Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Desinfekční roztok – kde jej všude můžete použít? 2

Občas se objevují víceúčelové prostředky, které jsou primárně určeny pro jednu věc, ale můžete je využívat v mnoha dalších ohledech. Nemusíte používat nutně drsné chemikálie nejrůznějšího druhu, abyste svůj důl vyčistili. Chemikálie sice váš dům či byt umí vyčistit opravdu pečlivě, ale zanechávají za sebou stopy, které vám jako rodině mohou vadit. Do ovzduší se mohou uvolňovat nepříjemné zápachy a látky, které mohou způsobovat problémy.

Není bio jako bio

Dokonce i některé produkty, které jsou označeny slovíčkem přírodní nebo bio nemusí obsahovat vždy látky, které jsou stoprocentní. Mnoho ingrediencí přitom pro čištění máte doma, takže je stačí jen velmi dobře smíchat a vznikne vám tolik skvělých možností. Jaké přísady to mohou být? Například taková jedlá soda, ocet, citron, kokosový olej nebo třeba i desinfekční roztok.

Co je to? Skládá se z izopropylalkoholu nebo izopropanolu ve vodě. Obsahuje denaturovaný alkohol, vodu a další látky. Desinfekční roztok je hořlavý, proto by měl být bezpečně uschováván. Proč jej mít doma? Jde o desinfekční prostředek, který napomáhá čistit menší rány a předchází infekcím, které se do nich mohou dostat. Najdete je v klasických obchodech. Kde všude může desinfekční roztok pomoci?

Odstraní klíšťata

Objevilo se u vás nepozvané klíště? Můžete jej odstranit s pomocí desinfekčního roztoku. Na vatový tamponek aplikujte desinfekční roztok a položte na postiženou oblast. Nechejte chvíli působit, než se klíště uvolní a poté vytáhněte. Tuto metodu můžete použít také při vytahování klíšťat u zvířat. Pečlivě však omyjte postiženou oblast, psi mají tendenci si ránu lízat, tak aby se nedostali do kontaktu s desinfekčním roztokem.

Pomocník proti ovocným muškám

Objevili se ve vaší domácnosti ovocné mušky, které létají ve vašem domově, a vy je chcete vypudit? Namíchejte si jednoduchý roztok s desinfekčním roztokem a vodou. Jednoduše se poroučí k zemi a vy je pak odstraníte.

Čistič koupelny

Desinfekční roztok může pomoci odstranit lak na vlasy ze zrcadla. Ženy to znají, zrcadlo s takovým nánosem se špatně čistí. S pomocí desinfekčního roztoku je to jednoduché. Pomůže čistit chromové části.

Čistí skvrny od inkoustu

Desinfekční roztok působí jako pomoc při odstranění inkoustových skvrn a to zejména na světlých kobercích a ložním prádle.

Jak postupovat:

Nejdřív odsajte vlhký inkoust papírovou utěrkou. Poté naneste na skvrny desinfekční roztok a čistěte opakovaně, dokud skvrna nezmizí. Můžete hadřík vyměnit, když nasákne barvu. Nakonec opláchněte studenou vodou, aby se odstranil roztok. Pro koberce využijte směs tekutého mýdla a desinfekčního roztoku v poměru 2:1.

Odstraní námrazu z předního skla

Použijte tento trik na okna a čelní skla. Díky tomuto jednoduchému triku zabráníte námraze, která se na podzim a v zimě může tvořit na čelním skle.

Umyjte okna a čelní sklo vodou s desinfekčním roztokem (1 litr vody a ½ šálku desinfekčního roztoku) a zabráníte námraze.

Likviduje nepříjemné plísně

Desinfekční prostředek může pomoci likvidovat plísně a podobně. Může jít o bezpečný způsob, jak si poradit s atletickou nohou.

Co budete potřebovat:

Smíchejte jeden díl desinfekčního roztoku a jeden díl bílého octa. Namočte do této směsi hrubou bavlněnou ponožku nebo obvaz a omotejte místo, kde se objevuje plíseň. Nechejte působit 30 – 45 minut. Dokončete celý proces tím, že jemně protřete nohy a nehty kartáčkem s měkkými štětinkami. Následně danou oblast opláchněte. Používejte jednou denně po dobu několika dní.

Pomáhá na komáří kousnutí

Chcete-li zmírnit komáří kousnutí pak je zde první pomoc. Vyzkoušejte desinfekční roztok.

Jak postupovat:

Použijte desinfekční roztok na postižené místo, nechejte působit asi deset minut a poté opláchněte studenou vodou. Naneste na postižené místo gel z aloe vera a opakujte podle potřeby.

Minimalizuje zápach nohou

Bojujete se zápachem, který se line z vašich bot? Pak rozstříkejte do bot desinfekční roztok, který smícháte s několika kapkami esenciálního oleje. Umístěte na slunné místo a nechejte zcela vysušit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button