CvičeníJídlo a stravování

Sportujte v souladu se svým cyklem. Hormony se mohou stát vašimi spojenci

Také se vám zdá, že jeden den vám to ve fitku jde úplně samo, ale jindy se nemáte ani sílu zvednout z postele a v posilovně jen koukáte na hodiny a čekáte, kdy už budete moci jít domů? Není to vaše lenost, ani ničím nepodložená náladovost, takhle si se ženami zahrává jejich vlastní cyklus. Každý měsíc se opakují ty samé procesy, a pokud se je naučíme chápat a interpretovat, mohou nám pomoci dosahovat svých cílů. Co kdybyste jednou zkusily trénovat podle toho, v jaké fázi menstruačního cyklu se zrovna nacházíte? Uvidíte, že to dává smysl a pocítíte to doslova na vlastní kůži.

Hormony ovlivňují víc, než si dokážete představit

Menstruační cyklus má každá žena trochu jiný. Zobecňovat jej není úplně snadné, ale zjednodušeně se dá říct, že jde o 28denní časový úsek, kdy na nás působí různé hormony, které si s námi často dělají, co chtějí. Ovlivňují naši výkonnost, náladu, sexuální apetit, chuť na jídlo a mnoho dalšího. V praxi se u žen setkáváme s tím, že jejich cyklus běžně trvá 24–32 dní, ale stále platí, že všechny zdravé ženy si v průběhu měsíce prochází stejnými hormonálními fázemi (pro zjednodušení uvádíme dvě hlavní):

  • Folikulární fáze
  • Luteální fáze

Obě fáze se dají dále dělit na brzkou a pozdní, proto se často hovoří o čtyřech fázích, ale pro naše potřeby není toto rozdělení tolik podstatné.

V první fázi roste síla a odhodlání

Folikulární fáze menstruačního cyklu nebo také první polovina menstruačního cyklu (den 1.–14.) je doba, během které roste a dozrává jeden folikul s vajíčkem. V tomto období vládne ženskému tělu estrogen, zatímco progesteron se drží na nízkých hodnotách. Na začátku menstruačního cyklus dochází ke krvácení, které průměrně trvá 3–5 dní a tato fáze je zakončená ovulací, kdy folikul praská a vajíčko se uvolňuje.

Hned ze začátku cyklu, kdy dochází ke krvácení, však bývá tělo unavené a bolavé. Se sportem tedy začínejte posrtupně a první dva dny jej klidně vynechejte zcela. Některé ženy také touží být při menstruaci spíše samy, a proto nevyhledávají skupinová cvičení. Těchto pár dní také není vhodných na silové a vytrvalostní tréninky. Ideální jsou procházky, jóga nebo jemné protahování.

Ovulace přináší maximální výkonnost

Několik studií uvádí, že ženy bývají nejvýkonnější právě v období ovulace. Co se týče sportovních aktivit, dokážou obvykle uběhnout delší vzdálenosti, zvednout větší váhy, méně rychle se unaví. Je to proto, že je v této době v nejvyšší koncentraci estrogen, ale také se zvýší produkce testosteronu. Během folikulární fáze také tělo dokáže lépe regenerovat. Během období před ovulací mnoho žen zadržuje vodu v těle, můžete se tedy cítit trochu nafouknutá.

Přechod do druhé fáze znamená chutě a snížení síly

Luteální fáze menstruačního cyklu začíná po ovulaci. Začne se produkovat progesteron a rapidně poklesne estrogen. Progesteron není ale zrovna přítelem pro náš výkon. Nese vinu třeba za to, že nás pronásledují chutě na sladké a tučné. Také negativně ovlivňuje koordinaci, takže si na tréninku můžete zcela oprávněně připadat jako sloni v porcelánu.

Abychom však na druhou fázi cyklu pouze nenadávali, hodí se zmínit i to, že díky progesteronu také mírně stoupá tělesná teplota a zároveň se zrychluje i metabolismus. To tedy zjednodušeně znamená, že tělo v klidu spálí o 8–16 % více energie než během folikulární fáze.

Ke konci luteální fáze opět koncentrace progesteronu i estrogenu klesá. Mění se také způsob, jakým tělo zpracovává sodík, a proto tělo znovu zadržuje více vody. Nastupuje starý známý PMS, tedy premenstruační syndrom, který tolik žen nenávidí.

Jak svůj cyklus využít ve svůj prospěch?

Na každou ženu má menstruační cyklus jiný vliv. Velice těžko se tedy zobecňuje a jistě se najde mnoho žen, které to mají jinak nebo tyto změny tolik nevnímají. Ženské tělo ale každopádně funguje periodicky a tohoto cyklu je možné využít i ve váš prospěch. Pokud se zaměříte na trénink podle toho, v jaké fázi vašeho cyklus se zrovna nacházíte, nebudete se muset do sportu tolik přemlouvat a budete moci své výkony lépe plánovat podle potřeb vašeho těla.

Na závěr je třeba upozornit, že článek hovoří především k ženám, které mají zcela přirozený menstruační cyklus, tedy neberou hormonální antikoncepci. Při braní HA je rovnováha hormonů stanovována uměle a některé z uvedených informací pro vás nemusí být pravdivé.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button