Spolupráce

Antigenní testy mohou být první pomocí při podezření na koronavirus. Máte je doma i vy?

Málokdo by si před pár lety dokázal představit situaci, že doma budeme mít testy a před návštěvou příbuzných nebo práce se budeme muset otestovat, zda nejsme nakažení. Pandemie koronaviru naše smýšlení zcela změnila a vystavila nás nové a nečekané situaci. I vy byste doma měli mít zásobu antigenních testů, které mohou snadno a rychle určit, jestli jste infekční nebo nikoliv. Jak takový test vybrat?

Výhody antigenních testů

Jedná se o velmi snadné a rychlé testování, které zvládne každý. Testování probíhá pomocí odběru vzorků ze sliznice – nejčastěji z nosohltanu. Výsledek máte do 15 minut a hned víte, zda hrozí vašemu okolí nebezpečí, nebo nikoliv. Testy se dnes navíc dají pořídit doslova za pár korun, takže si je může dovolit skutečně každý.

Vždy se pečivě řiďte instrukcemi

Existuje několik typů antigenních testů. Většina má obdobnou citlivost, takže nelze doporučit některý z typů testů jako lepší. Vybírejte hlavně podle toho, co je pro vás příjemné a praktické. Běžný je odběr vzorku z přední části nosu, který je snadný a velmi dobře jej zvládají podstoupit také děti. Zvláštním typem jsou pak antigenní testy ze slin, ale někteří uživatelé si stěžují na to, že může být obtížné nastřádat dostatečné množství slin potřebných pro provedení testu.

Aby bylo testování skutečně spolehlivé, je třeba přesně dodržet instrukce k provedení testu. Jen tak je možné, aby testy fungovaly a odhalily to, co odhalit mají. Nesprávná manipulace prokazatelně snižuje citlivost testů. Nejúčinnější jsou při používání u osob, které již vykazují určité příznaky nemoci. Pak lze poměrně snadno odhalit, jestli jde skutečně o koronavirus, nebo se jedná pouze o nějakou jinou, méně nebezpečnou virózu. Antigenní testy se dnes dají zakoupit prakticky kdekoliv, ale my doporučujeme nakupovat je především v lékárnách, abyste měli jistotu, že jde o kvalitní a certifikovaný výrobek.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button