Zdravé tipy

8 příznaků otravy plísní

Že jste ještě nikdy neslyšeli, že se plíseň ve vašem příbytku vás může otrávit? Tak zpozorněte, jelikož může být otrava v důsledku toxické formy plísně velmi nebezpečná, pokud s ní nezačnete bojovat včas.

Otrava plísní není velmi častá, a proto ani většina z nás nikdy o tomto druhu nemoci neslyšela. Důležité ale je otravu nepodceňovat, protože může velmi nepříjemně potrápit váš organismus.

Co je plíseň a kde se tvoří?

Ideálním prostředím pro tvorbu plísně jsou vlhké, teplé a nevětrané místnosti. Obvykle je naleznete v rozích domu, ve sklepních prostorech nebo ve starých budovách. Nejčastějším druhem plísně, se kterým se můžete setkat, je aspergillus, penicillium a cladosporium. Toxická forma plísně se nazývá stachybotrys a nejobvykleji vzniká na dřevěných vlhkých místech.

Jak nebezpečná plíseň ovlivňuje vaše zdraví?

Když plíseň vdechujete, okamžitě se začne šířit do krevního oběhu. Příznaky otravy ale nenastanou hned a pro lékaře je velmi obtížné definovat, co vaše tělo trápí. Nejčastěji ale pacienti s otravou plísní bojují s bolestmi a ztuhlostmi kloubů, problémy s koncentrací a pamětí, fyzickou únavou a slabostí, závratí a točením hlavy, potížemi s dýcháním, nepříjemnými pocity na kůži a citlivostí na světlo.

fort-lauderdale-mold-removal

Co dělat v případě otravy?

Trpíte-li některým z výše uvedených příznaků, ihned navštivte svého lékaře, který by měl provést testy a nalézt nejvhodnější východisko léčby. Rovněž je potřeba provést některé změny ve vaší domácnosti, aby došlo k okamžitému odstranění plísně a očištění povrchů. Nejprve zjistěte, kde se plísně nacházejí. Nekontrolujte pouze svůj domov, ale i kancelář, nebo místo, ve kterém trávíte nejvíce času. Až identifikujete problémové místo, přivolejte si na pomoc odborníky, kteří si s plísní poradí nejlépe. Tak budete mít jistotu, že bude plíseň opravdu odstraněna a vy s rodinou budete v bezpečí.

Plíseň ve vašem okolí netolerujte v žádné podobě, nikdy nevíte, zda se jedná o neškodnou formu, nebo o nebezpečnou. A pokud doma bojujete s odstraňováním plísně a trpíte některými ze symptomů, neberte otravu na lehkou váhu. Způsobené komplikace mohou ovlivnit vaše zdraví na velmi dlouhou dobu, ne-li navždy.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button