Spolupráce

Boj s nespavostí – zkusili jste snad už všechno? Jeden trik možná ještě ne

Nespavosti jste si užili už spoustu – a také jste vyzkoušeli spoustu babských receptů – od cvičení, přes bylinky, různé formy meditací, až po změnu vašeho běžného režimu dne. Ale nic pořádně nezabralo? Třeba vám schází jedna jediná „drobnost“.

Co se dá považovat za nespavost?

Nespavost je nepříjemný stav, kdy dlouho nedokážeme usnout, případně se v noci budíme – a po probuzení nám zase nejde spát. Po noci strávené vrtěním se na posteli v nekonečném proudu myšlenek a beznaděje způsobené právě nemožností usnout, nám zazvoní budík – my jsme jak zpráskaní psi. Místo vstávání do svěžího dne máme pocit, že je nám ještě hůře než večer před odchodem do postele.

Pokud nahlédneme do medicínských zdrojů (WikiSkripta), je oficiální definice nespavosti neboli insomnie následující „Nespavost je definována jako porucha usínání, přerušovaný spánek nebo/a časné probouzení – trvá-li alespoň měsíc, nejméně 3x týdně. Pacient se přitom začne obvykle starat (až příliš) o důsledky nespavosti, spánku se obává, snižuje se jeho výkon v práci a v kontaktu s lidmi, celkově únava. Nebezpečný je snížený práh bdělosti, opakované usínání přes den, nepozornost, až mikrospánky, nebezpečí úrazu např. při řízení vozidel. Může být provázen nepříjemnými příznaky vegetativními i somatickými.“

Běžné rady proti nespavosti určitě pomohou – ale ne všem

Problémy s nespavostí jsou způsobeny mnoha podněty. Dělit je můžeme na psychické a fyzické, ale většinou jsou propleteny dohromady. Kdo má problémy se stresem, odrazí se to i na tělesné kondici – ale platí to i opačně. Kdo zanedbá péči o svou fyzickou schránku, dříve nebo později začne trpět i nepohodou duševní. Tělo, které není fit, totiž bolí a komplikuje jedinci jeho běžný denní program.

Proto se jako první pomoc s nespavostí radí jak změny ve stravování a v portfoliu nápojů, které postižený doposud běžně konzumoval, tak i změny v psychice – resp. snaha o tzv. mindfulness, kam se dají zařadit hlavně různé druhy meditací a tělesného cvičení typu jóga. Během něj bychom si měli srovnat myšlenky, udělat si životní priority, vyrovnat se se stresem daného dne – zkrátka si vyčistit hlavu, což je pro usínání extrémně důležité. 

Už jsme přišli i na to, že rozhodující pro večerní rutinu je i barva osvětlení, které si do svého prostoru pouštíme. Modré tóny LED svítidel nebo obrazovek jakéhokoliv zařízení nám večer škodí. Naopak ráno nás mohou dobíjet energií nebo během dne v kanceláři zvýšit náš pracovní výkon.

Vedle pití uklidňujících čajů po páté hodině odpolední a jen lehké večeře, se k lepšímu usínání a spánku doporučuje i pravidelný pohyb – kardio pohyb, nebo alespoň trocha posilování, pilates, zumby atd. Je to logické, protože tělo, které není unaveno energetickým výdejem, zkrátka nemůže dobře ani usnout a ani spát. Ale na jedno důležité doporučení se často zapomíná.

Bez času stráveného venku se usíná opravdu jen těžko

Všechna výše uvedená doporučení jsou v pořádku. Ale nebudou fungovat moc dobře, pokud k nim nezařadíte dost pohybu na čerstvém vzduchu. Kyslík je pro organismus nesmírně důležitý. A čerstvé povětří jím přímo oplývá. 

Naproti tomu vzduch v uzavřených prostorách je vydýchaný, plný oxidu uhličitého, zplodin našeho vlastního metabolismu a spousty choroboplodných zárodků – mikrobů i spór plísní. Často je plný chemikálií – zejména v podobě zpomalovačů hoření, které se přimíchávají do většiny zařízení pracujících na elektřinu. A těch je v domácnosti, ale zejména v kancelářích většina.  

Mozek, který stráví většinu času v takto nepříznivém prostředí, se zkrátka nemůže pro spánek dostatečně uvolnit a připravit se na regeneraci. Nemá k tomu ty podmínky, které potřebuje. Naučte se proto denně „vypadnout“ na hodinovou procházku po venku. Že na ni nemáte čas? Usínáním trávíte zbytečně mnoho hodin – tak možná místo usínání by se procházka hodila. 

Bez zbytečných výdajů

Velkou výhodou tohoto režimového opatření je též jeho minimální nákladovost. Nemusíte pořizovat nic speciálního. Snad jen sportovní oděv a obuv – ale to zvládnete i během běžného nákupu v supermarketu, navíc za rozumnou cenu. Nahlédněte třeba do akčního letáku Lidl

Brzy přijdete na kouzlo pohybu venku, nejlépe mimo město, nebo alespoň na jeho okraji, případně v parku – zkrátka tam, kde je zeleněji. Vedle toho, že se dostanete do úplně jiného prostředí, zásobíte svůj krevní oběh a buňky dostatkem kyslíku, který je nepostradatelnou podmínkou dobrého spánku.  Odměnou za tuto drobnou změnu vám bude jak snažší usínání, tak hlubší a kvalitnější spánek.

Bez odborné pomoci to někdy nejde

Výše zmíněná doporučení jsou určena lidem, kteří trpí běžnou nespavostí způsobenou běžným stresem a nevhodným životním stylem. Některé druhy nespavosti jsou však spojeny s probíhajícím onemocněním fyzickým, případně s většími problémy duševními. 

Řešení takové situace vždy vyžaduje pomoc lékaře, často napříč několika obory. Rozhodně se nebojte požádat o pomoc se spaním – a neuchylujte se hned k lékům podporujícím spánek. Mohli byste zanedbat vážnou příčinu nespavosti. 

Jestliže praktický lékař nic jiného než léky nedoporučí, vyzkoušet můžete některé z profesionálních spánkových poraden, kde se nespavosti věnují odborníci. Velmi často bývají součástí neurologických ambulancí, či jsou založeny jako samostatná centra pro poruchy spánku. Jak je najít? Do vyhledávače zadejte například „klinika nespavost“.

Zdroj náhledového obrázku: Unsplash / Alexandra Gorn

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button