Spolupráce

Hlídejte si ceny zlata, jde o vaše peníze. Klíčová je volba správného prodejce

Přemýšlíte, jak zhodnocovat své finance, aby vám je pouze nepožírala inflace? Možností je dnes celá řada a mnoho firem se může přetrhnout, aby vám nabídlo investiční produkty, které slibují zaručené výnosy. Každý ale asi tuší, že tyto lákavé nabídky mohou být také dost nebezpečné a že ony „zaručené“ výnosy jsou často jen zbožným přáním. Který investiční produkt je zde ale už staletí a stále se drží na špici popularity? Řeč je samozřejmě o zlatu – je to investiční produkt, který nezklame a slibuje stabilní výnosy i do budoucna. Jak ale zlato nakupovat a nenechat se napálit? Proč jsou ceny zlata tak odlišné? Na to si odpovíme na následujících řádcích.

Trh se zlatem v Česku

Český trh se zlatem je nicméně poněkud specifický. Pořídit zde můžete převážně zlaté slitky ze švýcarských rafinérií. Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna. Z toho plyne, že nabídka je značně omezená a tomu bohužel odpovídá i cena. Mnohdy si za stejné zlaté slitky připlatíme několikrát více než v sousedních zemích. Z toho důvodu je zcela zásadní nakupovat jen u osvědčených prodejců. Cena těch samých slitků se totiž může mnohdy lišit i o desítky procent. A to už je tedy pořádný rozdíl, který bude mít na vaši investiční strategii zásadní dopad.

Zlaté slitky jako ideální investice

Ryzí zlato bylo, je a bude dobrou investicí. Neztrácí na hodnotě a nejde jen o nějaká abstraktivní čísla na kontech. Ideální formou jsou zlaté slitky, ale musíte vybírat skutečně kvalitní kusy. Nenechte si namluvit, že se jedná o českou produkci. Ve skutečnosti je drtivá většina zlatých slitků na českém trhu produktem švýcarských rafinérií. Pokud budete nakupovat u prodejců s tradicí, nemusíte se podvodů bát – tyto firmy si budují pověst dlouhé roky a rozhodně o ni nechtějí přijít kvůli nějakým podvůdkům.

Proč jsou ceny zlata tak různé?

Je však nějaký důvod, proč by ceny zlatých slitků měly mít tak odlišnou cenu? Ve skutečnosti vůbec ne a je to jen specifikum českého trhu. „Slitek ze stejné rafinérie, se stejnou hmotností a ryzostí by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu,“ tvrdí Pavel Trtík ze zlate-mince.cz. To tedy znamená, že za stejný produkt a stejnou kvalitu bychom neměli platit více. Kéž by to tak ale skutečně fungovalo. Jelikož se ceny zlatých slitků natolik liší je o to důležitější sledovat ceny zlata u jednotlivých prodejců a pečlivě vybírat. Správná volba vám může ušetřit značné peníze.

Jak na zlatě neprodělat?

Vhodná strategie je jasná – především je potřeba vybírat prodejce s konkurenceschopnými cenami, který se pyšní dlouhodobým působením na trhu širokou nabídkou zlata skladem. U takových prodejců můžete snadno nakupovat větší i menší slitky, přesně podle toho, co odpovídá vaší investiční strategii. Tímto způsobem můžete do zlata investovat skutečně se zaručenými výsledky a nemusíte se zbytečně obávat propadů na trhu.

Zlaté slitky u nás

Jak je asi patrné z výše uvedených důvodů, nákup zlatých slitků v České republice není snadný a představuje pro investory výzvu. Cena zlata se může zásadně lišit a pokud nebudete nakupovat u osvědčených prodejců, můžete prohloupit a přijít o dost peněz. Při volbě prodejce s tradicí a dostatečnými zásobami se ale nemusíte bát. Pak pro vás bude nákup zlata bezpečný a finančně výhodný. Zlaté slitky mohou být vaší cestou k finanční nezávislosti. I když je každá investice ze své povahy riziková, přesto se zlato řadí mezi bezpečnější varianty – a to zejména s ohledem na svou historii a hodnotu, která i v dnešním proměnlivém světe zůstává velmi stabilní.

Zdroj náhledové fotografie: Unsplash.com

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button