Péče o těloPřírodní léčba

Nespavost a problémy se spánkem? Pomůže muškátový oříšek!

Po těžkém dni v práci a doma se už těšíte na svou vlastní postel, kdy si lehnete a pořádně se vyspíte. Lehnete si do postele, ale ne a ne usnout. Převalujete se a nevíte, na kterou stranu se otočit, abyste už konečně usnuli? Rána po probdělé noci nejsou nic moc, v práci chybí energie, chce se vám spát, jste pomalejší a mnoho dalšího.

Problémy se spánkem

Možná vás trošku potěší, že nejste jediní, kdo má problémy se spánkem. Na světě je spousta jedinců, kteří čas od času probdí nějakou tu noc. Někdy se také prostě špatně vyspíte vlivem mnoha věcí v okolí. Když se však problémy se spánkem objevují pravidelně, může to mít vliv na vaše celkové zdraví.

Mnoho lidí trpí pravidelnými a dlouhodobými problémy se spánkem. Když už je nejhůř, spousta jedinců vyloupne z plátíčka pilulku. Ty určitě pomáhají, ale jen krátkodobě. Podstatu nespavosti to v drtivé většině neřeší. Léky na spaní nejsou tak ideálním řešením. Je potřeba nacházet jiná řešení.

Prášky na spaní mohou být problémem

Většina prášků na spaní se nevyužívá jen k léčbě nespavosti. Například takový známý Xanax, Valium, Ativan a Librium jsou léky, které působí také na úzkost. Tyto léky vyvolávají ospalost a tím pádem podporují spánek. U těchto léků existuje velmi vysoké riziko závislosti. Novější léky jsou méně návykové, ale i tak s sebou nesou rizika.

Léky na spaní představují širokou škálu vedlejších účinků jako například bolesti hlavy, závratě, průjmy, změny chuti k jídlu, pálení nebo brnění v končetinách, bolesti žaludku, slabosti, problémy s pozorností a pamětí, nekontrolovatelný třes, plynatost, pálení žáhy a problémy s udržováním rovnováhy.

Nespavost a deprivace spánku

Nespavostí je myšlen stav, který lidé popisují a vnímají jako problémy s usnutím a spánkem vlivem mnoha faktorů. Někteří se probudí během noci a možná nemohou spát, jiní se budí velmi brzy. Nespavost je způsobená biologickými, psychologickými či sociálními faktory a to včetně úzkosti, deprese, hypertenze, zdravotních problémů a nemoci.

Problémy se spánkem ovlivňují každodenní život a způsobuje příznaky jako únava, náladovost, podrážděnost, vztek, úzkost, špatná koncentrace, špatná paměť, kognitivní funkce, nedostatek energie, bolesti hlavy nebo migrény, problémy se žaludkem a nedostatečná koordinace.

Tato situace se může každým dnem zhoršovat. Pro některé lidi se doporučuje heřmánek, ten dělá hotové zázraky. Skvěle pomáhá také muškátový oříšek. Ten napomáhá k léčbě nespavostí a depresím spánku. Jak může muškátový oříšek pomoci?

Muškátový oříšek jako pomoc při problémech se spánkem

Muškátový oříšek je skvělým přírodním lékem na nespavost a problémy se spánkem obecně. Je bohatým zdrojem myristicin, což je přirozená organická sloučenina, která inhibuje uvolňování enzymů, ty způsobují stres. Vzhledem k tomu, že stres je jedním z mnoha faktorů, které hrají roli při nespavosti, muškátový oříšek se snaží zajistit klidnější spánek.

Muškátový oříšek se ukázal také jako mocné sedativum, což znamená, že může pomoci v obou směrech při spánkové deprivaci a při nespavosti. Pro lidi s nespavostí, kteří mají problémy s usnutím, může muškátový oříšek také spoustu věcí udělat. Urychlí tento proces usínání. Pro ty, kteří mají problémy se spánkem kvůli vnějším faktorům, je také vhodný muškátový oříšek.

Co budete potřebovat?

  • 1/8 nebo ¼ čajové lžičky muškátového oříšku
  • Trocha medu

Jak na to?

Stačí jen smíchat muškátový oříšek s trochou medu a vytvořit pastu. Tu ihned konzumujte a následně zapijte vodou, pokud potřebujete.

Tipy na konzumaci muškátového oříšku:

  • Muškátový oříšek je skvělým lékem, nezapomeňte však, že ho stačí jen troška
  • Nedoporučuje se těhotným ženám a dětem kvůli možné toxicitě. Ta je však velmi vzácná
  • Dodržujte dávkování, protože nadměrné užívání muškátového oříšku může mít spojitost s toxicitou nebo halucinacemi. Ujistěte se proto, že denně nepřekročíte ¼ čajové lžičky. Je dobré také konzumovat muškátový oříšek po konzultaci s lékařem.
  • Mějte na paměti, že muškátový oříšek může reagovat s některými léky, proto užíváte-li pravidelně nějaké léky, pak se vždy poraďte se svým lékařem o konzumaci muškátového oříšku. Předejede mnoha problémům

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button