Spolupráce

Jaro volá! Jak vybrat boty na váš první trek?

Také už se těšíte, až z horských hřebenů pomalu ustoupí sníh a vy budete moci konečně vyrazit na první letošní túru do hor? Než se ale tak stane, ještě to přeci jen chvíli potrvá, a právě tento čas se hodí využít ke kontrole svého vybavení a případně také k jeho obnově. Zejména trekové boty jsou nezbytnou součástí výstroje každého správného horala a mnohdy rozhodují o tom, jak pohodlně se vám půjde a jaký zážitek si z cesty odnesete. Otlačené prsty, puchýře, nebo dokonce podvrtnuté kotníky rozhodně nejsou něčím, co byste chtěli. Jak tedy vybrat turistické boty tak, aby byly pohodlné a funkční.

Hlavní parametry

Při výběru obuvi do terénu se zaměřte hlavně na tyto parametry:

  • Materiál
  • Nepromokavost
  • Membrána
  • Tuhost podešvi
  • Velikost

Kůže nebo syntetika?

Materiál svrchní části trekových bot zásadně ovlivňuje vlastnosti i výdrž bot. Kožené boty vydrží opravdu hodně a dovedou se také perfektně přizpůsobit tvaru vašeho chodidla. Je ale potřeba o kůži pečovat, aby se zachovaly její vlastnosti. Nevýhodou bývá samozřejmě vyšší hmotnost, nebo horší prodyšnost.  

Syntetické materiály vydrží o poznání méně, ale jsou prodyšnější a lehčí. Stejně tak je ale potřeba je impregnovat, aby si zachovaly svou voděodolnost. Jako ideální se tak jeví kombinace obou, která je stále oblíbenější.

Aby vás nezaskočil déšť

Obecně platí, že turistická obuv by měla mít co nejméně švů, kolem kterých by mohla vlhkost snadněji pronikat. Voděodolnost nebo nepromokavost je ve světě turistické obuvi velkým tématem. Jsou boty, které odolají jen dešti, ale také ty, se kterými můžete stoupnout i do potoku a neprotečou. Záleží tedy hodně na tom, jaké máte požadavky a očekávání. Vždy ale pamatujte i na dobrou prodyšnosti obuvi, protože zpocené nohy ještě zvyšují riziko vzniku otlaků a puchýřů.

Aby vydržely

Tuhost podešve řadí boty do několika kategorií. Nižší kategorie A a A/B jsou vhodné spíše do snadného terénu. Trekové boty kategorií B a B/C jsou vhodné i do náročnější terénu, ve kterém vás čekají nezpevněné cesty, ale na skutečně vysokohorskou turistiku si zvolte vždy boty kategorie C nebo D, které mnohdy umožňují také připevnění maček a bývají i zateplené.

Aby skvěle padly

V neposlední řadě je pak třeba myslet i na správnou volbu velikosti. Není netypické, že nohy bývají během treků nateklé, proto se může vyplatiti jít boty nakupovat spíše odpoledne až večer, kdy jsou nohy také o malinko větší. Během zkoušení se zaměřte také na to, zda vám boty sedí i při cestě z kopce či do kopce. Nezapomeňte si vzít tlustější ponožky, které se běžně nosí na treky. Ideální je třeba kombinace merino vlny s umělým vláknem. Oblíbené je dnes také nakupování boty přes e-shop. Ujistěte se ale, že budete mít dost času si doma boty vyzkoušet a případně je můžete snadno vrátit. Je to trochu sázka do loterie, ale cenově mnohdy nákup na e-shopu vychází lépe.

Zdroj obrázku: Pixabay

Podobné články

Back to top button