Spolupráce

Jak by měla vypadat péče o květiny?

Možná taky patříte k těm, kterým doma nepřežije ani kaktus. Když tak přijde na květiny, raději si pořídíte ty čerstvé, do vázy. Jenže uplyne pár dní, a i ty začnou vadnout. Co se to děje? Proč vám žádná květina nevydrží? Pomalu začínáte propadat panice. Nezoufejte, nejspíš jen nevíte, jak se o ně správně starat. A právě s tím vám poradíme.

I řezané květiny vyžadují péči

Koho z nás nepotěší, když dostane puget krásně voňavých květin? Ať už jde o růže, gerbery, chryzantémy, frézie, alstromerie nebo jiné, radost je zaručená. Abychom se z nich těšili maximální možnou dobu, je třeba jim věnovat správnou péči.

  • Jakmile květiny vybalíte z papíru, odstraňte ze stonků trny a listy, které by byly ponořené ve vodě a mohly by uhnívat.
  • Připravte si čistou a důkladně vymytou vázu.
  • Napusťte do ní vodu a rozmíchejte v ní sáček s výživou pro řezané květiny. Ta vodu dezinfikuje a prodlužuje životnost květin.
  • Stonky seřízněte asi o 2 cm, ideálně pod vodou, aby řez nezaschnul dřív, než stonky ponoříte do vody.
  • Nové květiny nemíchejte s těmi starými.
  • Najděte to správné místo na vázu. Neměla by stát v blízkosti zdroje tepla ani mísy s ovocem, pozor je třeba dát i na průvan nebo kouř z cigaret.
  • Vodu pravidelně měňte, stejně tak seřezávejte vždy stonky.

Náš tip: Víte, že květiny za vás může předat i kurýr, díky kterému udělají květiny radost dvojnásobnou? Služba rozvoz květin Praha, okolí i další města ČR je v dnešní době už rozšířená, vyzkoušejte ji.

Jak se starat o rostlinky v květináči?

Dostanete ji od někoho jako dárek nebo seberete odvahu a sami si hrnkovou květinu koupíte. Spolu s ní si pořídíte nový krásný květináč, ve kterém se jí přece musí dařit. Přinesete ji domů, najdete ji místo a sem tam ji zalijete. Po pár dnech začne chřadnout a vy nevíte proč. Taky to dobře znáte? Nevíte, jak tomu zamezit?

Každá rostlina potřebuje něco jiného

Pokojové rostliny jsou našimi společníky už dlouhé roky, jsou skvělou dekorací každého interiéru, umí v ovzduší i zachytit nečistoty, některé mají dokonce pozitivní vliv na naše zdraví, třeba když nás trápí rýma apod. Aby tohle všechno ale zvládaly, je třeba jim věnovat přesně tu péči, kterou potřebují. Než si tak rostlinku donesete domů, přečtěte si, jaké jsou její nároky.

Stín, polostín nebo slunce?

Bez světla se žádná rostlina neobejde, to ale neznamená, že musí být na okenním parapetu, kam po celý den praží sluníčko. Ano, některé rostlinky to mají rády, jiným to ale doslova škodí.

Zálivka je třeba, ale všeho s mírou

Máte pocit, že když není podmiska neustále plná vody, kytička nemá šanci přežít? Opět záleží na druhu, obecně ale platí, že zalévat bychom ji měli s rozumem. Více vody potřebují rostliny s velkými listy, ta s malými vyžadují zálivku o poznání menší.

Pozor na průvan

Co rostlinám vůbec nesvědčí? Průvan nebo kolísání teplot. Najděte květináči to správné místo, dejte si ale pozor, aby tam nebyl průvan, v blízkosti se nenacházel zdroj tepla a teploty nekolísaly.

Květiny pravidelně kontrolujte

Důležitou součástí péče o květiny, a to jak hrnkové, tak řezané květiny, je jejich kontrola. Uschlé listy odstraňujte, zdravé listy opatrně otírejte od prachu. Vodu používejte odstátou v pokojové teplotě, vzdušnou vlhkost zvyšte rosením listů. Rostlinkám v květináči také vyberte dostatečně velký květináč.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button