Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Zázvorový sirup – pomocník pro bolest v krku i nachlazení

Zázvor se v posledních letech stává velmi oblíbeným kouskem. Lidé jej přidávají do jídel, okoření jim mnoho pokrmů. Popíjejí z něj také velmi chutný čaj, který má velký a pozitivní vliv na lidské zdraví. Zázvor člověk najde snad v každém obchodu s potravinami. Na první pohled poměrně obyčejný kořen, který však v sobě skrývá spoustu dobrého. Zázvor má nejen zajímavou chuť, ale také je skvělý pomocník při léčbě mnoha neduh a nemocí.

Látky obsažené v zázvoru

Ne nadarmo se říká, že zázvor je skvělý pomocník v léčbě spousty problémů a neduh. Je to díky tomu, že je takřka napěchován léčivými látkami a vitamíny všeho druhu. Obsahuje například vitamíny A, C, E či vitamíny skupiny B. Dále také obsahuje hořčík, draslík, železo, vápník, fosfor, sodík a další a další látky. Všechny tyto látky mají pozitivní vliv na vaše zdraví. Zázvor je tedy opravdu skvělým a účinným pomocníkem. Navíc jde o přírodní pomoc, která neobsahuje žádné chemické látky či jiné věci.

Kde všude může zázvor pomoci?

Proti chřipce a nachlazení – skvělá pomoc při nachlazení, pomáhá uvolnit a prohřát ucpaný nos, mírní kašel, potlačuje celkové negativní účinky nachlazení a chřipky.

Protizánětlivé a analgetické vlastnosti – ve chvíli, kdy vás bolí namožené či natažené svaly, trpíte zánětem kloubů a podobně, můžete využít zázvor jako pomoc.

Proti zvracení na cestách – také vám bývá na cestách nevolno? Cesta autem, letadlem, lodí a podobně není to pravé ořechové. Můžete vyzkoušet zázvor, který by měl rozbouřený žaludek uklidnit.

Posílení imunity – imunitní systém chrání vaše tělo před toxiny, viry a dalšími bakteriemi, proto je nutno o něj pečovat. Pravidelná konzumace zázvoru napomáhá posilovat imunitní systém.

Proti menstruačním křečím – zázvor je ideální pomocník proti menstruačním bolestem a křečím, rovněž pomáhá při těhotenských nevolnostech.

Zázvor v ajurvédě

Ajurvéda má skvělé opravné prostředky pro celé vaše tělo. Právě zázvor je v ajurvédě vysoce ceněn a je skvělým léčebným pomocníkem a prostředkem. Zázvor je přínosem pro spoustu onemocnění a zdravotních potíží. Co takhle zázvorový sirup? Ten si můžete jednoduše vyrobit, pravidelně konzumovat a vaše tělo a hlavně vaše zdraví vám za to všechno poděkuje! Může být použit v mnoha ohledech pro zdraví a vaší stravu. Vyrobte si zázvorový sirup v pohodlí domova! Je to jednoduché, rychlé a velmi zdravé. Jak si jej připravit?

Co budete potřebovat:

  • ½ šálku krájeného zázvoru
  • 1 šálek vody
  • ½ šálku cukru
  • 1 polévková lžíce hřebíčku

Jak postupovat:

Vezměte hrnec a umístěte jej na plotnu a udržujte střední teplotu. Přidejte do něj vodu. Následně očistěte zázvor, nakrájejte jej na plátky a přidejte cukr. Vše promíchejte, přidejte celý hřebíček a přiklopte pokličkou, která bude lehce nadzvednutá. Nechejte asi hodinku vařit.

Vypněte sporák a sceďte. Následně přelijte do lahve a zázvorový sirup je připraven. Uchovávat tento sirup můžete v chladničce.

Jak používat zázvorový sirup?

Můžete přidat jednu čajovou lžičku zázvorového sirupu do horké vody a nechat rozpustit. Tato směs může pomoci léčit bolest v krku a mírnit podrážděný krk. Rovněž můžete konzumovat jednu čajovou lžičku přímo, pokud se objevuje kašel nebo nachlazení.

Tuto směs můžete přidat také jako sladidlo do detoxikačních vod, čímž ještě podpoříte hubnutí. Použít můžete jako sirup na palačinky nebo jiné sladké jídlo. Jednu čajovou lžičku zázvorového sirupu můžete použít také do horkého mléka, čímž získáte úlevu od bolesti v krku a posílíte tak svůj imunitní systém při změně počasí.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button