Jídlo a stravováníZdravé tipy

Alergie na sezam je stále častější. Lidé si ji mohou pomýlit i s přecitlivělostí na lepek

Sezam je velmi zdravá potravina a většina výživových poradců i lékařů by vám ji jistě doporučila všemi deseti. Jenže sezam tak trochu doplácí na to, jak je zdravý. Stále častější použití sezamových semen včetně sezamového oleje v potravinářství vede k rostoucímu počtu alergenních reakcí. Dokonce se říká, že až jeden člověk ze sta trpí touto alergií – a možná to ani netuší.

Když si zadáte do internetových vyhledávačů slovíčko sezam, vyjedou vám samé pozitivní ohlasy. Sezamová semínka se totiž obecně řadí mezi nejzdravější potraviny, a navíc se při výrobě potravin skutečně používají již tisíce let. Slouží k vylepšení chuti i estetického dojmu zejména u pečiva, kde se s nimi setkáme nejčastěji.

Jenže čím více se určitá potravina používá, a to zejména při masové výrobě potravin, tím větší riziko alergií hrozí. A právě kvůli své popularitě se stále zvyšuje riziko těch, kterým sezam ani trochu neprospívá, a naopak jim hrozí nepříjemnými komplikacemi. I proto je sezam zařazen na seznam alergenů, které se musí povinně uvádět na obalech potravin i v restauracích.

Alergiků je stále více

V potravinářském průmyslu se nevyužívají jen sezamová semínka, ale také sezamový olej. Začíná tak být trochu „přesezamováno“, což nutně vede k tomu, že roste počet alergiků. Konkrétně se podle zatím známých údajů vyskytuje alergie na sezamové semínko u 0,7–1,2 % populace. Což je docela velké číslo, jde-li o takto frekventovanou surovinu.

Pečivo je největší riziko

Alergická reakce se klidně může týkat už i úplně malých kojenců. Sezam je totiž běžnou součástí in kojenecké stravy, jelikož je bohatým zdrojem bílkovin a železa. Reakce na sezam jsou ale vážné, existuje vysoké riziko anafylaxe.

V pozdějším věku se reakce na sezam nejčastěji objevuje u těch, kteří jedí hodně pečiva. Na barvě sezamových semínek přitom podle dosavadních výzkumů nezáleží – ať jde o sezam bílý, hnědý nebo černý, je alergenita různých odrůd sezamu v zásadě srovnatelná.

Alergeny v sezamu tvoří až 25 % ze všech bílkovin, které tato surovina obsahuje. Lidé, kteří trpí alergií na sezam, také často mají potíže se slunečnicovými semínky, ořechy nebo ricinovými boby. Kombinace konzumace sezamu s uvedenými případy zvyšuje alergenní reakci prostřednictvím zkříženě reagujících alergenů. Zvlášť si tedy dávejte pozor na výrobky, které tyto suroviny kombinují.

Olej ze sezamu

Nejrizikovějším produktem je prý olej. U něj stačí i jen velmi malé množství, aby vyvolalo silnou alergickou reakci. Nejnižší zjištěná dávka vyvolávající reakci je 30 mg sezamového semínka, anafylaktický šok pak po konzumaci 1–5 ml sezamového oleje. Přítomnost sezamového oleje odhalíte jen tak, že budete pečlivě číst složení výrobků. V restauraci je pak většinou nutné zeptat se obsluhy, jinak se to poznat nedá.

Sezam má stále své výhody

V žádném případě bychom vás ale nechtěli navádět, abyste od nynějška sezam zatratili nadobro. Je třeba připomenout, že pro drtivou část populace pozitiva konzumace sezamu výrazně převažují. Platí tak, že kdo může, měl by do svého jídelníčku sezamová semínka a výrobky z nich zařadit. Pokud se vám ale po konzumaci pečiva občas dělá nevolno nebo máte reakce, které se podobají alergii, dost možná může být na vině sezam.

Mnoho lidí viní lepek, ale daleko častěji si netoleranci lepku mýlí s alergií na sezam. Přestanou proto zcela jíst pečivo, ale ve výsledku by stačilo pouze hlídat si, aby pečivo neobsahovalo sezamová semínka nebo sezamový olej.

Dále je třeba si také uvědomit, že sezam není původní evropskou surovinou a byl se importován z Afriky. Je tedy přirozené, že na něj evropská populace může reagovat poněkud agresivněji a alergické reakce mohou být častější a závažnější.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button