Všechny tři uvedené složky se naprosto běžně používají v domácnosti. Ať už v kuchyni nebo při úklidu, jsou neocenitelné. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl?
Stejný účinek a drobné rozdíly
Jedlá soda a hydrogenuhličitan sody (soda bikarbonáte) jsou různé názvy pro jednu věc. V Austrálii se setkáte pouze s bikarbonáte sodou. V Americe a Evropě je k dispozici oboje. Nejedná se o zaměnitelné složky, ale obě látky jsou prášky do pečiva a fungují jako kypřidlo. Pokud je přidáte do těsta, kypřící činidla způsobí vzduchové bubliny (díky míchání nebo šlehání) a způsobí „růst“ těsta.
Bikarbonát sodný je čistě kypřící činidlo, které je třeba smíchat s vodou a kyselou složkou, pro nezbytné chemické reakce. Vzhledem k tomu, že je potřeba kyselost, často se používá v receptech, kde je obsažena kyselá složka v podobě citronové šťávy, podmáslí nebo medu.
Kypřící prášek, který obsahuje sodu, je předem smíchán s kyselou složkou, takže jediné co je potřeba, je trochu vody. Kyselá složka, která je obsažena v prášku do pečiva je většinou v vinného kamene. Můžete si vytvořit svůj vlastní prášek do pečiva pokud smícháte dva díly vinného kamene s jedním dílem jedlé sody. Kypřící prášek má neutrální chuť a je často používám v receptech, kde jsou i jiné neutrální přísady, jako je například mléko.
Bikarbonát sody má trošku odlišné vlastnost od jedlé sody. Je patrná „štiplavá“ chuť a krásná zlatavá barva. Díky tomu dosáhnete zvláštní textury, která je nemožná s klasickým práškem do pečiva. S jeho množstvím však dávejte velký pozor, aby se vám nestalo, že pokrm bude hořký nebo „nafoukaný“ až moc.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.