Péče o tělo

Turistika zlepšuje tělesnou kondici i duševní rovnováhu

Pěší turistika je ideální pohybová aktivita, kterou do svého volného času můžete zařadit během celého roku. Chůze v přírodě na čerstvém vzduchu větrá hlavu, dodává energii a zlepšuje pohyblivost. Působí ozdravně na tělo i mysl.

Pravidelná chůze odbourává stres, posiluje svaly a klouby a zvyšuje celkovou výkonnost. Podporuje dýchací i trávicí soustavu. Srdce se při pravidelném pohybu naučí pracovat hospodárně. Poslední dobou se mezi turisty stále větší oblibě těší styl Nordic Walking, kterému se také někdy říká „severská chůze“. Je to dynamická chůze v přírodě, při které sportovec používá speciální hole ze speciálních materiálů. Hole se nejčastěji vyrábějí z lehkých kovů a jsou skvělým pomocníkem pro začínající i pokročilé turisty. Jsou lehké, dobře se drží v rukou a snesou i extrémní zátěž.

Podzimní oblečení a obuv

Patříte-li mezi fanoušky pěší turistiky, kromě speciálních holí však budete na svých potulkách po podzimní přírodě potřebovat i pohodlné oblečení a kvalitní sportovní obuv do sychravého počasí. U oděvů pro pěší turisty je důležité, aby umožňovaly volný pohyb i v chladném počasí – aby neomezovaly pohyblivost rukou, nohou ani trupu. V podzimní sezóně dobře poslouží boty a kalhoty značky Northfinder z nepromokavých materiálů, které tělo ochrání před nepříznivým vlivem počasí i na těch nejdelších výletech. Důležitou součástí výbavy pěšího turisty je i obuv. Skvělým tipem jsou boty Salomon a Salewa, jelikož jsou maximálně pohodlné a nohám zaručí pohodlí i v náročném terénu. V kvalitní obuvi se vám bude příjemně a bezpečně chodit i po nerovném povrchu. Užitečnými doplňky pro podzimní pěší túry jsou i rukavice a čepice. Investovat do značkového sportovního oblečení a obuvi se sportovcům vyplatí. Díky němu podávají lepší sportovní výkony.

Jak vybírat turistickou výbavu

Turistické hole se vyrábějí z moderních materiálů, díky nimž je chůze v horském terénu mnohem příjemnější. Toto sportovní vybavení je turistům k dispozici buď v pevné délce, nebo s možností délku nastavit. Kromě speciálně tvarované rukojeti a kovového hrotu s gumovou koncovkou se vyznačují i unikátním systémem úchytu. Úchyty jsou nesmírně důležitou součástí turistických holí – do značné míry rozhodují o tom, zda hole sportovci sednou do rukou. Hole jsou po celou dobu chůze připoutané k dlani, avšak umožňují lehký pohyb dopředu a dozadu. Maximální délka holí by měla odpovídat dvěma třetinám výšky turisty. A komu jsou turistické hole určené? Turistické hole jsou určené úplně všem, kdo mají chuť vyzkoušet něco nového, zlepšit svou pohyblivost a udělat něco pro své zdraví.

Zdroj náhledového obrázku: dreamstime.com

Štítky

Podobné články

Back to top button