DetoxikaceJídlo a stravování

Superpotraviny za pár korun: Zdraví můžete získat i snadno a levně

Už jste určitě zaslechli výraz „superpotraviny“. Možná podle názvu usuzujete, že se jedná snad o nějaké malé zázraky, které vám změní život, vyléčí vás z nemocí, nebo vyřeší všechny vaše potíže. No, bohužel to tak opravdu není. Žádná superpotravina z vás superhrdinu neudělá, ale jisté je, že vám může nabídnout široké spektrum zdraví prospěšných látek, které mají na lidský organismus pozitivní vliv. Víte ale, které si koupit, abyste v obchodě nenechali hromadu peněz? Existují i velmi snadno dostupné a levné potraviny, které mají tyto speciální vlastnosti.

Superpotraviny nejsou zázračné, ale pomůžou vám v mnohém

Superpotraviny nejsou žádné zázračné potraviny plné tajemných ingrediencí, které vám jen tak dodají plno energie, zajistí snadné hubnutí nebo pevné zdraví. Jsou to ale potraviny nabité bioaktivními látkami – tedy spoustou vitaminů, minerálních látek, stopových prvků, antioxidantů, látek s protinádorovým účinkem či jiných látek, které mají na lidský organismus pozitivní vliv. Všechny tyto ingredience mohou při dlouhodobém používání zajistit to, že se budete cítit lépe, protože vaše tělo bude mít potřebné živiny proto, aby správně fungovaly všechny jeho procesy.

Které potraviny vám v tomhle nejvíce pomohou?

Česnek

Česnek asi nikoho nepřekvapí. Má totiž mnoho zdravotních benefitů a patří mezi základní stavební kameny přírodní medicíny. Velkou výhodou je například to, že česnek má prokazatelný pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, zvyšuje dobrý cholesterol a pomáhá redukovat vysoký krevní tlak.

Kromě toho chrání proti rozvoji rakoviny kůže, prostaty, plic, prsu a tlustého střeva. Účinnými složkami česneku jsou těkavé látky, které nejlépe uvolníte, pokud česnek před konzumací či vařením pořádně rozmělníte.

Zázvor

Tento kořen je oblíbený pro svou jemně štiplavou chuť a schopnost zejména v zimě pořádně zahřát a prokrvit celé tělo. Zázvor se pyšní svými protizánětlivými účinky a zvyšováním funkce imunitního systému. Pomáhá také při studiu, protože podporuje kognitivní funkce a pracovní paměť. Muži zase mohou ocenit, že zvyšuje i hladinu testosteronu.

Červená řepa

I tato oblíbená zelenina má skvělé účinky na lidský organismus. Především je to vynikající zdroj antioxidantů, protože obsahuje rutin, karotenoidy, flavonoidy, fenolové sloučeniny či betaniny. Tyto látky dokážou chránit tělo před oxidačním stresem (volnými radikály), a oddalují tak stárnutí buněk a zánětlivé procesy. 

Má také vysoký obsah nitrátů, z kterých se v těle tvoří oxid dusnatý. Ten dokáže v těle podporovat roztáhnutí cév, což vede k lepšímu prokrvení periferních tkání.

Lněné semínko

Lněná semínka jsou doslova nabita živinami, které v běžné stravě velmi často chybí. Především jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, představují tak zdroj kyseliny alfa-linolenové. To je velmi klíčové, neboť nedostatek omega-3 mastných kyselin se projevuje například zvýšeným výskytem zánětlivých procesů. Díky pravidelné konzumaci lněného semínka můžete toto riziko snadno eliminovat. Obsahuje také vysoké množství vlákniny, které nám umožňuje pečovat o správný stav tenkého a tlustého střeva a zároveň nakrmí náš mikrobiom.

Borůvky a ostružiny

Tyto dvě suroviny jsou extrémně zdravé, byť se to o nich zase tolik neví. Jsou především výjimečně bohatými zdroji antioxidantů. Obsahují například fenolové sloučeniny a anthokyany, které jim propůjčují jejich typické zabarvení. Ideální jsou zejména pro osoby s kardiovaskulárními potížemi. Dokážou například snížit krevní tlak a vylepšit poměr mezi LDL a HDL cholesterolem. Zlepšují však také mozkovou činnost, a to jak u starších ročníků, tak i mladých lidí.

Kysané zelí a kysané okurky

Přirozeně fermentované potraviny mají unikátní vlastnosti na náš organismus. Zejména představují významný zdroj probiotik a synergických bakterií, které hrají důležitou roli v našem tlustém střevě. Obsahují však také prebiotickou vlákninu, díky které obsažené mikroorganismy mohou v prostředí tlustého střeva prosperovat a množit se. Právě jejich nedostatek vede k poruchám vstřebávání živin, chronické únavě, snížené imunitě a dalším potížím.

Superpotraviny nejsou zázrakem ani všelékem, není možné čekat od nich, že vás zbaví veškerých potíží. Jisté ale je, že dodávají organismu takové látky, které v běžné stravě často chybí, a proto pro nás mohou být velmi prospěšné. Obvykle také obsahují látky s unikátními ochrannými účinky vůči civilizačním onemocněním. Posílíte třeba svůj imunitní systém, nebo podpoříte zdraví srdce, cév a mozku. Stále však platí, že klíčem ke zdraví je také pestře a zdravě poskládaný jídelníček.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/true-superfoods

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button