Péče o těloZdravé tipy

První pomoc při popálení je klíčová. Důležité je mít také vhodně vybavenou lékarničku

O Vánocích se většina žen pobytu v kuchyni nevyhne. Bohužel se ale nejednou stane, že při všem tom shonu může dojít ke kdejaké nehodě. A když je tato nehoda ještě ke všemu spojena s horkou troubou nebo vařící vodou, může být neštěstí na světě. A to se samozřejmě úplně stejně týká všech členů domácnost, kdy děti patří k vůbec té nejohroženější skupině.

Popálenina se může udát během vteřiny, ale nejhorším škodám se dá zabránit. Nicméně jednat se musí velmi rychle a především správně.

Co tedy dělat, když vznikne popálenina? V první řadě – vždy buďte rychlí. Pokud to jde, odstraňte všechno, co je na popálené kůži i v jejím okolí, ať už se jedná o oblečení nebo šperky. Druhý, neméně důležitý krok, je začít chladit. Musíte zabránit tomu, aby se horkost šířila dále vrstvami kůže a páchala další škody. Dejte popálené místo pod studenou vodu, ale nikdy nepoužívejte led nebo ledovou vodu. Pozor si dejte také na to, abyste chladili jen popálené místo. Pokud se po ochlazení na poškozeném místě vyskytuje pouze zarudnutí, máte poměrně vyhráno. Nepůjde o nic vážného. Vznik puchýře značí, že poškození bylo větší.

První stupeň

Popálenina prvního stupně se projevuje bolestí a zčervenáním místa. Obvykle to bývají právě všem dobře známá drobná poranění z domácnosti. Jako první pomoc postačí okamžité ochlazení pod studenou vodou a následné ošetření vhodným hojivým přípravkem. Obecně jsou tyto popáleniny spojeny s malým rizikem infekce a jizvení. Většina případů spálení sluncem jsou také popáleniny prvního stupně a lze je ošetřovat vesměs stejně jako ostatní drobné popáleniny.

Druhý stupeň

Při druhém stupni naskakují puchýře a kůže je poškozená hlouběji, nicméně hojení se většinou obejde bez trvalých následků. Při tomto úraze postupujte obdobně jako v prvním případě, důležité je chladit, a to ideálně pod chladnou tekoucí vodou po dobu alespoň 20 minut. A co s puchýři? Většina lidí se neshodne na tom, zda se mají propichovat nebo nechat být. Pokud jde o malý puchýř, u kterého nehrozí prasknutí, propichovat se nedoporučuje kvůli riziku infekce, která by se do rány mohla dostat. Jestli je ale větších rozměrů, opatrně ho propíchnout lze. Mějte ale na paměti, že bez sterilní jehly a dezinfekce byste se do ničeho takového rozhodně neměli pouštět. Propíchnutý puchýř je potřeba sterilně zakrýt, a to ideálně tzv. mastným tylem, který koupíte v lékárně a v ideálním případě byste jej měli mít doma jako součást povinné výbavy.

Třetí stupeň

Zde už jde o hodně. U třetího stupně popálení dochází k tomu, že části kůže odumírají a zůstávají na těle přiškvařené. Jde o hluboké popálení, které zanechává výrazné jizvy. Zde není čas ztrácet čas a okamžitě byste měli vyrazit na pohotovost. Může jít o skutečně vážné případy, kdy je například látka oblečení přiškvařena k tělu a nejde sundat. V takovém případě ihned volejte záchrannou pomoc a sami se snažte udržet postiženého především v klidu. Pacientovi také nepodávejte žádné jídlo ani tekutiny a snažte se jej udržet v teple, jelikož tělo v šoku může velmi rychle ztrácet schopnost termoregulace.

Jestliže je jakákoliv popálenina rozsahem větší než dlaň, měl by ji vidět lékař, a to i v případě, že se jedná pouze o popáleninu prvního stupně. Zvláště obezřetní buďte u malých dětí, které mají pokožku daleko citlivější a škody mohou být větší. O tom, jak moc bude zranění pro daného člověka fatální, rozhoduje samozřejmě rozsah poraněné plochy a hloubka popálení, významnou roli však hraje též věk pacienta, lokalizace popálenin, případná další traumata spojená s popálením a jeho zdravotní stav před úrazem. 
 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button