Spolupráce

Tipy na podzimní dekorace pro každého

Přichází podzim a v chladných dnech opět začíná řada z nás trávit více času doma. Proto se tu chceme cítit dobře. K dobré pohodě doma nám pomohou i podzimní dekorace.

Vonné svíčky jsou oblíbeným podzimním doplňkem pro doladění atmosféry. Klasické vůně, jako vanilka, v posledních letech doplňuje stále exotičtější nabídka, přivonět si můžeme například k jablku se skořicí.

Na místě je u svíček dbát na kvalitu, která se vám zaručeně vyplatí. Vonné svíčky z dražší cenové kategorie voní přirozeněji a lépe odhořívají.

Důležité je, aby se vosk rozpustil až k okraji sklenky. Svíčka díky tomu déle vydrží, bude intenzivněji vonět a neprohoří pouze v malém poloměru okolo knotu. Takže většinu vosku nebudete muset jako nespotřebovaný vyhodit.

Vonné vosky

Vonné vosky dokážou byt provonět podobně jako svíčky. Vybírat si můžete z mnoha druhů vůní, včetně těch netradičních. Pokud vás žádná neosloví, klidně si z několika druhů vosků namíchejte svou vlastní.

Vosky však nabízejí oproti svíčkám některé další výhody. Voní velmi silně, v krátkém čase jsou schopny provonět celý byt a jejich intenzivní aroma se v interiéru drží mnohdy i déle než 24 hodin.

Pracuje se s nimi velice jednoduše: stačí vosk nechat rozpustit teplem ze zapálené svíčky. Použitelný je opakovaně, podle libosti ho můžete nechat zase zatuhnout. Jakmile budete mít na vůni náladu, zase svíčku zapálíte a vosk necháte opět roztát. Jeho kvalitě to nikterak neuškodí. Proces tak můžete opakovat, dokud se vosk kompletně nespotřebuje. Vosk neubývá, pouze slábne intenzita jeho vůně.

Nevýhodou může být to, že k vosku potřebujete ještě aromalampu, abyste ho měli v čem zapálit. Nicméně aromalampa může být úžasným designovým doplňkem (nejen) podzimního interiéru. A to i sama o sobě, když ji zrovna nepoužíváte.

Věnce

Věnce máme tradičně spojené hlavně s adventem, který přijde na řadu později. I do podzimních kompozic lze věnec zahrnout.

Charakteristická je výrazná barevnost, dominují hlavně přirozené odstíny – oranžová, hnědá, žlutá či červená. Šišky, květy, větvičky jehličnatých stromů, barevné listy, sušené ovoce, šípky, jeřabiny či koření, to vše můžeme pro přízdobu využít.

Všechny přírodniny můžete samozřejmě i jednodušeji naaranžovat do vázy či napíchat do aranžovací hmoty a umístit do vhodné dekorativní nádoby.

Kdo si netroufá na výzdobu sám, dá přednost věnci kupovanému. A jestli je vám líto podzimní parádu za několik málo týdnů vyhodit, určitě sáhněte po umělé alternativě. Až přejde její čas, jednoduše dekoraci sundáte, vyměníte za vánoční doplňky a podzimní okrasu si schováte zase na další rok.

A nemusíte mít z výsledného efektu sebemenší strach. Současné umělé dekorace už rozhodně nepřipomínají neestetické plastové „cosi“. Věnce, květiny a další napodobeniny působí doslova jako živé.

Velký výběr tematických bytových dekorací najdete v internetovém obchodě 4home, kde nyní můžete využít i slevový kód 4home. Podobně si můžete dekorace koupit ve slevě na eshopu Market 24. Tyto slevové kódy uplatníte velmi snadno – stačí je vyplnit do příslušného pole v nákupním košíku a standardně ukončit nákup.

Květiny

Květiny ve váze doplní váš interiér v každém ročním období. Které květy jsou typické právě pro podzimní období?

Na podzim kvetou například chryzantémy, ostatně jinak se těmto pestrobarevným květinám říká příznačně listopady. Chryzantémy se vyskytují v široké škále barevných variet. Pro typické pestré květy, které zdobí na podzim ještě nejednu zahradu, jsou také oblíbené astry. V hojném počtu září z podzimních zahrad i jiřiny. Nejen tyto květiny nadělají parádu ve váze na každém stole.

K podzimu charakteristicky patří i vřesy. Dobře se jim bude dařit nejen na zahrádce, ale také v květináči. Podobný vřesu je rovněž vřesovec, další typická podzimní rostlina.

Dýně

Ať už angloamerický svátek Halloween slavíte a uznáváte, či nikoli, všudypřítomným dýním na podzim unikne jen málokdo. Jedním ze symbolů podzimu je tak už bezesporu i tato charakteristická oranžová zelenina. Kdo si na Halloween netroufne na vlastnoruční vydlabávání strašidelného obličeje, může dýně třeba pomalovat. Kreativním tvořením zabavíte hlavně děti.

Podzimní dekoraci tak můžete pojmout i v duchu tohoto strašidelného svátku. Rozšklebená dýňová strašidla, čarodějnice, duchové či motivy netopýrů, černých koček nebo dokonce pavouků tak zdobí i nejednu českou domácnost.

Osvětlení

Světelné řetězy mnoho z nás vyndává z krabic až v okamžiku, kdy se chystá zdobit stromeček. Není ale divu, že s úbytkem slunečních paprsků venku přirozeně inklinujeme k tomu si domů světlo dodat. Nemusí mít jen podobu již zmíněných svíček.

Girlandy například s motivem listů skvěle dotvoří podzimní atmosféru ve vašich oknech. Podzimní řetěz nemáte a kupovat si ho nechcete? Vezměte jednoduše vánoční žárovky, naaranžujte osvětlení do misky a získáte originální dekoraci do každého interiéru.

Velmi působivě vypadají v interiéru také stále populárnější solné lampy. Řada lidí si je kupuje i v přesvědčení o jejich zdravotním přínosu. Tyto lampy dle některých tvrzení dokážou doslova „vyčistit“ vzduch od elektrosmogu. Jejich teplé světlo je minimálně příjemné a působí uklidňujícím dojmem. Padá-li na vás s podzimem tíseň z neustále se zkracujících dní a brzké tmy, lampu jako doplněk svého domova jistě uvítáte.

Podobné články

Back to top button