Jídlo a stravování

Sója není tak zdravá, jak se tváří

V posledních letech se velká pozornost zaměřuje na zdravé stravování. Lidé si začínají uvědomovat, že stravovací návyky mají vliv na jejich život. Postupně si celý svět začíná osvojovat stravu, kdy nahrazuje maso za tofu nebo používá ve vaření různé super potraviny.

Trend má velký vliv na průmysl se sójou, který těží velké zisky. Pravdou však je, že sója není tak zdravá pro naše tělo, jak se může na první pohled zdát. Průmyslově zpracovaná sója může obsahovat ropná rozpouštědla, alkalické látky, karcinogenní a toxické látky, atd.

Co vše vám může způsobit sója

Příliš častá konzumace sóji vám může způsobit mnoho zdravotních problémů:

  • alergie na sóju
  • rakovina
  • poruchy reprodukce
  • vývojové problémy u kojenců, dětí a dospívajících
  • poškození mozku
  • problémy se štítnou žlázou
  • malátnost
  • únava
  • ztráta vlasů
  • ztráta libida

Kojenci a děti jsou obzvláště náchylní na účinky sóji. Podle nejnovějších studií jsou kojenci až 11 krát náchylnější na estrogen obsažený v sóji, než dospělí. Estrogen v krevním řečišti je až 22000 krát menší, než ten obsažený v sóje. Konzumovat sójové produkty by děti měly pouze v omezeném množství a těhotné ženy by se jim měly vyhnout úplně.

Bezpečné způsoby, jak konzumovat sóju

Přestože je sója nezdravou potravinou, existuje řada produktů, které jsou bezpečné. Některé z nich si představíme.

Sójová omáčka

Některé sójové omáčky jsou vyrobeny pomocí chemického procesu. Tradiční sójová omáčka je však vyrobena z fermentací sójových bobů, solí a enzymů, které jsou pro nás dobré.

Miso

Miso je fermentovaná sójová pasta s máslem a slanou texturou. Je naprosto vhodná k užívání každý den.

Natto

Nejlepší sójová odrůda. Natto je nejlepším zdrojem vitamínu K2 na planetě. Kromě tohoto vitamínu obsahuje i zdraví prospěšné bakterie (Bacillus subtilis). Natto je vyrobené z fermentovaných sojových bobů. Jemně sýrovou chuť a lepkavou texturu si zamilujete. Zakoupit ji můžete ve specializovaných obchodech.

Tempeh

Tempeh je fermentovaná sójová pochoutka, která má houbovitou chuť a pevnou strukturu. Je nezávadná a skvěle se hodí do řady pokrmů.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button