OstatníPéče o těloZdravé tipy

Vaše tělo vysílá varovné signály měsíc před mrtvicí – nepřehlédněte je!

Ano, experti uvádějí, že lidské tělo vysílá varovné signály a to i měsíc před mrtvicí. Snaží se tak upozornit na hrozící nebezpečí. Znamená to, že byste měli být opatrní, sledovat své tělo a drobné náznaky nepodceňovat. Níže přiložený článek vám napoví víc.

Útok na mozek

Mozková mrtvice je v podstatě takovým útokem na mozek a je nejčastější příčinou invalidity u dospělých a čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí v USA. Nastává ve chvíli, kdy je průtok krve do mozku přerušený. Varovné signály mohou napovědět, že se děje něco neobvyklého a vy tak můžete včas zakročit.

Ischemická a hemoragická mozková příhoda

Jsou dva hlavní typy úderů: ischemická a hemoragická. Ischemické mrtvice jsou častější, způsobuje je zúžení nebo zablokování tepen sraženinou. To má za následek významné snížení průtoku krve. Hemoragické mrtvice jsou méně běžné a způsobuje je krvácení do mozku.

Víte, co je to mrtvice?

Mrtvice nastává, když je céva, která přenáší kyslík a živiny do mozku, buď blokována sraženinou nebo protržena. Když se tak stane, část mozku nemůže dostat kyslík, který potřebuje a mozkové buňky tak umírají. Vždy jde o závažnou věc, kterou není dobré jakkoliv podceňovat.

Jaké jsou následky mozkové mrtvice?

To je velmi důležitá otázka. Mozek je velmi složitý orgán, který ovládá různé tělesné funkce. Dojde-li k mrtvici a krevní tok nemůže dosáhnout k oblasti, která řídí určitou část těla, daná část nebude fungovat tak, jak by měla a jak má. Rozpoznat příznaky mrtvice je tedy vždycky důležité.

Zasáhněte

Je velmi důležité, abyste si zapamatovali, že jakmile rozpoznáte varovné příznaky cévní mozkové příhody, je důležité přivolat co nejdříve lékařskou pomoc. Jedině tak snížíte riziko vážného poškození mozku. To může pomoci snížit riziko úmrtí nebo invalidity. Zvyšuje to šance na zotavení. Lékařští odborníci říkají, že příznaky se mohou lišit, u každého mohou probíhat jinak a to v závislosti na druhu mrtvice, část postiženého mozku a rozsah poškození. Všechny druhy mrtvice však mají stejnou tendenci, začínají náhle.

Nejčastější příznaky:

  • Točení hlavy
  • Slabost
  • Problémy s dýcháním
  • Změny osobnosti
  • Epileptické záchvaty

Neignorujte tyto varovné příznaky, kterými vám vaše tělo dává najevo, že něco není v pořádku. Jimi vám tělo dává najevo, že je třeba se zastavit, zamyslet a nepodceňovat tyto projevy. Je dobré vyhledat odbornou lékařskou pomoc, lékaři vše popsat. Pošle vás na vyšetření, které odhalí, co vám ve skutečnosti je. Může to být banalita nebo právě hrozící mozková příhoda. Díky včasnému zásahu si můžete zachránit život.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button