CvičeníKrása

Ochablé paže se dají řešit. Pomůžou tyto kroky a vytrvalost

Možná tak trochu závidíte všem těm lidem, kteří řeší, že mají širší boky nebo trochu špeku na břiše. S těmito partiemi se dá snadno poprat, pokud zařadíte pár účinných cviků. Vás ale trápí nevzhledné a povislé paže, ale cviky ani dieta nezabírají. Co teď s tím? Zaměřit se na konkrétní část vašeho těla může být tak trochu past. V podstatě nelze dosáhnout toho, abyste zhubli jen na určité části těla. I tak to ale nemusí být dopředu ztracený boj – poradíme vám, jak se právě na povislé paže zaměřit a co vám může pomoci vybudovat si ztracené sebevědomí a ladné paže.

Silové cvičení

Silový trénink je skvělým způsobem, jak budovat svaly a mít větší sílu. Jestliže tedy pravidelné posilování zařadíte i do vaší rutiny, můžete se těšit na snížení procenta tělesného tuku a zvýšení množství svalové tkáně. Vaše ruce budou vytvarovanější a je jisté, že minimálně vizuálně budou působit štíhleji. Větší množství svalové tkáně podpoří také váš metabolismus, což znamená, že i v klidu spálíte větší množství kalorií.

Pomůže i vláknina

Dostatek vlákniny v jídelníčku je důležitější, než si myslíte. Budete se cítit daleko sytější a jen tak vás nebude uhánět mlsná. Hlad a chutě jsou totiž nepřítelem každé snahy zhubnout. Do svého každodenního jídelníčku proto zařaďte celozrnné přílohy (těstoviny, kuskus, bulgur…), pečivo kupujte žitné nebo celozrnné, střídejte různé druhy luštěnin. Vyplatí se také ke každému jídlu přidat i pár kousků zeleniny a ovoce. Ovesnou kaši nebo jogurt zase skvěle doplní pár nasekaných ořechů nebo semínek.

Bílkoviny nesmí chybět

Jaký by to byl vyvážený jídelníček bez dostatku bílkovin? Právě bílkoviny jsou klíčové pro zvládání chutí či hladu. Pokud si hned zrána dopřejte dostatečné množství bílkovin, budete mít menší hlad, cítit se sytější a mít také nižší hladinu ghrelinu, který přezdíváme „hormon hladu“.

Nejlepšími zdroji bílkovin jsou libové maso, ryby, různé druhy mléčných výrobků, vejce nebo luštěniny. Pokud je pro vás obtížné získat z běžné stravy dostatek bílkovin, zkuste zařadit třeba syrovátkový protein. Pamatujte také, že s fyzickou aktivitou se potřeba bílkovin zvyšuje. U fyzicky aktivních lidí by se příjem bílkovin měl pohybovat v rozmezí 1,4–2,0 g/kg.

Hydratace pomůže také

Voda tvoří 50–60 % lidského těla. Nesmí chybět tedy ani když se snažíme hubnout nebo formovat své tělo. Pokud pijete málo, můžete mít problém rozpoznat pocit sytosti a hladu. Naopak dostatečný pitný režim zvyšuje pocit sytosti, a vás nebudou tolik přepadat chutě. Vždy, když dostanete na něco chuť, zkuste se nejprve pořádně napít a pak situaci vyhodnoťte znovu. Vypít byste měli alespoň 30–45 ml/kg vaší tělesné hmotnosti. Není však jedno, co budete pít. Zapomeňte na slazené limonády, smoothies nebo džusy. Pijte převážně vodu nebo neslazené čaje.

Odpočinek udělá divy

Pokud málo a nekvalitně spíte, ani to nejlépe vyladěné cvičení a dokonale promyšlený jídelníček vám nepomůže. Jakto? Nedostatek spánku a relaxace má negativní vliv na hormony, které řídí pocit sytosti a hladu (leptin, ghrelin). Ukrajovat ze spánku se tedy nikdy nevyplácí. Namísto večerního cvičení si raději čas od času dopřejte poklidný večer, běžte brzy spát a uvidíte, že se další den budete cítit o poznání lépe. Zkuste si nastavit rutinu: každý den ulehnout a vstát ve stejný čas (a to i včetně víkendů), vypínejte veškerou elektroniku hodinu před ulehnutím, v odpoledních hodinách omezte kofein a spěte ideálně 7–8 hodin.

Pár kilo dolů bude nezbytných

Pokud víte, že vaše ruce na sobě mají více tuku, než by se vám líbilo, je nutné smířit se s tím, že to změní jen celková redukce hmotnosti. Dobře jezte, hýbejte se, dostatečně a kvalitně spěte a k věci přistupujte s klidným nadhledem. Nespěchejte, zdravé hubnutí trvá dlouho, ale také je stabilní a vydrží i poté, co už se na redukci tolik soustředit nebudete.

Na problematické partie se zaměřte v tréninku – díky tomu dojde k jejich zpevnění. Je totiž pravda, že i když budete hubení, může vás stále trápit povislá kůže na pažích. Kde nejsou svaly, tam bude všechno tak nějak nehezky plandat. Nebojte se požádat o radu zkušeného trenéra, který vás správně nasměruje a vy uvidíte svůj progres dříve, než kdybyste se v tom plácali zcela sami.

Posilte triceps

Pokud vás trápí povislé paže, je dobré zaměřit se v tréninku zejména na posílení tricepsu. Existuje mnoho různých cviků. Mezi nejznámější patří třeba úzké kliky, které můžete nejprve provádět na kolenou, a postupně, až zesílíte, můžete zkusit klasickou pánskou variantu.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button