OstatníZdravé tipy

Jak probíhá návštěva psychologa? Není se čeho bát, ani proč se stydět

Zvažovali jste, že byste možná rádi navštívili psychologa? Nejste si jisti, jestli by to pro vás bylo užitečné a jak to celé probíhá? Je nutné docházet pravidelně? To je jen několik málo otázek, které si jistě pokládá každý, kdo u psychologa nikdy nebyl a neví, co od návštěvy očekávat. Stále totiž platí, že to mnoho lidí vnímá jako něco negativního, za co by se měli stydět, ale také mají kvůli seriálům a filmům různé zkreslené představy. Co je tedy skutečně důležité vědět, než se poprvé objednáte?

Poprvé na sezení

Na prvním setkání jde především o to, abyste se vzájemně seznámili, ale také dovedli popsat své problémy, díky čemuž může psycholog získat představu o tom, jak by vám mohl pomoci. Následně si můžete odsouhlasit spolupráci, ale také nemusíte – odmítnout můžete jak vy, tak i psycholog, a není na tom vůbec nic špatného. Psycholog nebo psychoterapeut se vás na prvním sezení tedy bude hodně ptát, ale je důležité, abyste i vy sami mluvili a dali mu možnost se zaposlouchat do vašeho vyprávění a udělat si obrázek o dalším postupu.

Mnoho lidí může mít na počátku třeba pochybnosti o tom, zda nejsou jejich potíže vlastně banální, můžou mít pocit, že psychologa obtěžují nebo si nejsou jisti tím, zda jim vůbec může pomoci. Správný terapeut však na prvním sezení vaše obavy rozptýlí a nastíní možnosti vzájemné spolupráce tak, abyste přesně věděli, co můžete čekat.

Než kývnete na spolupráce, zamyslete se také nad tím, zda vám odborník vyhovuje i po lidské stránce. Je to dost důležité, takže tento parametr nepodceňte.

Nezaujatý pohled

Prvním velkým přínosem takové spolupráce je především to, že budete schopni daleko lépe porozumět svým potížím. Zkušený odborník nejenže rozezná, co se děje, ale dovede také situaci srozumitelně vysvětlit, zjednodušit a podívat se na ni očima třetí, nezaujaté osoby. Už to většinou přináší velkou úlevu. Psycholog vám nebude dávat klasické rady typu, že čas vše vyléčí a že si věci moc berete, ale pomůže vám pochopit, co se skutečně děje a jak se dá situace řešit. Dokáže vám také říct, zda se již jedná třeba o úzkostnou poruchu, depresi nebo syndrom vyhoření.

Jak psycholog pracuje?

Kognitivně-behaviorální terapie

Součástí práce psychologa je nejen klienta vyslechnout a správně diagnostikovat, ale také mu poradit, jak zvládat obtížné situace. K tomu používá různé metody. Jednou z nich je kognitivně-behaviorální terapie, díky níž je možné pokusit se odhalit nezdravé návyky a změnit je. Pomůže vám pracovat s vlastní úzkostí, ale také třeba překonat nepříjemné chování druhých.

Psychodynamická terapie

Dalším přístupem je psychodynamická terapie, která věří, že řada psychických potíží má své příčiny v minulosti. Zážitky během vývoje, a to už od dětství, mohou být důvodem, proč nyní prožíváte nějaké potíže. Psycholog tedy s vámi může řešit vaše dětství a pracovat s vašimi vzpomínkami. Když se vám podaří objevit nějakou traumatickou zkušenost, psycholog vám ji pomůže zpracovat tak, aby již nezpůsobovala potíže.

Existenciální terapie

Psychické potíže mohou občas odrážet naše nastavení vůči světu i nám samotným. Takové nastavení může vést například k depresi, ale také pocitům odcizení nebo izolace. Psycholog vám v takovém případě pomáhá najít cestu k jinému přístupu, který je spíše pozitivní a konstruktivní přístup, který eliminuje rozvoj duševních poruch.

Jak dlouho terapie trvá?

Jednotlivá setkání obvykle trvají 45-90 minut. Záleží na konkrétních postupech psychologa. Celkový počet setkání pak závisí na hloubce a typech potíží. Někdy se může jednat jen o několik málo sezení, kdy se vám během nich podaří dojít k nějakému rozhodnutí nebo vyřešení dílčího problému. Déle se však řeší neurotické obtíže typu úzkostných poruch nebo větší psychické potíže spojené s časově trvalejšími problémy. V takovém případě se doporučuje alespoň deset nebo dvacet sezení.

Není však nic špatného na tom docházet na terapie pravidelně třeba i několik let, či třeba celý život. Může to sloužit také jako prevence některých obtíží, což je jistě velice užitečné.

Psychologa se tedy není třeba v žádném případě bát a vůbec není ostuda, že k němu chcete docházet. Je daleko lepší řešit své problémy s odborníkem, než se v nich plácat samostatně nebo čekat pomoc od ostatních lidí, kteří ale často nemají potřebné znalosti a dovednosti, aby vám dokázali pomoci.

ZDROJ: https://www.goodtherapy.org/blog/faq/what-will-happen-in-my-first-therapy-session
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: SHVETS production: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/blok-kancelar-zeny-bez-tvare-7176319/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button