Spolupráce

Jsou arašídové krémy skutečně zdravějším mlsání než jiné sladkosti?

Arašídové máslo si postupně hledá cestu i do českých domácností. Je oblíbené pro svou krémovou konzistenci a lahodnou chuť. Mnohdy se také představuje jako zdravější varianta, když si chcete dopřát něco dobrého na zub. Je to ale skutečně pravda nebo jen reklamní trik? Zjistěte, jaké mají arašídové krémy nutriční vlastnosti.

Arašídové máslo se skládá především z mletých pražených arašídů, přičemž některé značky přidávají sůl, cukr nebo oleje kvůli chuti a konzistenci. I když se přesné složení může lišit v závislosti na značce a typu, obecně platí, že díky vysokému obsahu tuků jde o velmi kalorickou potravinu.

Dobrou zprávou nicméně je, že většina těchto tuků je považována za zdravé mononenasycené a polynenasycené tuky. Arašídové krémy jsou také vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, kterých je až přibližně 7-8 gramů na dvě polévkové lžíce másla. Dále obsahují důležité vitaminy a minerály, jako je vitamin E, niacin, hořčík a draslík.

Mlsání pro zdraví

Mononenasycené a polynenasycené tuky obsažené v arašídovém másle jsou spojovány se sníženým rizikem srdečních onemocnění. Tyto zdravé tuky pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) a udržovat nebo zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL).

Vitamin E působí jako antioxidant a chrání buňky před poškozením, zatímco niacin přispívá k tvorbě energie a zdravému nervovému systému. Minerální látky, jako je hořčík a draslík, se podílejí na různých tělesných funkcích, včetně funkce svalů a nervů.

Pozor na kalorie a alergie

Přestože arašídové máslo má řadu zdraví prospěšných účinků, je třeba vzít v úvahu některé další faktory. Jak již bylo zmíněno, arašídové máslo je kaloricky vydatné, takže je důležité jíst jej přiměřeně a v rámci zdravého stravování a vyváženého životního stylu. Dále je třeba si dávat pozor na možnou alergii, protože právě arašídy patří k vůbec nejčastějším alergenům.

Při výběru vhodné varianty si kontrolujte množství přidaných látek, zejména pak cukru nebo soli, aby se z původně zdravé pochoutky nevyklubala jen další kalorická bomba bez přidané hodnoty.

Zdroj náhledové fotografie: unsplash.com

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button