Péče o tělo

ASMR: Další trend nebo aktivita, která může pomoci s uvolněním?

Pokud jste v posledních letech procházeli YouTube nebo Instagram, pravděpodobně jste narazili na množství videí s označením „ASMR“. Co to přesně znamená? Je to nový trend nebo technika, která skutečně může někomu pomoct?

Ať už se jedná o šeptání, klepání nebo škrábání, něco ve zvucích nebo vizuálních záběrech v klipech ASMR může vyvolat určité chvění vašich smyslů.

Co znamená autonomní senzorická meridiánová reakce (ASMR)?

ASMR popisuje pocit, který můžete mít z určitých podnětů, včetně zvuků, vizuálních efektů nebo dokonce blízkého kontaktu s jinou osobou (ať už osobně nebo online). Lidé, kteří zažívají ASMR, říkají, že je to jako mravenčení, které začíná na hlavě a postupuje dolů po zátylku a někdy i do zbytku těla. Jiní lidé to popisují jako klidný pocit, který se rozlévá po jejich těle a začíná na hlavě a postupuje dolů.

Podle odborníků mohou ASMR vyvolat následující audiovizuální podněty:

  • šeptání nebo tiché mluvení
  • poklepávání, škrábání nebo vrzání
  • pomalé pohyby rukou
  • těsná osobní blízkost

Naše současné chápání ASMR vzniklo v roce 2007, kdy lidé na internetovém fóru začali diskutovat o svých zážitcích. Teprve v roce 2010 tento termín vymyslela youtuberka Jennifer Allenová a celá věc se skutečně stala známou a populární.

Co dělá ASMR s vaším mozkem?

Pro vás je ASMR pocit. Pro vědce má něco společného s tím, jak váš mozek reaguje na určité podněty. Podle vědců může ASMR způsobit, že mozek uvolňuje určité neurohormony. Lidé uvádějí, že se při ASMR cítí ospale, uklidněně a uvolněně a že s těmito pocity úzce souvisejí neurohormony dopamin, oxytocin a endorfiny.

Vědecky podpořené přínosy ASMR

Výzkum ASMR je relativně nový. Přesto mezi neoficiálními zprávami a začínajícím výzkumem začíná být jasné, že ASMR má určité benefity:

  • Okamžité potěšení. Pro lidi, kteří zažívají ASMR chvění a brnění, to může být velmi příjemný a uvolňující pocit, který se dostaví téměř okamžitě po vystavení podnětům.
  • Zlepšení nálady. Jedna z prvních studií odhalila, že 80 % účastníků se po vystavení ASMR zlepšila nálada.
  • Úleva od bolesti. Stejná studie ukázala, že část lidí, kteří se potýkají s chronickou bolestí, nalezla po expozici úlevu, která trvala až 3 hodiny.
  • Hlubší soustředění. „Stavem flow“ se označuje situace, kdy ztratíte sami sebe nebo smysl pro čas, protože se na něco hluboce soustředíte. Výzkumníci zjistili podobnost mezi ASMR a typem soustředění, které zažíváte při flow.
  • Lepší spánek. První výzkumy ukázaly, že ASMR může pomoci dostat vás i váš mozek do správného stavu pro hluboký a zdravý spánek tím, že podporuje relaxaci a uvolnění.

Má ASMR negativní účinky?

Ne každý má z ASMR radost nebo jej vyhledává. Někteří lidé totiž uvádějí, že zažívají při takových podnětech stres, a dokonce smutek. Někteří lidé necítí vůbec nic. A přestože nejde říct, že by ASMR bylo nějak škodlivé, někteří lidé tvrdí, že po čase si na ASMR zvyknete natolik, že už na vás tyto podněty nemají žádný vliv.

Pomáhá ASMR při příznacích ADHD?

Porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) se vyznačuje obtížemi s udržením pozornosti, impulzivním chováním a hyperaktivitou. Výzkum ukázal, že meditace nebo cvičení všímavosti mohou pomoci s udržením pozornosti. Jedná se také o oblíbený žánr pro obsah ASMR, existuje spousta kanálů věnovaných pomoci lidem s ADHD. V současné době však neexistuje žádný specializovaný výzkum, který by mohl potvrdit nebo vyvrátit pozitivní vliv.

Může vám ASMR pomoci usnout?

ASMR je spojena s pocity uvolnění a klidu, takže je přirozené očekávat, že může pomoci lidem s problémy se spánkem. Počáteční výzkum v této oblasti ukazuje, že ASMR může vyvolat mozkové signály (mozkové vlny), které jsou potřebné pro spánek, a zároveň udržet člověka uvolněného a vnímavého k odpočinku.

Může ASMR pomoci při bolestech hlavy?

Nejběžnějším typem bolesti hlavy je tenzní bolest hlavy. Jak název napovídá, tenzní bolesti hlavy jsou způsobeny stresem nebo napjatými svaly v oblasti hlavy a krku. Ačkoli různé studie zmiňují, že ASMR může pomáhat při bolestech hlavy, zatím neexistuje specializovaná studie, která by se zabývala přímým vztahem mezi nimi.

Můžete být na ASMR závislí?

Existuje celá řada příjemných věcí, které se ale časem mohou proměnit v závislost. I sledování příliš mnoha ASMR videí vám může, ale nemusí, uškodit. Pokud vám to začne narušovat každodenní život nebo se cítíte na ASMR závislí, abyste mohli fungovat, možná budete chtít kontaktovat svého lékaře nebo terapeuta, aby zjistil, zda nejsou ve hře jiné problémy.

ZDROJ: https://www.health.com/condition/neurological-disorders/what-does-asmr-mean
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-pero-drzeni-mikrofon-6920040/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button