Péče o těloPřírodní léčba

Lněný olej – jaké výhody vám může poskytnout?

Lněný olej má opravdu spoustu skvělých výhod pro vás i pro vaše zdraví. Vyrábí se z rozemletých a rozlisovaných lněných semínek, které následně uvolňují lněný olej. Tento olej je velmi univerzální, můžete jej využívat k přípravě nejrůznějších pokrmů, ale také jej můžete využít pro další účinky. Skvěle pomáhá na vaši pokožku, na vlasy nebo obecně na vaše zdraví.

Zdroj omega 3

Lněné semínko je velmi dobře známo jako skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin. Má velmi mnoho skvělých přínosů pro lidské zdraví. Lněné semínko se objevuje na trhu velmi často a přidává se do mnoha pokrmů. Není od věci, když se pečivo posype lněnými semínky, přidává se do zeleninových salátů nebo se přidává k masu. Lněný olej má vyšší obsah omega-3 než mají ryby a je skvělou protizánětlivou potravinou.

Je bohaté na antioxidanty a lignany, což jsou dvě věci, které jsou ideálním pomocníkem pro krásu. Je v podstatě unikátní potravinou, na kterou spousta lidí v naší republice tak trochu pozapomíná. V české krajině byl kdysi velmi oblíben, kupoval se přímo od prodavačů na ulici a to ihned po vylisování. Může mít vliv nejen na zdraví, ale také se vliv může objevit v kosmetické oblasti. Jaké výhody má lněný olej?

Pomáhá zdraví vlasů

Lněný olej je skvělý pomocník a to jak při vnitřním tak vnějším užití. Lněný olej je bohatý na mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Pravidelné využívání lněného oleje podporuje růst vlasů a brání také vypadávání vlasů. Minimalizuje lupy a šupinatost pokožky hlavy. Olej z lněného semínka také napomáhá udržovat vlhkost ve vašich vlasech a také napomáhá chránit vlasy před jejich poškozením.

Napomáhá snižování hmotnosti

Omega-3 mastné kyseliny, vláknina a lingan – to jsou tři hlavní složky lněného oleje, které napomáhají při ztrátě a úbytku hmotnosti. Zdravý tuk a vláknina pomáhají potlačit chuť k jídlu a pomáhají vám zůstat nasyceni delší dobu, díky čemuž toho sníte méně. Navíc lněné semínko obsahuje vitamín B, draslík, zinek, hořčík, které jsou také nezbytné při hubnutí. Zapojte tedy lněný olej do vaší každodenní stravy a podpořte hubnoucí proces.

Detoxikace těla

Lněný olej obsahuje také rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, která je velmi účinná při vyplavování toxinů ze střevního traktu. Právě to napomáhá detoxikaci celého těla. Je-li tělo plné toxinu, pak je nutno je odstranit. Díky tomu tělo nebude trápit chronická únava, slabost, nebude se objevovat zánět či další neduhy.

Pomáhá proti stárnutí

Pokožka se skládá z bílkovin a tím, že stárne, se z ní bílkovina vytrácí. Je nutno jí pravidelně obnovovat. I proto potřebuje tělo omega-3 protein, který můžete získat právě z lněného oleje. Zjemňuje vrásky a pomáhá opravovat kožní buňky. Jednoduše použijte jednu polévkovou lžíci lněného oleje na vrásky a to klidně i čtyřikrát denně.

Hydratace pokožky

Zdravé tuky a vitamín B ve lněném čaji jsou přínosné pro lidskou pokožku. Lněné semínko pomáhá snižovat suchost a šupinatost pokožky, zlepšuje příznaky akné, růžovky či ekzému. Smíchejte několik kapek lněného semínka s krémem na obličej a používejte před spaním.

Jemné rty

Lněný olej může být použit také jako zvláčňující balzám na rty. Lněný olej a kokosový olej dohromady fungují jako skvělá pomoc pro vaše suché rty. Lněný olej pomáhá na ty suché a popraskané rty. Namísto balzámu vyzkoušejte lněný olej. Budete překvapeni tím, jaké má výsledky!

Jizvy po akné

Lněný olej je skvělým pomocníkem při snižování výskytu jizviček po akné a také tmavých skvrn, které se mohou na pleti či pokožce objevovat. Použijte pár kapek lněného oleje na obličej, nechejte přes noc vsáknout a uvidíte, jak rychlé výsledky to bude mít.

Odstraní nánosy make-upu

Lněný olej je skvělý pomocník pro odstranění make-upu. Umí perfektně odstranit voděodolnou řasenku nebo také rtěnku. Jemně masírujte pleť tímto olejem a následně umyjte vodou a odstraňte zbytky mastnoty.

Eliminuje tmavé kruhy pod očima

Tmavé kruhy pod očima nejsou vůbec příjemné. Aplikujte na ně lněný olej, což pomůže vaší pokožku rozjasnit a tmavé kruhy odstranit.

Pomáhá proti menstruačním křečím

Pravidelná konzumace lněného oleje může postupně pomoci snížit bolesti během menstruace a také může eliminovat menstruační křeče. Přidejte několik kapek lněného oleje do svého čaje nebo kávy a denně konzumujte.

Spalování tělesného tuku

Lněný olej může být ideálním pomocníkem při spalování tělesného tuku. Ovšem pozor, je nutno brát v úvahu také cvičení. Když cvičíte, může lněný olej pomoci, není však nějakým zázračným pomocníkem, který vám pomůže zhubnout bez práce.

Pomáhá proti akné

Lněný olej je skvělý pomocník, pokud se na pleti objevuje akné. Použijte lněný olej na ošetření pupínků nebo jej smíchejte s nočním krémem. Nechejte působit přes noc a používejte opakovaně, dokud nebudete spokojeni s výsledky.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button