OstatníPéče o těloZdravé tipy

Pozice jógy, které provádějte každou noc, než půjdete do postele

Nespavost a problémy se spánkem běžně postihují jak muže, tak i ženy. Životní styl dnes není jednoduchý, je velmi stresující, lidé jsou často vyčerpaní. K tomu se připojuje nevhodná strava, vyčerpání organismu a tělu to neprospívá. Existuje mnoho způsobů, jak je možno relaxovat a tělu dopřát odpočinek. Existují také způsoby relaxace, které vám pomohou navodit spánkovou fázi. Právě jóga je jeden z těchto způsobů.

Pozitivní účinky jógy

Jóga má na tělo velmi pozitivní účinky, není to jen o flexibilitě, ale také o stavu mysli, o využití energie a dechu, které vás mohou dovést k vyrovnanosti, klidu a celkové blaženosti. Chcete-li vytěžit to nejlepší z těchto póz, potřebujete klid, připravenost a také se na určitý bod zaměřit. Není cílem být perfektní za všech okolností, ale naučit se ovládat svou vnitřní mysl. Pro každou pózu si vyhraďte asi jednu minutu, každý den tento interval prodlužujte a prodlužujte. Na konci tréninku tak můžete jednu pózu provádět pět i víc minut.

Balasana

Jde o pózu, která je vhodná i pokud máte problém s kolenem. Umí uvolnit nervový systém, mysl, rameno, záda a břicho. Klekněte si na kolena a dejte nohy pod sebe. Pomaličku se předkloňte a protáhněte ruce před sebe. V této poloze dýchejte zhluboka.

Supta Baddha Konasana

Tato póza se také nazývá „motýlí póza“. Lehněte si na záda a pokrčte nohy, chodidla nechte na zemi. Pomaličku nechejte kolena klesnout na každou stranu k zemi. Jestliže vám tato póza působí problém, pak můžete záda podložit polštářem či stočenou přikrývkou. Tu můžete dát také pod zadek. Dýchejte do spodní části bříška a relaxujte.

Klidová poloha

Lehněte si na záda, pokrčte nohy, jednu položte na zem a přitáhněte k hýždím, druhou opřete o koleno. Volně položte ruce a dýchejte. Tato poloha umí ulehčit zádům po stresujícím dni. Ujistěte se, že vaše ramena zůstávají na místě, nepohybují se. Pomalu přemísťujte nohy ze strany na stranu.

Supta Matsyendrasana

Lehněte si na záda a položte kolena nahoru. Natáhněte jednu nohu a druhou nechte pokrčenou a pomalu jí přesuňte přes nataženou nohu. Ruce natáhněte a hlavu pomaličku otočte na protější stranu (k pokrčené noze). Uvolněte ramena a klidně dýchejte. Tuto pozici opakujte také na druhé straně.

Matsyasana

Zůstaňte na zádech a natáhněte přes sebe nohy, ruce položte podél těla. Následně přesuňte ruce pod ramena, opřete o lokty a zvedněte horní část těla. Zakloňte hlavu, zhluboka dýchejte.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button