Spolupráce

Šampony proti vypadávání vlasů

Je sice pravdou, že na vypadávání vlasů trpí častěji muži než ženy, ale ztenčování vlasů a vypadávání vlasů se nevyhýbá nikomu, v průběhu života může potkat kohokoliv. Abychom mohli proti vypadávání vlasů účinně bojovat je třeba znát jeho příčinu. Neexistuje jediný důvod, proč nás trápí vypadávání vlasů. Příčiny jsou totiž různé od nedostatku vitamínů, či proteinů po hormonální nerovnováhu.

Nejčastější příčiny vypadávání vlasů

Stres

Jakékoliv trauma: chirurgický zákrok, dopravní nehoda nebo obyčejná nemoc jako je chřipka, může způsobit dočasnou ztrátu vlasů. Vlasy mají naprogramovaný životní cyklus: růstová fáze, klidová fáze a uvolňovací fáze. Vypadávání vlasů ze stresu se často stává patrné tři až šest měsíců po prodělaném traumatu. Naštěstí se jedná jen o dočasný stav a vlasy se začnou opět růst, jakmile se vaše tělo zotaví, či se zbavíte stresorů z vašeho života.

Těhotenství

Těhotenství je jedním z příkladů fyzického stresu, který může způsobit vypadávání vlasů. Bývá způsobeno hormony. Vypadávání vlasů v souvislosti s těhotenstvím se projevuje častěji po porodu dítěte než během těhotenství. Většinou se spustí lavina padání vlasů až po ukončení kojení, tělo potřebuje dostat svou hormonální hladinu do normálu. I v tomto případě, po nastolení hormonální rovnováhy, padání vlasů ustane a vlasy začnou opět růst.

Příliš mnoho vitamínu A

Podle Americké akademie dermatologie může nadměrné užívání doplňků obsahujících vitamin A vyvolat vypadávání vlasů. Denní doporučení množství přijatého vitaminu A je 5 000 mezinárodních jednotek (IU) denně pro dospělé a děti starší 4 let. Toto je také reverzibilní příčina vypadávání vlasů, a jakmile se přebytek přísunu vitaminu A zastaví, vlasy by měly začít opět normálně růst.

Nekonzumujete dostatečné množství bílkovin

Pokud nemáte dostatek bílkovin ve vaší stravě, může vaše tělo zareagovat tím, že zastaví růst vlasů. K tomu může dojít asi dva až tři měsíce po rapidním poklesu příjmu bílkovin. Tento typ vypadávání vlasů je také zcela dočasný a lze jej napravit zvýšením příjmu bílkovin. A dobrá zpráva – existuje mnoho skvělých zdrojů bílkovin, včetně ryb, masa a vajec. Pokud nejíte maso nebo živočišné produkty, existují také spousty veganských a vegetariánských bílkovinných zdrojů. Vyzkoušet můžete také popíjení proteinových nápojů.

Máte plešatost v rodině

Vypadávání vlasů u mužů způsobené kombinací genů a mužských pohlavních hormonů, které obvykle způsobují, že vlasy na mužské hlavě ustupují dozadu. Nezřídka lze vidět třicetileté muže s kouty, či dokonce s pleší. Bohužel, zde je jedinou možností návratu vlasového porostu transplantace vlasů.

Hormonální nerovnováha

Stejně jako změny hormonů v těhotenství mohou způsobit vypadávání vlasů také změna antikoncepčních pilulek, či menopauza.

Anémie

Téměř jedna z deseti žen ve věku od 20 do 49 let trpí anémií v důsledku nedostatku železa (nejčastější typ anémie), což je snadno odstranitelná příčina vypadávání vlasů. Váš lékař bude muset provést krevní test, abyste si byli jisti, zda máte tento typ anémie. Problém by mělo opravit jednoduché podávání doplňků s obsahem železa. Kromě vypadávání vlasů zahrnují další příznaky anémie únavu, bolesti hlavy, závratě, bledou pokožku a studené ruce a nohy.

Hypotyreóza

Hypotyreóza je lékařský termín, který označuje nedostatečně aktivní štítnou žlázu. Tato malá žláza umístěná ve vašem krku produkuje hormony, které jsou rozhodující pro metabolismus, jakož i růst a vývoj, a pokud neprodukuje dostatek hormonů, může přispět ke ztrátě vlasů. Váš lékař může provést testy k určení skutečné příčiny. O problém se postarají syntetické léky na poruchu štítné žlázy. Jakmile se vaše hladina hormonů štítné žlázy vrátí k normálu, měly by se i vaše vlasy vrátit na původní místo.

Nedostatek vitaminu B

V civilizovaném světě je nedostatek vitamínů skupiny B neobvyklé, ale nízká hladina vitaminu B je další opravitelnou příčinou vypadávání vlasů. Stejně jako u anémie by měl tento problém pomoci jednoduché doplnění těchto vitamínů pomocí suplementů či změnou stravovacích zvyklostí. Přírodní vitamín B najdete v rybách, masu, škrobové zelenině a necitrusových plodech. Nedostatek vitamínu B trápí především kuřáky.

Alopecie

Alopecie je autoimunitní onemocnění, či výsledek nadměrně aktivního imunitního systému. Tělo je zmatené a imunitní systém vidí vlasy jako cizí a omylem je napadá. Útok imunitního systému na vlasové folikuly pak způsobí vypadávání vlasů. Lékem první linie v léčbě alopecie jsou steroidní injekce, nezaručují však stoprocentní efekt. Alopecii poznáte tak, že se na pokožce hlavy objevují kruhovité lysiny.

Syndrom polycystických vaječníků

Syndrom polycystických vaječníků (PCOS) je způsoben nerovnováhou mužských a ženských pohlavních hormonů. Přebytek androgenů může vést k ovariálním cystám, přibývání na váze, vyššímu riziku cukrovky, změnám menstruačního cyklu, neplodnosti a ztenčení vlasů. Protože při PCOS jsou v ženském těle nepatřičné hodnoty mužských pohlavních hormonů, mohou mít ženy také více tvrdých chlupů na obličeji a na těle. PCOS způsobuje nadměrné vypadávání vlasů u žen.

Léčba PCOS napraví hormonální nerovnováhu a pomůže zvrátit některé z těchto změn, včetně zastavení vypadávání vlasů. Léčba zahrnuje dietu, cvičení a potenciálně i používání antikoncepčních pilulek.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button