Spolupráce

6 tipů, jak zlepšit kvalitu spánku. Opravdu fungují!

Spánek, byť je předmětem zkoumání mnoha erudovaných odborníků, je stále opředen mnoha tajemstvími. Jisté je, že je enormně důležitý pro správné fungování organismu. Dochází během něj k psychofyzické regeneraci a stojí na něm kreativita i koncentrace. O jeho významu bychom mohli napsat hned několik obsáhlých článků, ale vy sami tušíte, jak moc je pro vás důležitý. Raději vám proto zodpovíme otázku, jak zlepšit jeho kvalitu. Právě ta totiž hraje významnou roli na tom, jak se ráno bezprostředně po probuzení cítíte.

1. Udělejte si z ložnice dokonalé hajany

V ložnici se může odehrávat spousta věcí, ale především by měla sloužit k spánku. A protože právě prostředí, ve kterém usínáme, je základním kamenem spánkové hygieny, měli byste si místnost vyladit tak, aby na vás působila harmonicky a uklidňujícím dojmem. Pokud nevíte kudy kam, odrazte se třeba od zásad feng-shui – ta perfektně shrnují základní pravidla útulné ložnice, ve které proudí energie správnými směry.

A nemusíte být zrovna detailisté, abyste si všimli, že mezi nejvýraznější rušivé elementy patří světlo z pouličních lamp a neposedně mihotající reflektory automobilů. Před těmi vás spolehlivě ochrání zatemňující látková roleta. Oceníte ji vždy, když zatoužíte po absolutní tmě. Třeba v pravé poledne.

Zatemňující funkci má také populární varianta zvaná „den a noc“. Společně s mnoha dalšími stylovými roletami ji najdete v e-shopu labona.cz, kde vám s výběrem ochotně poradí kvalifikovaná zákaznická podpora.

Zároveň je bezpodmínečně nutné, abyste v ložnici udržovali optimální teplotu. Pro kvalitní a klidný spánek se za ideál považuje 17 až 20 °C. Obecně by se mělo jednat o 3 až 3 stupně méně než v ostatních místnostech během dne. Nezapomeňte ani řádně vyvětrat a klidně interiér oživte několika rostlinami, které pročistí vzduch. Může to být tchynin jazyk, anglický břečťan, gerbera, lopatkovec či aloe vera – ta je podle odborníků z NASA nepřekonatelná.

2. Dejte si pozor na modré světlo

Monitory, chytré telefony a mnohá další zařízení jsou zdrojem tzv. modrého světla, které může totálně rozhodit spánkový biorytmus. Studie ukázaly, že je příčinou snížené tvorby melatoninu, a proto oddaluje usnutí a celkově snižuje kvalitu spánku. Oproti bílému světlu dochází při působení toho modrého ke stonásobně silnější aktivaci sítnic. Z dlouhodobého hlediska pak může zapříčinit rozvoj deprese, celkové oslabení imunitního systému a samozřejmě spánkové poruchy.

A co se dá proti modrému světlu dělat? Nenechte ho na sebe působit bezprostředně před spaním, anebo si alespoň pořiďte brýle s odpovídajícím filtrem.

3. Nenechte se rušit

Nejen vizuální, ale také zvukové podněty mohou vážně narušit proces usínání. Pokuste se s tím něco udělat. Do určité míry se proti hluku můžete chránit pomocí látkových rolet, které zvuk z části pohlcují.

4. Nastavte si pravidelný režim

Jedním z klíčů k vydatnému spánku je spánková rutina. Nejde o nic složitého. Zkrátka a dobře usínejte vždy v přibližně stejnou hodinu – a nenabourávejte si zažitý stereotyp ani o víkendech. Uvidíte, že se vám bude spát mnohem lépe.

5. Před spaním necvičte

Nadměrná fyzická aktivita sice evokuje představu, že se po ní svalíte do postele a okamžitě zaberete – jenomže v praxi to funguje úplně jinak. Náročnější cvičení či sport v pozdních večerních hodinách vám může klidný spánek zhatit. Raději si před spaním naordinujte pohodovou procházku, zbylý pohyb mějte během dne.

6. Se siestou to nepřehánějte

Máte-li ve zvyku přerušit den poledním či odpoledním šlofíkem, snažte se ho zkrátit na minimum. Půlhodinka je tak akorát. Při delším spánku se tělo dostává do fáze NREM, kdy již buzení není vhodné.

Zdroj náhledového obrázku: labona.cz

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button