Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Všechny nemoci zmizí s pomocí vitamínu D

Statistické údaje ukazují, že přibližně 75 % dospělých Američanů a 70 % amerických dětí nekonzumuje v dostatečné míře vitamín D. V těle jej nemají dostatek, protože ho dostatečně denně nekonzumují. Vitamín D získáváme povětšinou ze slunce (lidské tělo syntetizuje, když se vystavuje slunečnímu záření), jen zřídka se nachází v potravinách. Pokud slunce nesvítí dostatečně či se nepohybujete dostatečně na slunci, pak se projeví nedostatek vitamínu D.

Potraviny s vitamínem D

Existuje však hrstka potravin, které jsou bohaté na vitamín D. Pokud tedy máte podezření, že vám tento vitamín chybí, doporučujeme konzumovat tyto potraviny ve velkém množství. Vitamín D je nesmírně důležitý pro normální fungování vašeho těla, je skvělý pro prevenci a léčení mnoha zdravotních problémů a komplikací včetně rakoviny.

Nedostatek vitamínu D je často lidmi přehlížen, neřeší ho. Je však mnohem častější, než si myslíte. Existují také příznaky, které vám dají najevo, že něco není v těle pořádku, že se něco děje, že možná trpíte nedostatkem vitamínu D. V takovém případě je nutno tento nedostatek řešit.

Co je vitamín D?

Vitamín D je rozpustný v tucích a je uložen v játrech a tukových tkáních. Vitamín D se liší od ostatních vitamínů, protože naše tělo si jej vyrábí samo. Získáváme jej většinou ze slunce, v potravinách se objevuje velmi málo. Konzumace potravin, které jsou bohaté na vitamín D, pomáhá zvýšit hladinu vitamínu ve vašem těle. To pomůže bránit některým nemocem.

Vitamín D je nezbytný pro absorpci vápníku. Jeho nedostatek vede k osteomalácii, což je vzácné onemocnění, kdy dochází k deformaci kostí. Nízký obsah vitamínu D může také přispívat k rakovině prsu, rakovině tlustého střeva nebo prostaty. Přinášíme vám osm nemocí a zdravotních problémů, které se spojují s nedostatkem vitamínu D.

Alergie

Může být významně snížena, když bude v těle odpovídající hladina vitamínu D. Lidé s nízkým obsahem vitamínu D jsou podle studie, která se prováděla u šesti tisíc osob, náchylnější k alergiím.

Osteoporóza nebo nemoc křehkých kostí

Při konzumaci správného množství vápníku a vitamínu D se výrazně zlepšuje tloušťka a zdraví vašich kostí. Snížíte tak šanci na možné zlomeniny kosti; budou silné a pevné.

Astmatické záchvaty

Ačkoliv je definitivní příčina astmatu stále ještě zdrojem debat, nedávné studie ukazují, že vitamín D a zejména jeho nedostatek jsou hlavním faktorem výskytu tohoto onemocnění. Zvláště u dětí bylo prokázáno, že vitamín D pomáhá snižovat závažnost příznaků astmatu. Může pomoci potlačit zánět odpovědný za omezení dýchacích cest a potíží, které brání astmatikům v dýchání.

Zánět kloubů

Vitamín D pomáhá zvýšit imunitu a naopak snižuje zánět v lidských kloubech. Posiluje vaše tělo, takže může účinně bojovat proti nemocem, infekcím a zánětlivým onemocněním jako artritida, revmatismus nebo dna.

Deprese a úzkost

Nedostatek vitamínu D může mít vliv na mozek; jeho nedostatek může vést ke ztrátě paměti, zmatenosti, depresi a úzkosti.

Hypertenze

Nedávná studie, která byla zveřejněná v časopise Journal of Investigative Medicine, ukázala, že lidem s hypertenzí se zlepšil zdravotní stav, když se u nich zvýšila hladina vitamínu D. Kromě toho bylo zjištěno, že zvýšení hladiny 25-hydroxy vitamínu D v krvi pomáhá modulovat vaskulární záněty a další ukazatele vysokého krevního tlaku.

Rakovina

Ať už jde o rakovinu prsu, prostaty, jícnu, žaludku, pankreatu a dalších, bylo prokázáno, že rakoviny všech typů se objevují častěji u lidí s nízkým obsahem vitamínu D. Hladiny vitamínu D, které mají optimální úroveň, jsou považovány za ty, které jsou méně náchylné k rozvoji rakoviny.

Diabetes typu 2

Podle studie z roku 2011 zveřejněné v časopise AIDS nedostatek vitamínu D výrazně zhoršuje příznaky metabolického syndromu v případě HIV. Ve stejné studii vědci také zjistili, že každý, kdo udržuje zdravou hladinu vitamínu D (v podobě pravidelného slunění nebo doplnění) má nižší riziko vývoje diabetu 2. typu.

Jaké potraviny obsahují vitamín D?

  • Organický pomerančový džus
  • Obohacené kravské mléko
  • Obohacené obiloviny
  • Vaječný žloutek
  • Sušené houby a houba shitake
  • Olej z rybích jater (může být odvozen z následujícího druhu ryb: losos, sleď, sardinky, tuňák, makrela, halibut)

Jaká je doporučená denní dávka vitamínu D?

Dospělí jedinci mladší padesáti let by denně měli konzumovat 400 až 800 MJ (mezinárodní jednotka) vitamínu D. Máte-li nad padesát let, pak se doporučuje konzumace vitamínu D v množství 800 až 1000 MJ denně.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button