Jídlo a stravováníNemoci a komplikaceZdravé tipy

Moderní životní styl nám ničí imunitu. Mikrobiom se může obrátit proti nám

Možná jste v posledních letech také častěji zaslechli slovíčko mikrobiom. Hodně se o něm mluví zvlášť teď v souvislosti s imunitou a naší odolností vůči nemocem. Co to ale vůbec je a jak poznáme, že náš mikrobiom není v nejlepší kondici?

Co je mikrobiom?

Mikrobiom je souhrnné označení pro bakteriální osídlení našeho tlustého střeva. Plní mnoho důležitých rolí a dokáže pracovat nejen pro nás, ale také proti nám. 

Mikrobiom z velké části tvoří náš imunitní systém, ale produkuje třeba i některé látky jako je například serotonin, který je odpovědný za naši dobrou náladu. Bakterie také mají vliv na to, jak snadno, nebo naopak obtížně nám jde hubnutí. Je toho tedy dost za co je odpovědný, a proto bychom se o něj měli náležitě starat. Náš mikrobiom si přitom utváří prakticky v každý okamžik našeho života – volbou a skladbou stravy, pitného režimu, ale třeba i výběrem kosmetických a hygienických prostředků. Bohužel dnes již víme, že právě strava složená z průmyslově hodně zpracovaných potravin mu vůbec neprospívá.

Nevhodná strava i přílišná sterilita

Moderní způsob života je zaměřený na přehnanou hygienu, nadužívání antibiotik, a tím pádem vede ke snížené rozmanitosti bakteriálního osídlení mikrobiomu. Například při velmi častém mytí si ničíme přirozenou obrannou bariéru na kůži, která má ale z hlediska naší obranyschopnosti významnou roli. Také častým braním antibiotik si mikrobiom velmi efektivně likvidujeme. Takový útok nejčastěji přežijí jen ty nejsilnější bakterie, a to jsou většinou ty, které nejsou zdraví prospěšné a podílí se na dalším prohloubení nerovnováhy mikrobiomu.

Více přírody a špíny

Někteří vědci a lékaři již dlouhá léta hovoří o tom, že skokový nárůst výskytu senné rýmy a atopického ekzému lze přikládat především přílišné hygieně a nadužívání antibiotik. Vlivem sterility vody, potravy a domácností nemá imunitní systém proti čemu bojovat, a tak přehnaně reaguje na některé běžné věci, které nás obklopují jako jsou třeba určité potraviny nebo pyl.

U dětí z vesnic byl pozorován mnohem menší výskyt alergií a celkové nemocnosti než u dětí z města – je to třeba i proto, že mají daleko intenzivnější kontakt se zvířaty, přírodou a mikroorganismy, které se vykytují v půdě.

Chybí nám vláknina

Mikrobiom potřebuje ke svému růstu a množení potravu. A tou není nic jiného než vláknina, kteoru přijímáme v naší stravě. Podle aktuálních doporučení by měl příjem vlákniny být kolem 30 gramů na den pro dospělého člověka, ale jaká je realita? Bohužel velmi tristní. Průměrná spotřeba vlákniny u nás se pohybuje jen ve výši 11,7 gramů na osobu za den.

Mikrobiom je pak hladový a stává se to, že se živí ochrannou vrstvou (mukózou) tlustého střeva mezi střevními buňkami a obsahem tlustého střeva. Dnešní vysoce průmyslově zpracovaná potrava neobsahuje dostatečné množství vlákniny, která by byla schopna mikrobiom efektivně uživit. Bohužel, pokud se nestravujeme správně, mikrobiom nám může i uškodit. Mezi nejběžnější dopady patří:

  • nabírání na váze kvůli bakteriální nerovnováze
  • snížení obranyschopnosti organismu
  • zvýšení pravděpodobnosti vzniku cukrovky II. typu 
  • vyšší riziko vzniku zánětlivých střevních onemocnění

Probiotika nesmí chybět

Co tedy teď s tím? Pokud berete tato rizika vážně, jistě nechcete jen čekat, až začnete pociťovat problémy na vlastní kůži. Prvním krokem je zaměřit se na příjem probiotických potravin. Ty mají prokazatelný pozitivní efekt na imunitní funkci a složení mikrobiomu. Patří k nim například fermentované mléčné výrobky, ale třeba také klasické kysané zelí. Dalším oblíbeným kvašeným pokrmem je pickles, což je označení pro kvašenou zeleninu nejčastěji v podobě mrkve, cibule a zelí. Zkusit můžete i moderní kimchi.

Pokud to jde, omezte užívání antibiotik, které mikrobiom likvidují. Vyplatí se trávit také více času v přírodě a poněkud méně se zaměřovat na sterilitu. Například při kontaktu s půdou dochází k výměně mikrobů, takže práce na zahrádce má najednou ještě zcela nový rozměr pro vaše zdraví.

Vyhněte se nejčastějším chybám, které děláme:

  • nadužívání antibiotik
  • vysokému příjmu přidaných cukrů
  • vysokému příjmu transmastných kyselin
  • vysokému příjmu nasycených mastných kyselin  
  • alkoholu společně s kouřením 

Na mikrobiom je třeba pamatovat včas a postupně jej udržovat a budovat. Jakmile již přijde nemoc, je pozdě spoléhat na všemocný mikrobiom. Prevence je tedy základ – a začít můžeme hned dnes.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button