Jídlo a stravováníPéče o tělo

Proč jsou fermentované řepy jednou z nejlepších konzumních věcí

Jíte pravidelně? Jestliže ne, pak je to chyba, protože vám chybí důležité živiny a tělo strádá. Konzumujete pravidelně řepu? Pokud ne, chybí vám některé důležité živiny, které najdete právě v řepě a hrstce další zeleniny. Řepa je skvělý způsob, jak do těla dostat živiny, které vaše tělo potřebuje, aby mohlo pracovat správně.

Síla červené řepy

Červená řepa je bohatá na polyfenoly a betalainy, důležité antioxidanty, které brání srdečním onemocněním, určitým druhům rakoviny a vrozeným vadám. Řepa je vynikající zdroj betainu, který podporuje funkci jaterních buněk a pomáhá tělu odstranit toxiny. Zajímavé je, že tuto zeleninu můžete přeměnit také na superpotravinu.

Zdravotní účinky surové řepy:

  • Posiluje imunitní systém
  • Snižuje krevní tlak
  • Má protirakovinné vlastnosti
  • Zvyšuje vaši sílu
  • Má protizánětlivé účinky
  • Skvěle detoxikuje vaše tělo

Zdravotní přínosy z fermentované řepy

Fermentace řepy vám poskytne víc výhod než konzumace syrových potravin a poskytne vám všechny výhody. Fermentace zvyšuje zdravé účinky surové řepy, které jsou díky tomuto procesu biologicky dostupné. Plus zde najdete prospěšné bakterie a enzymy, jež jsou výsledkem fermentace. Fermentované potraviny jsou vlastně jen obyčejné kusy zeleniny, které se umístí do slané vody a soli. Zde jsou uložené po určitou dobu a při pokojové teplotě, aby se umožnilo rozvoji prospěšných bakterií. Zkvasit můžete nechat libovolnou zeleninu a přinesete tak velké množství probiotik, většinou typu lactobacilli.

Kyselina mléčná

Tento typ bakterií vytváří kyselinu mléčnou a ta chrání fermentované potraviny před napadením patogenními bakteriemi. Živé organismy jsou přirozeně odolné vůči kyselinám a jsou schopny repopulovat užitečné organismy ve vašem střevě. Červená řepa má svou popularitu v Rusku, Ukrajině a dalších východoevropských zemích, kde se využívá pro lidské zdraví.

Tradiční kvas z červené řepy se využíval k posílení imunitních funkcí, vyčištění krve, ke zlepšení únavy, ošetření ledvinových kamenů, ke zlepšení chemických citlivostí, odstranění alergií a problémů s trávením. Nepodložené zprávy naznačují, že kvas z červené řepy může dokonce zlepšit vzhled věkových skvrn, umí zesvětlit vlasy a minimalizovat šedivé vlasy.

Lék z fermentované červené řepy

Kvůli svým detoxikačním vlastnostem se vyvarujte časté konzumaci, jestliže s tímto lékem nejdříve začínáte. Pokud tak učiníte, může dojít k přetížení uvolněných toxinů, což způsobí nadýmání, zácpu nebo se mohou objevit příznaky nachlazení či chřipky. Obecně se začíná s jednou uncí za den a toto množství se pak zvyšuje. Jak si vyrobit fermentovanou řepu?

Ingredience:

  • 6 kusů středních řep
  • ½ čajové lžičky mořské soli
  • 2 šálky filtrované vody

Postup:

Vezměte řepy, umyjte je a osušte. Nakrájejte jí na několika místech a dejte na plech. Následně dejte do trouby a pečte pozvolna po dobu tří hodin, popřípadě do doby, než budou měkké. Slupky oloupejte a nakrájejte na plátky typu julienne. Vezměte skleněné sklenice s velkým objemem a vložte do nich řepu. Vytvořte slaný roztok z vody a mořské soli.

Slanou vodu nalijte přes řepu, dokud není kapalina 1 ½ palce od horní části nádoby. Řepa musí být ponořená ve slaném nálevu. Pevně zakryjte a uchovávejte při pokojové teplotě asi tři dny před tím, než je přemístíte do chladu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button