Péče o těloZdravé tipy

Co jste o menstruaci nevěděli: Naučte se „své dny“ zvládat v pohodě a v klidu

Menstruace je běžnou a neoddělitelnou součástí života ženy. Tento každoměsíční cyklus ovlivňuje to, jak se cítíme, jak vypadáme, i to, kolik máme energie. Asi každá žena do jisté míry tuší, co se v jejím těle během měsíčních cyklů odehrává, ale možná neví některé zajímavosti, které přitom mohou vrhnout světlo na celou řadu věcí, které zažívá. Co se vlastně ve vašem těle během menstruace děje, jak chápat projevy premenstruačního syndromu a jak se naučit využívat cyklus ve váš prospěch?

Co se během menstruace v našem těle děje?

Ve vaječnících se už při narození nachází asi 2 miliony vajíček. Ty pak během vývoje postupně zanikají a do začátku puberty jich vydrží přibližně jen 200 až 300 tisíc. To sice stále není málo, ale oproti počátečnímu stavu je to přeci jen velký skok dolů. Během reprodukčního věku ženy jich navíc dozraje jen asi 500. Vajíčka se každý měsíc uvolňují střídavě z obou vaječníků a poté v těle probíhá poměrně složitý proces dozrávání, který může končit oplodněním vajíčka a jeho zahnízděním do sliznice, nebo jejím odumřením a odloučením – které známe jako menstruační krvácení.

Obvyklý cyklus trvá nejčastěji 28 dní, ale není výjimkou ani chybou, pokud je o nějakých pár dnů kratší nebo delší. Každá žena prožívá svou menstruaci jinak a má také jinou intenzitu krvácení a další doprovodné projevy. I když může být menstruace během prvních dní pro většinu žen nepříjemná nebo mírně bolestivá, rozhodně by ženu neměla vyřadit z běžného provozu.

V průběhu života se mění

Stejně jako celé tělo, i menstruace se během let mění a není tedy pořád stejná. Zatímco mladší dívky mohou mít menstruaci ze začátku spíše nepravidelnou a celková doba cyklu může být delší, postupně dochází k ustálení, zkrácení a pravidelnějšímu nástupu krvácení.

Se zvyšujícím se věkem se ale může menstruace opět prodlužovat, cykly mohou začínat být nepravidelné a může docházet ke změnám, které jste předtím nezažily. Celkový průběh menstruačního cyklu závisí nejen na hladině hormonů v těle, ale také na mnoha dalších faktorech. Roli může hrát zejména stres, cvičení, strava, spánek, užívání léků a další. Je jasné, že tělo vždy nemusí dokonale šlapat jako přesné hodinky, takže drobné odchylky od normálu jsou zcela v pořádku.

Strava hraje poměrně zásadní roli

Jídlo a pitný režim mohou menstruaci ovlivňovat jak pozitivně, tak také negativně. Proto je vhodné věnovat zvýšenou pozornost tomu, jak se stravujeme nejen během menstruačního krvácení, ale i po zbytek cyklu. V první fázi cyklu, tedy během vylučování děložní sliznice se doporučuje:

  • Dodržovat dostatečný pitný režim.
  • Jíst dostatek ovoce a zeleniny jako zdroj vitaminů.
  • Je vhodné zaměřit se na vyváženou stravu a omezit příjem kofeinu nebo návykových látek.
  • Dále je vhodné vyhnout se nadbytku slaných, sladkých nebo tučných potravin a nejíst jídla, která mohou být dráždivá a těžko stravitelná.
  • Pozitivní vliv může mít hořčík, takže se vyplatí jej případně i doplňovat ve formě kapslí.
  • S chutěmi na sladké může pomoci také chróm.

Nenáviděné PMS

PMS neboli premenstruační syndrom je souhrnné označení pro fyzické a psychické příznaky, které se objevují během 14 dnů před začátkem menstruace a končí s prvními dny krvácení. Tyto příznaky zahrnují bolesti v břiše, bolesti hlavy, pocit nadýmání, zadržování tekutin, otoky, zvýšenou citlivost prsou, akné, ale také smutek, přecitlivělost, deprese či výkyvy nálad. Podle statistik se s PMS pravidelně setkává až 50 % všech žen.

Přestože jsou tyto obtíže přirozené, mohou značně komplikovat běžné fungování a někdy překračují míru snesitelného diskomfortu. Premenstruační syndrom může zhoršovat konzumace alkoholu, kouření, vysoká míra stresu či nedostatek pohybu. Obecně se tedy dá říct, že pokud povedete vyvážený a zdravý životní styl, měly by se vám tyto potíže s velké části vyhýbat.

Pohyb nad zlato

Jakkoliv se vám zrovna během PMS nebo menstruace vůbec nechce ani pohnout z gauče, pravdou je, že pohyb vám vždycky udělá dobře. Rozhodně není dobré vrhnout se do tvrdého tréninku v posilovně, ale dopřát si lehký běh nebo svižnou procházku je rozhodně to nejlepší, co můžete udělat. Fyzická aktivita totiž pomáhá snižovat projevy PMS, vyplavuje endorfiny, a díky tomu se vám zlepší nálada i celková pohoda. Není prakticky žádný pohyb, kterému by bylo třeba se během menstruace striktně vyhnout, takže dělejte skutečně to, co vás baví a dělá vám radost. 

Dejte si pozor na přehnané cvičení

Jak ale dobře víme, všeho moc škodí – a to platí i po pohybu. Pokud přehnaně cvičíte a nejíte dost, může u vás docházet k nedostatečným energetickým zásobám. To pak snadno vyústí v to, že bude narušen i váš menstruační cyklus nebo hrozí i úplná ztráta menstruace. Je třeba si na to dávat pozor a nezadělávat si na zbytečné a dlouhodobé problémy.

ZDROJ: https://www.helpingwomenperiod.org/7-amazing-facts-about-periods-that-everyone-needs-to-know/

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele cottonbro ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button