Spolupráce

Hnědý, bílý nebo růžový šum? Víme, co pomáhá nejlépe při usínání

Slyšeli jste již o bílém, růžovém, hnědém či zeleném šumu? Pokud o nich chcete vědět víc, přinášíme vám jejich přehledné rozdělení společně s vysvětlením, k čemu vlastně slouží a kdy je můžete využívat.

Klidný a zdravý spánek je důležitý pro každého

Staráte se o prostředí své luxusní ložnice a dáváte si záležet na tom, v čem usínáte? Každou noc před spaním větráte celou místnosti, zatemňujete okna a společnost vám dělá pohodlná matrace a minimum rušivé elektroniky, ale přesto vás trápí nespavost a další poruchy spánku? Na vině může být řada věcí. Od proleželé matrace přes přílišný stres v práci až po další starosti, které vám nedají spát. Jak s těmito neduhy zatočit? Prvním krokem může být investice do luxusního vybavení ložnice pro kvalitní spánek.

Kvalitní matrace dokáže hotové divy

Nejprve je nutné zkontrolovat to, na čem usínáte. V jakém stavu je vaše matrace? Je již proleželá a na první pohled je patrné, že ta nejlepší léta má již za sebou? Místo staré matrace by měla zaujmout luxusní matrace, jež vás přenese do říše snů hned, jakmile na ni ulehnete. Vaší páteři poskytne potřebnou oporu, nebude vás nikde tlačit a váha vašeho těla se na ni rovnoměrně rozloží. Mezi oblíbené a velice kvalitní matrace řadíme matrace z paměťové pěny. Důležitým aspektem je také to, jak vysoké matrace jsou. Minimální doporučená výška je 13 centimetrů.

Druhy barevných šumů

Nyní se již pojďme zaměřit na barevné šumy, jejichž přítomnost oceníte nejenom při uspávání miminka, ale také tehdy, kdy se budete pokusit upadnout do říše snů i vy. Barevné šumy jsou zvuky o různých frekvencích, které dokážou překrýt okolní hluk a pomoci s usínáním. S relaxací jsou spojeny zejména následující šumy:

  • bílý,
  • zelený,
  • růžový,
  • hnědý.

Dále ale existuje také modrý, fialový, oranžový či například šedý šum.

Bílý šum

Co je to ten bílý šum a jak zní? Někdy se mu též říká monotónní zvuk nebo bílý hluk. Jedná se o rovnoměrný hluk, jež v sobě obsahuje frekvence o stejné intenzitě. Bílý šum je příjemný, dokáže potlačit okolní hluk a často se využívá při uspávání miminek i dospělých a nedají na něj dopustit ani lidé, které trápí tinnitus neboli pískání v uších. Jestliže vás zajímá, jak bílý šum zní, představte si hučení ventilátoru, digestoře, zvuk vysavače nebo třeba šum moře a oceánu.

Zelený šum

Milovníci přírody určitě ocení, když jim během usínání bude dělat společnost zelený šum. Zelená je totiž barvou přírody. Zelený šum je variantou bílého, neboť se nachází ve středních frekvencích a nejvíce ze všeho připomíná právě zvuky přírody.

Růžový šum

Je oproti tomu bílému nižší a nejlépe jej vystihuje zvuk jemného letního deště, šelestu listí nebo třeba tlukotu srdce.

Hnědý šum

Opakem k růžovému šumu je hnědý šum, který je nazýván také jako Brownům šum. Je poměrně intenzivní a představit si jej můžete jako zvuk tichého hřmění či puštěné sprchy. Kromě usínání je také vhodný k celkovému zklidnění a relaxaci.

Jak využít barevné šumy před spaním?

Trápí vás nespavost a už jste zkoušeli vše, od bylinných zklidňujících čajů přes relaxační koupele a masáže až po léky na spaní? Vyzkoušejte uklidňující účinky barevných šumů. Pokud vás zajímá, jak jednotlivé druhy znějí, pusťte si je během dne do sluchátek a zamyslete se nad tím, který má na vás nejvíce relaxační a zklidňující účinek. Vybraný šum si pak pouštějte před usnutím a nechte se jím ukolébat ke spánku. Aby vám barevné šumy skutečně pomohly navodit klidný spánek, nepodceňujte noční rutinu a jasně si stanovte, kdy jít spát a jakým činnostem se věnovat bezprostředně před spaním.

Vyzkoušejte usínání ve společnosti barevných šumů a uvidíte, že klidný spánek se brzy stane zcela běžnou součástí vašeho života.

Zdroj fotografií: Shutterstock.com

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button