KrásaPéče o tělo

Temná stránka krásy: Odhalte škodlivé chemické látky v kosmetice

Pokud jde o kosmetické produkty, všichni chceme vypadat co nejlépe. Ale co kdybychom vám řekli, že některé z výrobků, které používáte, vám možná spíš škodí, než pomáhají? V tomto článku prozkoumáme toxické složky, které se skrývají ve vaší kosmetické taštičce a v produktech péče o pleť. Mnohdy se jedná o nenápadné látky v minimálním množství, ale pokud je používáme na denní bázi, mohou skutečně představovat riziko.

1. Sulfáty: záludné dráždivé látky

Sulfáty jsou soli, které se běžně vyskytují v šamponech, tělových přípravcích a čisticích prostředcích na obličej. Vytvářejí tu uspokojivou hustou pěnu, ale za jakou cenu? Sulfáty mohou dráždit oči a pokožku a stále se diskutuje o jejich vlivu na životní prostředí. Některé se získávají z přírodních zdrojů, například z palmového oleje, jehož těžba ale například ničí deštné pralesy. Až se budete příště mydlit, zkontrolujte, zda na etiketě nejsou uvedeny sulfáty – a pokud ano, zvažte, zda by tato lahvička neměla být vaše poslední.

2. Parabeny: Hormonální disruptory

Parabeny jsou konzervační látky, které se používají k udržení svěžesti vaší péče o pleť a make-upu. Výzkumy však naznačují, že narušují vaše hormony, zejména estrogen. Některé studie dokonce spojují parabeny s rakovinou prsu. To nejsou vůbec dobré zprávy! Abyste ochránili své zdraví, vybírejte výrobky bez parabenů.

3. Ftaláty: Tišší sabotéři

Ftaláty jsou změkčující chemické látky, které se nacházejí v lacích na nehty, parfémech a pleťových vodách. Pomáhají výrobkům, aby měly hladkou strukturu a dobře se roztíraly, ale jsou také reprodukčními a vývojovými toxiny. Řekněte ne ftalátům ne a ano zdravější pokožce i celému tělu.

4. Syntetická barviva: Skrytí viníci

Ty zářivé oční stíny a rtěnky? Často obsahují syntetické barvy pocházející z ropy nebo uhelného dehtu. Uhelný dehet je hustý, tmavý a výrazně voní… no, po dehtu. Tyto barvy mohou způsobit podráždění pokožky, akné, a dokonce i ADHD. Pro bezpečnější líčení volte přírodní alternativy.

5. Aromata: Záhadná směs

Díky vůním výrobky nádherně voní, ale je tu háček: jsou vyrobeny z chemických látek, které jsou spojovány s dýchacími poruchami, kožními alergiemi a dermatitidou. Abyste se vyhnuli této záhadné směsi s nejasnými dopady na vaše zdraví, vybírejte produkty bez vůní nebo s přírodními vůněmi.

6. Minerální oleje: Dusí pokožku

Minerální oleje, často uváděné jako „paraffinum liquidum“ nebo „petrolatum“, se získávají z ropy. Vytvářejí na pokožce bariéru, která zabraňuje úniku vlhkosti. Zní to dobře, že? Ne tak docela. Mohou ucpávat póry, což vede k vyrážkám a mdlé, zašedlé pleti. Místo toho se poohlédněte po rostlinných olejích, které naší kůži skutečně prospívají.

7. Formaldehyd: Noční můra mezi konzervanty

Formaldehyd je silný konzervační prostředek, ale také známý karcinogen. Běžně se vyskytuje v lacích na nehty, přípravcích na narovnávání vlasů a některých výrobcích péče o pleť. Pro ochranu svého zdraví volte alternativy bez formaldehydu.

Vaše kosmetická péče by měla zvyšovat vaše sebevědomí, nikoli ohrožovat vaše zdraví. Čtěte etikety, vzdělávejte se a vybírejte moudře. Pamatujte, že skutečná krása spočívá ve zdravém výběru!

U mnoha látek není problematické ani tak jejich jednorázové použití, protože v produktech jsou často skutečně v minimálním množství. Co už ale málokdo řeší je, že denně používáme desítky různých kosmetických produktů, a pokud každý z nich obsahuje podobný koktejl, pak je naše tělo vystaveno skutečně značnému působí těchto látek. Je pak jen otázkou času, kdy se nějaký problém objeví.

ZDROJ: https://skinkraft.com/blogs/articles/toxic-chemicals-in-cosmetics
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Dan Cristian Pădureț: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1377034/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button