Jídlo a stravováníZdravé tipy

Honí vás večer mlsná? Těmito svačinkami zdravě zaženete chutě

Také se vám stává, že vás někdy okolo deváté, desáté hodiny večer přepadne hlad, a to i přesto, že jste měli dostatečnou a plnohodnotnou večeři? Je to normální – naše tělo jednoduše už stihlo jídlo strávit a neřeší, že už je noc – prostě si žádá další doplnění energie. Určitě není dobré se na noc přejídat, ale jít spát s kručícím břichem také není dobrý nápad. Může to totiž zhoršit kvalitu spánku. Přitom malá svačinka hodinu před spaním nemusí být vůbec žádný problém, pokud víte, co si máte dopřát. Poradíme vám, co vybírat na večerní svačinku, aby to neohrožovalo vaše zdraví ani štíhlou linii.

Pistácie

Ořechy jsou sice kalorické, ale dopřát si jich trošku před spaním nemusí být nutně špatný nápad. Má ale nějaký důvod, proč jsou to právě pistácie, a ne třeba kešu oříšky? Je to proto, že právě pistácie patří mezi nejbohatší přirozené zdroje spánkového hormonu melatoninu. 30 gramů těchto chutných oříšků obsahuje téměř 7 mg melatoninu. To je dokonce i více, než to, co obsahují kapsle melatoninu, které se prodávají jako doplněk stravy. Taková malá porce pistácií navíc obsahuje jen asi 170 kcal, což rozhodně není nic dramatického. V každém případě ale udržte svoje chutě na uzdě, jinak by se uzobávání pistácií mohlo proměnit v pořádnou kalorickou nálož.

Kiwi

Toto ovoce je ideálním zdrojem vitamínu C, který je pro naše tělo potřebný z mnoha důvodů. Kromě toho má ale také vysokémnožství serotoninu, který přispívá mimo jiné ke tvorbě spánkového hormonu. Serotonin je totiž důležitý neurotransmiter a je také dobře známý pro své relaxační a uvolňující účinky. Podle některých studií kiwi skutečně pomáhá k lepšímu a rychlejšímu usnutí.

Proteinový nápoj

Taková malá svačinka může být ideálním způsobem jak podpořit regeneraci po sportovním tréninku a přispět také k růstu svalové hmoty. Pokud si před spaním dopřejete přibližně 30–40 g proteinového nápoje, může to vést k lepším sportovním výkonem a výsledkům. Jako noční protein si vyberte micelární kasein. Má vysokou biologickou hodnotu a díky němu se bílkoviny budou postupně uvolňovat během celé noci.

Tvaroh a ovoce

Tahle svačinka je vhodná skoro vždy, a dokonce i před spaním. Určitě si ale nedejte celou vaničku – postačí pár lžiček a k tomu pár kousků méně sladkého ovoce. Přidat můžete i pár oříšků nebo chia semínka. Jde o svačinku plnou kvalitních bílkovin, takže se skvěle hodí i při budování svalové hmoty. 

Paprika s hummusem

Máte v lednici trochu hummusu a nějaké zbytky papriky? Nakrájejte si je k večernímu sledování televize a zaženete hlad i chutě. Hummus vybírejte ideálně takový, který nemá příliš vysoký obsah tuku.

Proteinový pudink

Honí vás před spaním mlsná? Pak ji zažeňte porcí proteinového pudingu – je to rozhodně nejmenší zlo. Tento produkt je plný vysoce kvalitních mléčných bílkovin a pokud není doplněný tunou cukru, nemusíte se bát, dopřát si jej i před spaním. 

Dýňová semínka

Řadí se k velmi dobrým přirozeným zdrojům hořčíku a tryptofanu. Jedná se o esenciální aminokyselinu, ze které se v organismu tvoří spánkový hormon melatonin. Pomůže vás tedy nejen zasytit, ale také případně bojovat s nespavostí, což je jistě skvělý benefit.

Zeleninový salát

Zeleninový salát je ideální skoro vždycky. Hodí se tedy také za situace, kdy vás po večeři zčistajasna zaskočí nepříjemný hlad. Zelenina totiž obecně vyniká nízkou kalorickou denzitou, takže jí můžete sníst spoustu a přijmete jen minimum kalorií. Zeleninu můžete ochutit pár kapkami citronové šťávy, balsamico octem, olivovým olejem, solí a pepřem. Získáte navíc také skvělý zdroj vitaminů, minerálních látek a vlákniny.

Proteinová tyčinka 

Je to rychlovka, která vás zasytí a nenadělá žádné škody na vašem zdraví nebo postavě. Vybírejte ale takové tyčinky, které neobsahují příliš mnoho přidaného cukru a které čerpají bílkoviny z kvalitních mléčných proteinů. 

Knäckebrot s kvalitní šunkou

Je to rychlovka, kterou máte hotovou za dvě minuty a výborně vás zasytí třeba po návratu z party. Celozrnný žitného knäckebrotu doplněný o kvalitní šunku s vysokým podílem masa (alespoň 90 %) a minimem soli je velmi zdravou nejen večerní svačinkou. Můžete si k němu dopřát také nakrájenou zeleninu (mrkev, paprika, rajče) a vytvořit z něj hotový obložený talíř.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/healthy-late-night-snacks

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Andres Ayrton ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button