Ostatní

13 příznaků rakoviny

Rakovina je jednou z nejsmrtelnějších nemocí na světě, která ničí miliony životů ročně. Navzdory tomu, že lékaři neustále varují před vznikem rakoviny, existuje mnoho lidí, kteří ignorují varovné příznaky. Přinášíme vám 13 příznaků rakoviny, které rozhodně nepodceňujte.

1. Pocit slabosti a únavy

Únava a slabost mohou být příznaky různých typů rakoviny. Samozřejmě se objevují různě intenzivní příznaky. Pokud se v poslední době cítíte až příliš unavení a nemáte k tomu důvod, je čas navštívit lékaře.

2. Krvácení z konečníku

Krvácení z konečníku poukazuje na vysokou pravděpodobnost kolorektálního karcinomu. Pokud si všimnete, že dochází ke krvácení z konečníku bez zjevného důvodu, okamžitě si zajděte k lékaři.

3. Otok obličejerakovina

Pokud máte rakovinu plic, váš obličej zčervená a oteče. Je to způsobené zablokováním cév na hrudníku. V důsledku toho se nahrne krev do obličeje, který zbrunátní a nateče.

4. Bolesti zad

Obecně platí, že bolesti zad jsou spojené s rakovinou jater nebo prsu. Můžete cítit bolest, když se rakovina šíří do páteře a žeber. V případě náhlé a nevysvětlitelné bolesti zad, navštivte svého lékaře.

5. Změna tvaru bradavky

Mnoho žen uvádí, že se změnil tvar jejich bradavek při výskytu rakoviny. Pokud si i vy všimnete něčeho neobvyklého, pro jistotu navštivte lékaře.

6. Pocit sytosti a nechuť k jídlu

Dalším znamením, kterého si můžete všimnout, je ztráta chuti k jídlu nebo častý pocit plnosti po pár soustech. Pokud sami sebe poznáváte v tomto případě, jděte se poradit s lékařem. I když se nemusí jednat o rakovinu, problémy s příjmem potravin je nutné řešit včas.

7. Bolest na hrudi a chronický kašel

Mnoho příznaků rakoviny plic a leukémie se schovává za kašlem nebo zánětem průdušek. V mnoha případech je možné cítit bolest na hrudi, která vystřeluje do ramen a paže. Pokud máte některý z těchto příznaků, je čas navštívit pohotovost.

8. Bolest v oblasti břicha a pánve

Tyto příznaky jdou ruku v ruce s otokem břicha. Může být příznakem rakoviny vaječníků.

9. Dýchací potíže

Problémy popadnout dech jsou spojené s příznakem rakoviny plic. Věnujte pozornost situaci a pečlivě sledujte stav vašeho dechu. Pokud si všimnete něčeho zvláštního, domluvte si schůzku s lékařem.

10. Změny na nehtech

Pokud zaznamenáte podivné linie na nehtech nebo červené či hnědé skvrny na nehtu, můžete trpět rakovinou kůže. V případě, že jsou skvrny bílé nebo světlé, je třeba přijít na to, jestli to nenírakovina jater.

11. Bolest, zarudnutí nebo otok prsů

Pokud pociťujete bolest na hrudi a váš hrudník je oteklý nebo červený, dost možná se potýkáte s rakovinou prsu. Tento příznak není radno podceňovat a okamžitě kontaktujte svého lékaře.

12. Úbytek váhy bez důvodu

Pokud jste ztratili značné množství váhy v poslední době, může se jednat o rakovinu páteře. Také je možné spojení s rakovinou, která má co dočinění s trávicím ústrojím. V některých případech se rakovina mohla rozšířit do jater. Pokud tedy z ničeho nic ztratíte přebytečná kila, kontrolujte svůj stav a v případě dalších nevysvětlitelných změn kontaktuje svého lékaře.

13. Potíže s polykáním

Společným znakem rakoviny jícnu a krku je neschopnost polykat. Také je to možným příznakem rakoviny plic. Navštivte svého lékaře a svěřte se mu se svými problémy.

Pokud si všimnete některých těchto příznaků včas, můžete výrazně ovlivnit úspěšnou léčbu rakoviny. Nebojte se zajít za lékařem i v případě, že se nejedná o nic závažného. Je lepší strachovat se zbytečně, než nechat rakovinu volně růst.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button