Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

V hlavní roli petržel – jaké důvody vedou k pravidelné konzumaci?

U nás se často používá jako doplněk oblohy, jako přízdoba na brambory a podobně. Petržel však má spoustu užitečných vlastností, které pomáhají léčit zdraví a pečovat o tělo. Jde sice o nejoblíbenější ozdobu jídel, ale je dobré si jí pořídit i na mnohé další věci, než jen na přízdobu jídla. Kde všude může petržel pomoci?

Superpotravina, která léčí

Petržel e označovaná za superpotravinu a toto označení získala právem. Jednou z nejlepších vlastností je, že pomáhá čistit krev. Po celou dobu se petržel využívala v kuchyni, ale také měla skvělé léčebné účinky. Obsahuje flavonoidy, které mají velmi dobré a silné antioxidační vlastnosti. Také obsahuje vitamín C a to dokonce třikrát víc, než pomeranč. Také obsahuje lutein a zaxantin a pomáhá zlepšovat zrak.

Petržel obsahuje také vysoké množství chlorofylu, který právě napomáhá čistit krev. Navíc podporuje tvorbu nových červených krvinek. Díky všem těmto vlastnostem pomáhá zlepšovat okysličení buněk. Je skvělý zdroj kyseliny listové, které má schopnost redukovat úroveň homocysteinu. Kyselina listové je také důležitá pro těhotné ženy a hraje velmi důležitou roli při vývoji plodu.

Je silně močopudná, takže pomáhá snižovat krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Díky petrželi se zvyšuje vylučování sodíku a vody skrz moč. Petržel je tedy skvělý pro ty, kteří mají špatný oběh, tvoří se jim otoky, mají problémy s celulitidou nebo kardiovaskulárními problémy. To je jen zlomek toho, proč je dobré petržel konzumovat a to pravidelně. Jaké jsou další důvody, proč jí konzumovat? Přinášíme pár důvodů!

Je skvělá pro srdce

Už jsme výše zmínili, že petržel má skvělé účinky na kardiovaskulární problémy. Petržel obsahuje antioxidanty luteolin a apigenin. Bylo prokázáno, že tyto flavonoidy snižují oxidaci lipoproteinu, což je jedna z příčin aterosklerózy, což může vést k mrtvici a dalším kardiovaskulárním chorobám.

Pomoc při rakovině

Ukázalo se, že petržel disponuje vlastnostmi, které jsou protinádorové a protizánětlivé. Mohou pomoci bránit vzniku artritidy. Obsahuje vitamín A a vitamín C, což posiluje imunitní systém. Vitamín C stimuluje tvorbu kolagenu, což je dobré pro vaši pokožku.

Pomáhá játrům

Flavonoidy jako apigenin a Kristin pomáhá detoxikovat tělo a podporuje tvorbu jaterních enzymů. Detoxikace také pomáhá bránit tvorbě ledvinových kamenů a jde o přírodní diuretikum. Právě to pomáhá preventivně proti infekci močových cest.

Příjemný dech

Petržel má také přínosné účinky v tomto ohledu. Obsahuje chlorofyl, který udržuje její barvu krásně zelenou. Kromě jiného také pomáhá osvěžovat váš dech, protože má antibakteriální vlastnosti, které v tomto ohledu pomáhají.

Vitaminová bomba

Petržel je doslova vitaminovou bombou, obsahuje vitamín K, který pomáhá správné koagulaci krve. Dále v ní najdete vitamín E, který chrání tělo proti srdečním onemocněním. Draslík v petrželi pomáhá regulovat krevní tlak. Petržel také obsahuje vitamín B a to včetně folátu, který pomáhá posilovat a chránit krevní buňky.

Podporuje důležitou funkci těla

Petržel skvěle pomáhá a spousta lidí si z ní vyrábí čaje. Ty se používají po staletí v tradiční medicíně k podpoře imunitního systému. Napomáhají uvolnění svalů a také mají velmi dobrý vliv na trávení. Stačí čtvrt šálku čerstvé organické petrželky, zalijte horkou vodou a nechejte louhovat pět až sedm minut. Následně sceďte a můžete popíjet. Do čaje můžete přidat med nebo citronovou šťávu.

Pomoc při vypadávání vlasů

Olej z petržele může pomoci snížit vypadávání vlasů, stačí, když s jeho pomocí budete masírovat pokožku hlavy. Petržel obsahuje apigenin, což je antioxidační flavonoid, který pomáhá při padání vlasů. Používá se jako balzám. Tento olej může pomoci zmírnit bolesti kloubů.

Podobně jako u všech potravin a doplňků stravy je dobré myslet na to dávkování. Vše chce zlatou střední cestu, tedy konzumovat vše s mírou. Příliš mnoho petržele ve vaší stravě může mít neblahé účinky na lidské zdraví. Například příliš mnoho petrželového čaje může způsobit žaludeční problémy.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button