CvičeníJídlo a stravování

Démonizované přílohy. Skutečně při hubnutí tak škodí?

Také jste se jako každé jaro rozhodli, že do léta nějaké to kilo shodíte? Proč ne, ještě rozhodně není pozdě začít, a pokud si správně nastavíte cíle a postup, máte šanci do léta získat hezčí a tvarovanější postavu. Ale jak na to? Jako první vás možná napadne v jídelníčku omezit přílohy. Ale má to vůbec smysl a jak vybrat ty vhodné?

Přílohy se staly postrachem všech, kdo chtějí hubnout nebo si postavu udržet. Není to ale všechno tak černé, jak by se mohlo zdát. Klíčové je totiž zaměřit se jen na kalorický deficit a podle toho postupovat. Tak máte výsledky jisté.

Měli bychom si konečně jednou pro vždy postavit na jisto, že hubnout se dá jen díky negativní energetické bilanci, tedy za situace, kdy spálíme více energie, než přijmeme. Z toho tedy plyne, že hubnutí je vlastně jen o počítání a o fyzice. Deficit klidně můžete vytvořit na pizze a čokoládě, i když to samozřejmě z hlediska výživy není ideální řešení.

Proč tedy vůbec vynechávat přílohy?

Dlouhodobé vynechávání příloh není nic by vám určitě žádný správný výživový poradce doporučil. Vyvážený jídelníček by totiž měl stát na trojpoměru živin (např. 50 % sacharidů, 30 % tuku a 20 % bílkovin). I přílohy jsou důležitým zdrojem komplexních sacharidů, které tělo dokáže využívat jako zdroj primární energie. Obecně se také dá říct, že čím více sportujete, tím více sacharidů využijete. Jestliže ale celé dny sedíte v práci a sportu neholdujete, pak se vyplatí sacharidy omezit.

Platí tedy, že třeba i vhodně zvolené přílohy a pečivo jsou důležitým zdrojem vlákniny, která zase může pomoc s hubnutím. Dokáže totiž zasytit a zpomaluje vyprazdňování žaludku, prodlužuje dobu trávení pokrmu i vstřebávání živin.

Jak by měl vypadat zdravý talíř?

Jednoduchou základní pomůckou pro sestavení vyváženého pokrmu může být tzv. “zdravý talíř”. Jak si jej představit? Nejprve bychom měli talíř rozdělit na pomyslné poloviny: celou jednu polovinu by měla tvořit zelenina. Zbylou polovinu je pak potřeba rozdělil na čtvrtiny: jednu čtvrtinu má tvořit právě příloha a další čtvrtinu bílkoviny. Tuk se obvykle použije na přípravu jídla nebo je skrytý v použitých surovinách. Takto by mělo vypadat nutričně vyvážené jídlo, které pokryje vaše denní energetické potřeby, ale nekonzumujete ani nic zbytečně navíc.

Které přílohy jsou ideální?

Nyní už tedy víme, že pro hubnutí se příloh rozhodně vzdávat nemusíte. Stále ale platí, že je dost zásadní rozdíl mezi knedlíkem a celozrnnou rýží. Co si tedy dát, aby to z výživového hlediska dávalo smysl? Skvělou volbou budou brambory nebo batáty, rýže, těstoviny, bulgur, kuskus, quinoa, pohanka či polenta. 

U příloh, jako jsou těstoviny, rýže apod. je lepší volbou bude jejich celozrnná varianta. Nejde o kalorie, ale o to, že celozrnné produkty obsahují více využitelných živin a lépe vás zasytí. Stejně také dejte přednost celozrnnému nebo žitnému pečivu.

Podceňovat bychom samozřejmě neměli také způsob přípravy příloh. Mezi ty méně vhodné patří smažené úpravy brambor, ale i batátů nebo knedlíky.

A co glykemický index?

Někdy se hojně doporučuje sledovat u potravin jejich glykemický index. Čím menší, tím lepší, samozřejmě. Jenže to rozhodně není směrodatný ukazatel vždy. Stručně řečeno: některé potraviny mohou mít GI velmi nízký, ale svým složením rozhodně nejsou pro vyváženou stravu vhodné.

Glykemický index je totiž proměnlivý údaj, který je dán například tepelnou úpravou, mixováním nebo přidáním organických kyselin. Také kombinace s dalšími surovinami může glykemický index snižovat. Spíše než právě glykemický index by nás při dietě měl zajímat celkový obsah sacharidů v potravině.

ZDROJ: https://www.mashed.com/42311/side-dishes-you-should-and-shouldnt-be-eating/

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Thiea Alhoz ze služby Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button