CvičeníPéče o tělo

Proč chodit plavat? Známe hned deset dobrých důvodů

Možná jste slyšeli, že odborníci doporučují, abychom každý týden měli alespoň 150 minut středně intenzivní nebo 75 minutám intenzivní fyzické aktivity. V zimě může být náročnější tohoto docílit, protože pohyb na studeném vzduchu není spoustě z nás příjemný. Oproti tomu plavání je vynikající způsob, jak procvičit celé tělo a kardiovaskulární systém. Hodina plavání spálí téměř tolik kalorií jako běh, ale zároveň to nemá negativní dopad na kosti a klouby.

Plavání je čtvrtou nejoblíbenější sportovní aktivitou. Ale proč vlastně? Pravidelné plavání vám může přinést celou řadu výhod. Přečtěte si, jaké jsou benefity plavání a jak plavání zařadit do svého denního režimu.

1. Procvičuje celé tělo

Jednou z největších výhod plavání je, že při něm skutečně procvičujete celé tělo, od hlavy až k patě. Plavání:

  • zvyšuje tepovou frekvenci, aniž by zatěžovalo vaše tělo
  • tonizuje svaly
  • posiluje vytrvalost

Navíc se plavání dá praktikovat v mnoha podobách a stylech, z nichž každý se zaměřuje na jiné svalové skupiny. Bez ohledu na to, jaký plavecký způsob preferujete, zapojíte většinu svalových skupin k pohybu těla ve vodě.

2. Zapojíte i srdce a plíce

Zatímco vaše svaly dostávají pořádně zabrat, váš kardiovaskulární systém také. Plavání posiluje vaše srdce a plíce. Dokonce podle vědců může snižovat riziko předčasného úmrtí. Některé další studie ukázaly, že plavání může pomáhat snižovat krevní tlak a normalizuje hladinu cukru v krvi.

3. Je vhodné pro lidi se zraněními, artritidou a dalšími onemocněními

Před zahájením nebo obnovením jakéhokoli cvičebního programu je samozřejmě nezbytné získat povolení od lékaře. Platí nicméně, že plavání může být bezpečnou variantou cvičení pro většinu lidí s:

  • artritidou
  • po úraze
  • zdravotním postižením
  • jinými problémy, které ztěžují cvičení s vysokou zátěží

Plavání může dokonce pomoci zmírnit některé bolesti nebo zlepšit zotavení po zranění. Jedna studie ukázala, že lidé s osteoartrózou zaznamenali výrazné snížení bolesti a ztuhlosti kloubů a pociťovali menší fyzické omezení po zapojení do aktivit, jako je plavání a jízda na kole.

4. Dobrá volba pro osoby s astmatem

Díky vlhkému prostředí krytých bazénů je plavání skvělou aktivitou pro lidi s astmatem. Také dechová cvičení spojená s tímto sportem, jako je zadržování dechu, mohou pomoci rozšířit kapacitu plic a získat lepší kontrolu nad dýcháním.

Některé studie naznačují, že plavání může zvyšovat riziko vzniku astmatu kvůli chemikáliím používaným k úpravě bazénů. Pokud trpíte astmatem, poraďte se se svým lékařem o možných rizicích plavání, a pokud je to možné, vyhledejte bazén, který používá slanou vodu místo chlóru.

5. Spalování kalorií

Plavání je velmi účinný způsob, jak spalovat kalorie. Během pohybu ve vodě spálíte za stejný čas daleko více kalorií než třeba při cvičení pilates, jógy nebo při chůzi. Pokud se tedy necítíte na běh, je plavání rozhodně velmi efektivní možností, jak dát svému tělu zabrat.

6. Zlepšuje spánek

Plavání vám možná pomůže i lépe spát. Některé výzkumy potvrdily, že lidem, kteří plavali, se po pravidelném aerobním cvičení zlepšila kvalita života i spánku. Dnes je faktem, že až polovina starších osob trpí určitou mírou nespavosti, takže zejména pro ně je to výborná zpráva. Plavání je snadno přístupné širokému okruhu lidí, kteří se potýkají s fyzickými problémy, kvůli nimž jsou pro ně jiná cvičení, jako například běh, méně atraktivní. Díky tomu může být plavání dobrou volbou pro starší osoby, které chtějí zlepšit svůj spánek i svou kondici.

7. Pomáhá zvládat stres

Je prokázáno, že jakákoliv fyzická aktivita pomáhá lidem cítit se lépe, a to i po psychické stránce. Stejně tak, ne-li více, to platí pro plavání. Pohyb ve vodě pomáhá přinášet pozitivní emoce, uvolňovat celé tělo a v neposlední řadě také aktivovat v mozku receptory, které spouštějí dobru náladu a pocit pohody.

8. Bezpečné během těhotenství

Těhotné ženy a jejich děti mohou z plavání také významně profitovat. Kromě možných přínosů pro dítě je plavání aktivitou, kterou lze provozovat ve všech třech trimestrech, a to zcela bezpečně a bez rizika. Nehrozí také žádné nepříznivé účinky plavání v chlorovaných bazénech. Vždy je však třeba uvažovat nad tímto v souvislostech – ne každé těhotenství je bezproblémové a některé ženy mohou mít pohyb zcela zakázaný. Vždy se tedy řiďte doporučeními svého lékaře.

9. Skvělé i pro děti

Děti potřebují každý den minimálně 60 minut aerobního cvičení. Nemusí to pro ně přitom být povinnost. Plavání je zábavná aktivita a nemusí nutně působit jako formální cvičení.

Vaše dítě může absolvovat buď strukturované lekce plavání, nebo být součástí plaveckého týmu. I běžné plavání s rodiči je další dobrou možností, jak děti nenásilně přimět k pohybu.

10. I v zimě to jde snadno

Narozdíl od jiných sportů se plavání dá snadno praktikovat také v zimě. Chodit můžete tudíž celoročně a vytvoříte si zdravý návyk, který vám bude prospívat. Také se dá říct, že plavání je poměrně dostupný sport. Nevyžaduje žádné vybavení a i vstupy do bazénů bývalé ve většině měst dotované a pokud si ještě pořídíte třeba permanentku, vyjde to skutečně na pár korun.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/benefits-of-swimming#benefits
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Guduru Ajay bhargav: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/voda-modra-ocean-sport-863988/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button