinky odlišné? Platí, že pokud si pořídíme BCAA v proteinovém prášku, je nástup účinku pozvolnější. Oproti tomu volné BCAA se do krevního oběhu vstřebávají daleko rychleji, a proto mohou být lepší variantou před nebo během tréninku, aby byl jejich potenciál využit naplno. BCAA v proteinovém prášku pak mohou být ideální pro podporu regenerace, protože poskytují tělu trvalejší přístup aminokyselin, které tělo dokáže lépe využít.

BCAA je tedy skvělým přítelem každého sportovce. Prohlédněte si širokou nabídku kvalitních produktů na https://obchod.ronnie.cz/aminokyseliny a vyberte si BCAA přesně pro vaše potřeby.

Zdroj náhledové fotografie: Unsplash.com

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button