Jídlo a stravování

Amarant: Superpotravina nesmrtelnosti, kterou znali už Mayové

Tato podivná a nenáročná obilovina se vyskytuje v mnoha druzích a můžete ji pěstovat i na zahrádce. Její zdravotní přínos znali již staří Mayové a Indiáni, kteří si amarant nazvali „nesmrtelný“. Není divu, když je to tak bohatý zdroj minerálů, železa obzvláště, vitamínu B a jiných, bílkovin, vláknin a dalších užitečných látek pro náš organismus, ale vhodných i pro zevní použití. Nejvýznamnější je zřejmě obsah skvalenu, který je proti rakovině a ničí cholesterol v těle. Semena v sobě nemají lepek, takže je lze doporučit celiatikům.

Jak amarant využít

Semeno můžete pražit, až získá lehce oříškovou chuť. Ze semen se lisuje velice kvalitní léčivý olej. Ovšem celá rostlina obsahuje většinu důležitých nutrientů, jako jsou oleje, škroby a cukry, vláknina a karoten, bílkoviny, pektin, minerály, soli a další zdraví prospěšné látky. Ze semen se také mele mouka, která je základem mnoha potravin s dietními vlastnostmi pro děti, alergiky, celiatiky a jiné osoby trpící nemocemi, rakovinou zvláště.

Chutné jsou i mladé listy, které se mohou zpracovávat jako špenát nebo přidávat do zeleninových salátů. Pokud si budete připravovat amarant na špenát, je dobré jej dochutit například pampeliškou, kopřivou nebo pravým špenátem. Další možností je jejich sušení na bylinkový čaj nebo je přidávat syrové i sušené do pokrmů. Chovatelé králíků, ovcí nebo koz přidávají těmto zvířátkům čerstvé i sušené listy amarantu za účelem vylepšení jejich zdravotní kondice.

Léčivé účinky

Výše zmíněný skvalen se podílí na transportu kyslíku z krvinek do tkání a zároveň má antioxidační schopnosti. Snižuje překyselení žaludku a krevní tlak, normalizuje obsah cukru a cholesterol. Příznivě působí také na cévy, kapiláry, lymfatické žlázy a posiluje celkovou imunitu. Čaje a odvary z amarantu jsou dobré pro zlepšení krvetvorby, zlepšení práce mozku, posilují paměť, pomáhají při únavě, jaterních chorobách, střesu, srdečních potížích, při onemocnění ledvin a močového ústrojí, trávicí soustavy a střevních potížích. Amarant je vhodný i k zevnímu použití, jelikož především zvláčňuje pokožku a brzdí tvoření vrásek, zlepšuje různé ekzémy, plísně, akné, pásový opar a prospívá i nehtům a vlasům.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button